Verslo ir rinkų naujienos » Stiprėjantis doleris JAV akcijų indeksus tempė žemyn


Autorius: Finasta, Parašyta: 2009-12-08 11:16.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=8668


Pirmadienį svarbiausi Volstryto indeksai, išskyrus indeksą Dow Jones, kuris išliko nepakitęs, smuktelėjo žemyn. Neigiamai akcijų kainas paveikė sustiprėjęs JAV dolerio kursas ir smukusios naftos bei aukso kainos., Pastarosioms neigiamos įtakos turėjo Federalinio rezervų banko (FED) vadovo Beno Bernankės komentarai. Jie išsklaidė nuogąstavimus, kad palūkanų normos JAV gali būti pakeltos anksčiau ir sparčiau nei tikėtasi.

Nors penktadienį pranešta, kad nedarbo lygis lapkritį sumažėjo nuo 10,2 iki 10 proc., B. Bernankė pabrėžė, kad kol kas yra per anksti spręsti, ar lėtas ūkio atsigavimas bus patvarus. Jo teigimu, vargu ar vartotojų išlaidos ir kainos gali augti sparčiu tempu, nes situacija darbo ir kredito rinkoje išlieka pakankamai įtempta. Tiesa, bankams paskolintos lėšos mažina ankstesnės griūties tikimybę.

Taigi tikėtina, kad jau ilgiau nei metus artimos nuliui bazinės palūkanų normos dar ilgai nebus keliamos, siekiant palaikyti ekonomikos atsigavimą. Be to, JAV centrinio banko vadovas akcentavo, kad FED ketina sklandžiai susigrąžinti bankams paskolintą daugiau nei 1 trln. JAV dolerių ir iš šių lėšų mokesčių mokėtojams uždirbti milijardus pelno.

Spalį amerikiečių paskolų dydis smuko jau devintą mėnesį iš eilės. Bankų išduodamų vartojimo kreditų portfelis spalį smuko 3,5 mlrd. JAV dolerių metiniu tempu. Buvo tikimasi, kad jis sumažės 9,3 mlrd. JAV dolerių metiniu tempu po nuosmukio 8,8 mlrd. JAV dolerių rugsėjį.

Baltųjų rūmų administracija ketina 200 mlrd. JAV dolerių, arba 60 proc., sumažinti pagal paramos finansų institucijoms programą (angl. TARP) bankams skolinamas lėšas iki 144 mlrd. JAV dolerių. Tikimasi, kad artimiausiomis dienomis turėtų būti pranešta, jog šie pinigai bus skirti naujoms darbo vietoms kurti bei rekordiniam valstybės biudžeto deficitui sumažinti. Kita vertus, skaičiuojama, kad, priešingai nei FED atveju, JAV valstybės iždui greičiausiai nepavyks atgauti bent apie 100 mlrd. (iš 700 mlrd.) JAV dolerių paramos lėšų.

Dėl šių naujienų bankų sektoriaus akcijų indeksas KBW Bank smuko 1,6 proc. Transporto sektoriaus akcijų indeksas Dow Jones Transportation sumažėjo 1 proc.

Iždo obligacijų kainos pasistiebė į viršų - 10 metų VVP pajamingumas smuko nuo 3,47 iki 3,42 proc

Vakarų Europa

Pirmadienį Vakarų Europos investuotojų optimistinės nuotaikos išblėso ir indeksų reikšmės sumažėjo visose aštuoniolikoje biržų. Daugiau nerimo į rinkas atnešė nuogąstavimai, kad centriniai bankai anksčiau nei tikėtasi ims kelti bazines palūkanų normas ir taip stabdyti ekonomikos atsigavimą. Žemyn pasuko bankų akcijų kainos - „Royal Bank of Scotland" ir „Lloyds" vakar pigo atitinkamai 4,7 proc. ir 4,1 proc., kai vyriausybė nepanoro atsisakyti mokesčio bankininkų premijoms. Daugiau dėmesio rinkose vakar sulaukė bendrovę „Siemens". Jos akcija smuko 4,7 proc., kai bankas „JP Morgan" bendrovės akcijoms pablogino savo rekomendacijas. „Bayer" kaina smuko 1,4 proc., kai bendrovė atsisakė dabar pateikti duomenis JAV maisto ir vaistų administracijai apie vieną iš savo vaistų.

Euro zonos investuotojų pasitikėjimo rodiklis, skaičiuojamas „Sentix", gruodžio mėnesį padidėjo nuo -7,0 iki -5,5 punktų reikšmės - didžiausios savo reikšmės nuo praėjusių metų birželio. Investuotojų pasitikėjimas gerėti pradėjo šių metų pavasarį, paskatintas vyriausybių skatinimo priemonių. Vokietijos vyriausybės išlaidos ekonomikai siekia apie 80 mlrd. eurų.

Vokietijos fabrikų užsakymai spalio mėnesį užuot kaip prognozuota augę 0,8 proc., netikėtai smuko 2,1 proc.,. Gamintojų užsakymus mažėti privertė spalio mėnesį smuktelėjusi eksporto paklausa ir pasibaigusi naujų automobilių įsigijimą skatinanti programa.

