Verslo ir rinkų naujienos » FED ir toliau tęs ekonomikos skatinimo programas


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2009-09-24 13:11.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=8220


Amerikos prezidento Barako Obamos administracija informavo, kad kol kas Amerikos Federalinis Rezervų bankas neturi skubėti nutraukti 700 mlrd. dolerių vertės ekonomikos paramos programos, dėl kurios vykdymo pavyko išgelbėti ekonomiką ir finansų sistemą nuo galimos visiškos griūties.

Amerikos finansų sistemos gelbėjimo planas TARP padėjo išgelbėti šalies finansų sistemą nuo dar didesnių problemų, tačiau tarp mokesčių mokėtų jis nebuvo itin teigiamai vertinamas. Nepaisant ne itin palankios nuomonės visuomenėje apie šį planą, šalies valdžia pasiūlė jį pratęsti bei išplėsti mažiausiai iki kitų metų spalio mėnesio.

„Mūsų finansų sistema vis dar išlieka labai stipriai pažeista. Labai svarbu, kad mes per anksti nepatikėtume, kad jau įveikėme sunkumus ir tuo pačiu per anksti nenustotume remti ekonomikos” – priminė Amerikos Iždo sekretorius Timothy Geithner.

Ekspertai bei Barako Obamos administracija perspėja, kad nors finansų sistema šiuo metu yra labiau stabili, tačiau vis dar išlieka labai jautri. Jų nuomone, bedarbystės lygis ir toliau išliks labai aukštas, tuo tarpu bankai vis dar daug turi blogų aktyvų.

Taip pat netrūksta ekonomistų perspėjančių, kad pernelyg lėtas ekonomikos atsigavimas gali sukelti dar vieną ekonomikos recesiją.

Remiantis paskutine Amerikos valdžios paskelbta ataskaita apie TARP programą, iš bendros finansų institucijoms paskolintos 443,8 mlrd. dolerių sumos, jos šiuo metu sugražino tik 70,3 mlrd. dolerių vertės lėšas, bei dividendų ir palūkanų formą sumokėjo 9,4 mlrd. dolerių vertės lėšas.