Verslo ir rinkų naujienos » Rekordinis Amerikos biudžeto deficitas


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2009-10-08 13:43.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=8305


Praėjusių finansinių metų, kurie pasibaigė šių metų spalio pradžioje, Amerikos biudžeto deficitas pasiekė net 9,9 procentus šalies metinio bendrojo vidaus produkto. Tai yra didžiausias Amerikos biudžeto deficitas nuo pat 1945 metų.

Amerikos praėjusių metų biudžeto deficitas bendrai sudarė net 1,4 trilijonus dolerių ir buvo net tris kartus didesnis nei buvęs deficitas 2008 metais.

Šalies toks didelis biudžeto deficitas susidarė ne tik dėl padidėjusių išlaidų skatinant ekonomiką, tačiau ir dėl pastebimai kritusių biudžeto pajamų iš surenkamų mokesčių. Per praėjusius finansinius metus Amerikos biudžeto pajamos iš mokesčių smuko net 17 procentų, arba 420 mlrd. dolerių ir buvo mažiausios per pastaruosius penkiasdešimt metų.

Skaičiuojama, kad biudžeto išlaidų padidinimas ir kai kurių mokesčių sumažinimas šių metų pradžioje Amerikos biudžeto deficitą padidino dar 200 milijardais dolerių. Palyginus su 2008 metais buvusiomis biudžeto išlaidomis, 2009 metų biudžeto išlaidos šoktelėjo net 18 procentų, arba 450 milijardais dolerių. Puse minimos sumos buvo išleista remti Amerikos finansų sektoriaus atstoves.