Azija

Japonijos vyriausybė paskelbė 7,2 trln. jenų (81 mlrd. dolerių) ekonomikos paramos plano, kuris dėl nesutarimų koalicinėje vyriausybėje prieš tai buvo atidėtas, detales. 3,5 trln. jenų turėtų atitekti regionams stiprinti, 600 mlrd. jenų - didinti darbo rinkos aktyvumą, 800 mlrd. jenų - gamtos apsaugai. Primintina, kad praėjusią savaitę Japonijos centrinis bankas paskelbė apie 10 trln. jenų kreditų programą. Tikimasi, kad šie žingsniai padės antrai pagal dydį pasaulio ekonomikai kovoti su defliacija. Nuo 2008 m. rugsėjo Japonija parengė 4 stimuliavimo planus, kurių suma viršija 29 trln. jenų (326 mlrd. dolerių). Palyginti su JAV, ši šalis paramos planams skyrė 797 mlrd. dolerių, o Kinija - 586 mlrd. dolerių. Japonijos vyriausybė vengia finansuoti naujas išlaidas leisdama skolos VP, tačiau skolos lygis, tikėtina, toliau augs. Šiemet pirmą kartą per 63 metus obligacijų parduota daugiau nei surinkta mokesčių. Numatyta, kad 2009 m. skolos rinkoje bus pritraukta 53,5 trln. jenų, taigi daugiau nei balandį prognozuoti 44 trln. jenų.

Baltijos šalys

Estijos vartotojų kainų indeksas - infliacijos rodiklis - spalio mėnesį mažėjo 2,1 proc. metiniu tempu. Estijoje kainų lygis sumažėjo daugiausiai, palyginti su kitom dviem Baltijos kaimynėmis. Pasak Estijos centrinio banko, šalis jau tenkina Mastrichto infliacijos kriterijų eurui įsivesti. Anksčiau Estija paskelbė III ketv. turėjusi perteklinį biudžetą. Šalies vyriausybė kol kas nusiteikusi jau 2011 metais patenkinti visus reikalaujamus kriterijus ir įsivesti eurą.

Vidurio ir Rytų Europa

Čekijos užsienio prekybos sąskaitos balansas spalį jau dešimtą mėnesį iš eilės buvo perteklinis, nes dėl pigesnio kuro sumažėjo importas, o eksportuotojai galėjo pasinaudoti skatinimo programomis pagrindinėse eksporto rinkose. Prekybos perteklius išaugo iki 17,5 mlrd. kronų nuo 16,9 mlrd. kronų ankstesnį mėnesį. Prieš metus prekybos sąskaitos deficitas siekė 5,2 mlrd. kronų, o toks metinis pokytis, pasak statistikos departamento, yra didžiausias kada nors užfiksuotas.

Per vienuolika mėnesių Vengrijos biudžeto deficitas buvo 13 proc. didesnis nei šiemet planuota, bet tikimasi, kad gruodį laukiamas perteklius padėtį ištaisys. Vyriausybė numačiusi, kad 2009 m. biudžeto deficitas sudarytų 3,9 proc. nuo BVP. Šaliai būtina laikytis fiskalinės disciplinos. Tai vienas sutarties punktų su TVF, pernai šaliai suteikusiu paskolą. Be to, aukštesnis deficitas gali reikšti reitingų pabloginimą, o vėliau ir aukštesnius skolos kaštus.

Žaliavos

Pirmadienį prekyba „WTI" naftos ateities sandoriais baigėsi mažesne nei 74 JAV dolerių už barelį kaina, tad ketvirtą prekybos sesiją iš eilės buvo fiksuotas neigiamas kainos pokytis. Naftos rinkoje pastaruoju metu stiprėja investuotojų pesimizmas, kurį kelia vangiai atsigaunanti JAV naftos paklausa bei vis nemažėjančios naftos atsargos. Be to, OPEC atstovų teigimu, dabartinė kaina jiems yra ideali. Turint omenyje tokią naftos rinkos situaciją, tai irgi perspėja, kad dar ne viskas yra susitvarkę, kad būtų pateisinamas tolesnis naftos kainos kilimas. O tai, kad nafta atpigo iki 75 JAV dolerių taip pat parodo, kad dingo kainos palaikymas šiame lygyje. Taigi visai realu, kad kritimas dar gali tęstis, jeigu nebus gerų naujienų, kurios atstatytų investuotojų susidomėjimą. Pastebėtina, kad pastaruoju metu skirtumas tarp „WTI" ir „Brent" naftos rūšių kainų vėl yra neigiamas, o tai parodo silpnėjančią JAV naftos rinkos padėtį, palyginti su Europos rinka.
Aukso kaina vakar, JAV doleriui stiprėjant didžiųjų valiutų atžvilgiu, smuko. Investuotojai, matyt, fiksavo uždirbtą pelną iš praėjusių savaičių aukso brangimo. Tačiau tikėtina, kad dabartinį aukso kainos kritimą jie gali laikyti gera proga vėl trumpam jo įsigyti, o tai gali palaikyti aukso kainą.