Verslo ir rinkų naujienos » B.Obama – nieks nėra per didelis, kad jam neleista būtų bankrutuoti


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2009-07-31 16:11.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=7886


Amerikos prezidentas Barakas Obama kalbėdamas apie valdžios paramą finansų sektoriui, teigė, kad yra labai pavojinga ekonomikai, kai didžiosios kompanijos pradeda manyti, kad jos yra per didelės ir per svarbios, jog joms būtų leista bankrutuoti.

„Mes dabar būtinai turime imtis neeilinių veiksmų, kad užkirsti kelią galimam dar didesniam moraliniam pavojui, nes dabar finansų institucijos mano, kad jos ir toliau gali prisiimti per nelyg didelę riziką, nes jos žino, kad yra per nelyg didelės ir svarbios, kad joms būtų leista bankrutuoti“ – pareiškė Amerikos prezidentas.

„Aš manau, kad tai yra pavojinga ekonomikai ir pačiam verslui“ – pridėjo jis.

Barakas Obama, kuris šių metų pradžioje perėmė valdžią Amerikoje, kuomet šalyje vis labiau gilėjo ekonomikos krizė, kuri yra didžiausia nuo pat Didžiosios depresijos laikų, pareiškė, kad jo suburta administracijos komanda yra nepelnytai kritikuojama už nusiteikimą prieš verslininkus.

„Didžioji dalis tų, kurie mano, kad prezidento administracija nusiteikusi prieš verslą ir verslininkus, atrodo pamiršo, kad prieš tris ar keturis mėnesius, už itin didelę politinę kainą, mes juos ištraukėme iš ugnies“ – priminė Barakas Obama.

„Jie ir toliau, ypač finansų institucijų atstovai, mėgaujasi jiems suteiktomis vyriausybės garantijomis, kurios davė jų verslui suteikė labai reikalingą atramą ir paramą šiuo sudėtingu laikotarpiu. Todėl man labai sunku nebūti šiek tiek skeptišku, kai girdžiu kalbas, jog mes nusiteikę prieš verslą“ – teigė Amerikos prezidentas.

Vienas iš svarbių jo komandos uždavinių, t.y. šalies mokesčių sistemos peržiūrėjimas ir pakoregavimas.

„Norėčiau matyti po reformų mažesnį pelno mokesčio tarifą, tačiau tuo pačiu reikėtų sumažinti spragas, dėl kurių mes prarandame pajamas“ – pareiškė Barakas Obama.

Amerikos prezidentas priminė, kad jo komandai pavyko sėkmingai stabilizuoti finansų sistemą, kuri buvo susidūrusi su labai rimtomis problemomis.

„Aš nemanau, kad žmonės iš tiesų supranta kaip arti mes buvome ties finansų sistemos visiško iširimo. Ir jei tai būtų tęsėsi, tai dabartinė situacija būtų kur kas prastesnė nei yra šiuo metu. Atsižvelgiant į tai, kaip mums skubiai reikėjo veikti bei kiek daug nežinomybės ir baimių buvo, mūsų pasiekimai yra labai reikšmingi“ – reziumavo Amerikos prezidentas Barakas Obama.