Verslo ir rinkų naujienos » TVF prognozuoja, kad bankams dar teks nurašyti 1,5 trilijonų dolerių vertės turtą


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2009-09-30 13:05.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=8255


Tarptautinio Valiutos fondo atstovai šiandien sumažino anksčiau prognozuotus finansų sektoriaus atstovių tikėtinus bendrus nuostolius nurašant turtą per 2007 – 2010 metų laikotarpį nuo 4 iki 3,4 trilijonų dolerių. Jie prognozuoja, kad iki kitų metų pabaigos bankams dar teks nurašyti 1,5 trilijonų dolerių vertės turtą.

Tarptautinio Valiutos fondo atstovai taip pat perspėja, kad turto nurašymo mastai dar gali ūgtelėti, jei ir toliau prastės padėtis darbo rinkoje ir augs bedarbių skaičius.

Dar šių metų balandžio mėnesį minimo fondo atstovai prognozavo,kad patirti bankų ir kitų finansų institucijų nuostoliai gali bendrai siekti keturis trilijonus dolerių. Tačiau pasaulio finansų rinkose per pastarąjį pusmetį pagerėjus nuotaikoms ir pakilus daugelio vertybinių popierių vertėms, bei atsiradus naujai turto nurašymo apskaičiavimo metodologijai, Tarptautinio Valiutos fondo atstovai 600 mlrd. dolerių sumažino tikėtinus bendrus finansų institucijų nuostolius nurašant turtą.

„Pasaulinis finansinis stabilumas pagerėjo, tačiau galimos rizikos vis dar išlieka padidėjusios, ir padėties pablogėjimo galimybė vis dar išlieka gana didelė” – teigiama Tarptautinio Valiutos fondo pranešime, kuriame taip pat pabrėžiama, kad nors ekonomikos nuosmukio dugnas jau pasiektas, tačiau ekonomikos atsigavimas išsivysčiusiose šalyse bus labai lėtas.

Pranešime taip pat teigiama, kad nors šiuo metu bankai ir turi pakankamai kapitalo, kad išgyventų, tačiau jų bendri tikėti pelnai nesugebės padengti prognozuojamų nuostolių iš turto nurašymų per artimiausius aštuoniolika mėnesių. TVF atstovai pabrėžia, kad reikia imtis rimtesnių veiksmų, kad bankai aktyviau galėtų palaikyti bei prisidėti prie bendro ekonomikos atsigavimo.

Tarptautinio Valiutos fondo atstovai pastebi, kad nors verslui skolinimosi apimtys didžiuosiuose šalyse susitraukė, tačiau bendras skolinimosi apimtis derėtų sumažinti, dėl augančių šalių biudžetų deficitų.

Remdamiesi nauja turto nurašymo apskaičiavimo metodologijai, minimo fondo atstovai skaičiuoja, kad per pirmą šių metų pusmetį bankai bendrai jau nurašė 1.3 trilijonų dolerių vertės turtą, na o iki kitų metų pabaigos bus nurašytas dar 1.5 trilijonų dolerių vertės turtas.

Tarptautinio Valiutos fondo pranešime teigiama, kad Amerikos bankai jau nurašė apie šešiasdešimt procentų viso jiems reikiamo nurašyti turto, tuo tarpu euro zonos ir Britanijos bankai bendrai iki šiol nurašė tik apie keturiasdešimt procentų viso jiems reikalingo nurašyti turto.