Verslo ir rinkų naujienos » JAV pramonė rodo atsigavimo ženklus


Autorius: Finasta, Parašyta: 2010-01-06 11:47.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=8803


Antradienį JAV akcijų rinka nerado aiškios krypties - indeksai pasuko skirtingomis kryptimis. Prie to prisidėjo pakilęs JAV dolerio kursas, sumažėję naujų namų pardavimai, taip pat padidėję automobilių ir pramonės užsakymų portfeliai. Apyvartos šiek tiek didėjo - Niujorke suprekiauta 1,2 mlrd. akcijų, NASDAQ - 2,3 mlrd. JAV iždo obligacijos pabrango - 10 metų VVP pajamingumas susitraukė nuo 3,82 iki 3,75 proc.

Lapkritį, palyginti su spaliu, buvo sudaryta 16 proc. mažiau preliminarių būsto pardavimo sutarčių. Buvo tikimasi, kad jų nuosmukis apsiribos 2 proc. Vis dėlto, palyginti su 2008 metų lapkričiu, pardavimo sutarčių padaugėjo 15,5 proc.

Lapkritį būsto pirkėjai stabtelėjo, nes šį mėnesį turėjo pasibaigti vyriausybės paramos programa šiam sektoriui skatinti. Tiesa, vėliau ji buvo pratęsta iki 2010 m. birželio pabaigos. Tikėtina, kad tai šį pavasarį turėtų paskatinti būsto rinkos pagyvėjimą, pirkėjams skubant pasinaudoti paskutine galimybe įgyti teisę į lengvatas perkant būstą ir daugėjant požymių, kad palūkanos ateityje gali nebūti tokios pat palankios.
Pramonės užsakymų portfelis lapkritį padidėjo 1,1 proc., kai prognozuotas 0,5 proc. augimas. Spalį jis padidėjo 0,8 proc.

Lapkritį nedarbo lygis viršijo 15 proc. 17 iš 372 JAV didmiesčių, palyginti su 15 praėjusį spalį.
Gruodį automobilių gamintojos „Ford" pardavimai šoktelėjo 34 proc., palyginti su 2008 metų gruodžiu, ir 50 proc., palyginti su lapkričiu. Jos konkurentėms „General Motors" ir „Chrysler Group" sekėsi kiek prasčiau - jų pardavimai gruodį smuko atitinkamai 6 ir 4 proc., palyginti su 2008 metų gruodžiu, o, palyginti su lapkričiu, ūgtelėjo atitinkamai 38 ir 36 proc. Per praėjusius metus šių trijų bendrovių pardavimai smuko 1536 proc.

Technologijų įmonė „Google" šiandien turėtų pristatyti rinkai naują išmanų^^į telefoną „Nexus One". Kita technologijų įmonė sulaukė 3 mlrd. užsakymų patobulintai telefono „iPhone" versijai įsigyti. Šios naujienos teigiamai veikė technologijų sektoriaus akcijas.

Vakarų Europa

Prekyba Vakarų Europos biržose antradienį buvo gana permaininga, nes rinkose sklandė tiek palankios, tiek nepalankios naujienos, kurios lėmė vienų akcijų brangimą, o kitų pigimą. Vakar indeksus į vieną pusę svėrė farmacijos ir maisto bendrovių akcijos, į kitą - bankų sektorius. Vakarų Europos biržose prekiaujamų farmacininkų akcijos vakar pigo, kai Prancūzijos vyriausybė pranešė atšaukianti pusę savo ankstesnio vakcinų nuo kiaulių gripo užsakymo. Dėl šios žinios farmacijos bendrovės „Roche", „GlaxoSmithKline" ir „Sanofi Aventis" vakar pigo 1,32,4 proc. Prekyba maisto sektoriaus bendrovių akcijomis reagavo į tai, kad gali nepavykti „Cadbury" pardavimas - „Nestle" pareiškė neprisijungsianti prie pasiūlymo, o vienas iš „Kraft" savininkų „Berkshire Hathaway" nepalaikė įmonės ketinimų įsigyti bendrovę.

1 priešingą pusę Vakarų Europos indeksus vakar lenkė bankų akcijų kainos. Kai investuotojų gretose pasigirdo kalbos, kad „Barclays" gali pagerinti savo veiklos rezultatų prognozę.

Nedarbo lygis Vokietijoje gruodžio mėnesį liko nepakitęs ir siekė 8,1 proc., o per mėnesį bedarbių skaičius sumažėjo 3 tūkst., nors tikėtasi 5 tūkst. didėjimo. Bendra Vokietijos ekonomikos padėtis pamažu gerėja, ypač gyvybės jai įkvepia atsigaunančios eksporto rinkos. Gerėjant ekonomikos padėčiai, galima laukti ir šiokio tokio darbo rinkos stabilizavimosi. Tiesa, darbo rinkos rodikliai nepradės gerėti tokiu tempu, kaip kiti ekonomikos rodikliai. Tačiau kai įmonės įsitikins dėl stabilaus paklausos atsigavimo, akivaizdesnių pokyčių sulauks ir darbo rinka.

Euro zonos vartotojų kainų indeksas gruodžio mėnesį augo 0,9 proc. metiniu tempu, o visų 2009 metų vidutinė metinė infliacija siekė 0,3 proc. Infliacija euro zonoje vėl įsibėgėjo dėl naftos kainų, kurios jau gerokai viršija prieš metus buvusį lygį. Vis dėlto ECB kol kas nemato rimtesnės grėsmės, jei kainos ir 2010 ar 2011 metais viršytų 2 proc. tikslą. Nors nafta ir brango, tačiau ekonomikoje tebėra daug nepanaudotų gamybos pajėgumų, nedarbas spalį siekė 9,7 proc.

Azija

Toliau didėja Kinijos nerimas dėl greitai brangstančio nekilnojamojo turto ir didelių spekuliacinių pinigų, plūstančių į šią rinką. Netgi buvo pasklidusios kalbos apie nekilnojamojo turto mokesčio įvedimą, tačiau jos buvo greitai paneigtos. Visgi priimtas įstatymas, kuriuo apmokestinamas nekilnojamojo turto pardavimas, jeigu tai daroma nepraėjus penkeriems metams nuo įsigijimo. Be to, ketinama didinti reikalaujamą nuosavų lėšų dalį, imant paskolą antram būstui pirkti.

Šią savaitę Japonijos akcijų indeksas toliau kyla. Didžiausio pagal kapitalizaciją šalies banko „Mitsubishi UFJ Financial Group" akcijos brango 4,4 proc., trečio pagal dydį „Mizuho Financial Group" - 6,1 proc. Antro pagal dydį banko „Sumitomo Mitsui", kitą savaitę skelbsiančio apie ketinimus didinti kapitalą 800 mlrd. jenų (8,7 mlrd. JAV dolerių), kursas padidėjo 5,5 proc. Beje, kapitalo didinimas dažnai vertinamas nevienareikšmiai. Investuotojai, kol nežino tikslių sąlygų, neretai baiminasi dėl galimo jų „skiedimo". Kita vertus, ekonomikos perspektyvoms ėmus pamažu šviesėti, prisimenama, kad kapitalo bazės didinimas leidžia sustiprinti įmones. Antras pagal kilimą buvo laivybos sektorius. Šoktelėjus sausakrūvių krovinių frachtus atspindinčiam indeksui Baltic Dry, laivybos įmonių kursai kilo 4-5 proc.

Baltijos šalys

Mažmeninė prekyba Estijoje lapkričio mėnesį smuko 17 proc. metiniu tempu. Nors mažmeninės prekybos nuosmukis ne toks didelis kaip Latvijos (30 proc.), tačiau mažmeninės prekybos tendencijos Baltijos šalyse gerėja labai vangiai. Vidaus paklausa sudarė pagrindinę ūkio augimo dalį, tad vangios vartotojų tendencijos šiuo metu brėžia pakankamai miglotas perspektyvas dėl IV ketv. BVP rezultatų.

Vidurio ir Rytų Europa

Rumunijos centrinis bankas netikėtai sumažino bazinę palūkanų normą (BPN) iki 7,5 proc. - tai mažiausia norma nuo 2008 m. sausio. Tokio sprendimo tikėjosi tik du iš 11 naujienų agentūros „Bloomberg" apklaustų ekonomistų. Septyni iš jų tikėjosi, kad BPN nebus pakeista, du manė, kad sumažinta bus silpniau. Pasak rinkos dalyvių, netikėtas yra laikas - kad palūkanų norma sumažinta dabar, o ne tai, kad ji buvo mažinama. Tokį sprendimą Rumunijos centrinis bankas priėmė šalyje pasibaigus politinėms kovoms dėl prezidento posto. Praėjusį mėnesį Trajanas Basescu buvo perrinktas prezidentu ir ministru pirmininku paskyrė anksčiau šias pareigas ėjusį Emilį Bocą. Taip grįžo politinis stabilumas - Rumunija buvo likusi visai be Vyriausybės.
Žaliavos

Antradienį „WTI" naftos ateities sandoriai brango iki aukščiausio nuo 2008 m. spalio mėn. lygio. Tam didžiausią įtaką vis dar turi besitęsianti ir kai kuriuose JAV regionuose jau vadinama šalčiausia per pastaruosius 27-erius metus žiema, kuri didina kūrenti naudojamo kuro paklausą. Visgi vakar vakare Amerikos naftos instituto skelbti duomenys apie žaliavos atsargų pokyčius nuvylė investuotojus. Nors žaliavinės naftos atsargos per praėjusią savaitę krito 2,3 mln. barelių, tačiau benzino atsargos išaugo net 5,6 mln., o vidurinio distiliavimo produktų - 0,96 mln. barelių. Šiandien po pietų oficialius duomenis skelbs JAV
energetikos administracija, tad jeigu pasikartotų panaši atsargų kitimo kryptis, galima sulaukti neigiamų kainos pokyčių.

Aukso kaina vakar rinkoje šiek tiek krito, didžių^^ų valiutų atžvilgiu sustiprėjus JAV doleriui. Investuotojai artimiausiomis dienomis daugiausia dėmesio skirs penktadienį skelbsimam JAV nedarbo lygiui. Jeigu užimtumo rodikliai bus geresni nei tikimasi, tai galėtų vėl sukelti nerimą investuotojams, kad po truputį artėja laikas, kai FED turės imtis bazinių palūkanų kėlimo politikos.