Straipsniai » Apžvalgos » Varšuvos biržos savaitinė apžvalga nr.8

Svarbiausių Lenkijos akcijų rinkos naujienų, rezultatų, debiutų bei kitų svarbių 2007m. 38 savaitės įvykių apžvalga.
Autorius: IT17, Parašyta: 2007-09-23 22:16.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=788


Savaitė kaip ir buvo laukta prasidėjo pakankamai pasyvia prekyba su mažomis apyvartomis. Investuotojai Varšuvos biržoje kaip ir kitose biržose neskubėjo įsigyti ar parduoti akcijų laukdami pagrindinio savaitės įvykio, to išganingojo FED sprendimo dėl bazinės palūkanų normos, kuris turėjo įnešti tam tikro aiškumo rinkose. Sprendimas, kurio metu FED sumažino bazinę palūkanų norma net 0.50 procentiniais punktais nuo 5.25% iki 4.75% daugeliui rinkos dalyvių buvo visai netikėtas, nes buvo laukta tik 0.25 procentinių punktų sumažinimo. Taip pat FED 0.50 procentiniais punktais sumažino ir diskontuota palūkanų norma. Žinoma, šie FED sprendimai sulaukė įvairių vertinimų ir nuomonių (teigiamų ir neigiamų), tačiau kas bus teisus o kas ne pamatysime ateityje. Po šios naujienos bet viena dieną Lenkijoje kaip ir kitose rinkose tvyrojo tikra euforija, indeksai kilo kaip ant mielių ir be abejo šios dienos biržų indeksų pokyčiai lėmė ir galutinį šios savaitės rezultatą, kuris buvo teigiamas.

Visi svarbiausieji Varšuvos biržos indeksai per savaitę paaugo, tiesa pakankamai skirtingai. Daugiausiai, kaip ir praėjusią savaitę pakilo didžiųjų kompanijų indeksas WIG20 - net 4.50% (indeksui padidėti iš dalies padėjo su nafta susijusių kompanijų akcijų brangimas), tuo tarpu mažiausiai tik 1.42% per savaitę padidėjo mažųjų įmonių indeksas sWIG80. Kiti du pagrindiniai Varšuvos biržos indeksai vidutinių įmonių (mWIG40) ir bendras (WIG) padidėjo panašiai, t.y. atitinkamai 3.31% ir 3.64%. Iš kitų regiono biržų ypatingu kilimu pasižymėjo Rusijos biržos RTS indeksas, kuris padidėjo net 4.27%. Tuo tarpu kitų kaimyninių Lenkijos rinkų indeksai per savaitę padidėjo panašiai: Prahos (PX) 1.81%, Budapešto (BUX) 1.79%, Bratislavos (SAX) 1.29%. Ukrainos biržos indeksas PFTS taip pat koreliavo su regiono ir pasaulinėmis biržomis ir per savaitę pakilo 2.10%, nepaisant to, kad šalyje tvyro tam tikras neaiškumas prieš Rados rinkimus ir investuotojai elgiasi pakankamai pasyviai.

Kiekvieną penktadienį Varšuvos vertybinių popierių biržos skelbiama rinkos dalyvių- maklerių bei analitikų Wigometr apklausa parodė, kad vos 7% apklaustųjų tikisi padidėjimo, tuo tarpu 50% apklaustųjų tikisi sumažėjimo WIG20 indekso per ateinančią savaitę. Tačiau verta pastebėti, kad po savaitės baigsis 3 ketvirtis, tad įvairūs fondai norėdami parodyti geresnius veiklos rezultatus turėtų aktyviau veikti rinkoje. Netikėtas FED sprendimas įkvėpė rinkas optimizmui, tik ar ilgam?

Per praėjusią savaitę Varšuvos vertybinių popierių biržoje dvigubai daugiau kompanijų akcijų pabrango nei atpigo. Atitinkamai 65% akcijų pabrango, 3% kompanijų akcijų kainos nepakito, ir tik 32% kompanijų akcijos atpigo. Labiausiai per savaitę, net 51.61% pabrango Sanwil akcijos, tačiau jokios ypatingos informacijos kompanija nepranešė, tad tai ko gero eilinis spekuliacinis kilimas biržoje. Prieš tai per kelias savaites šios akcijos buvo atpigusios virš -20%. Taip pat pastebimai pabrango Atlantis (42.86%) ir Instal (35.78%) kompanijų akcijos. Tuo tarpu daugiausia per praėjusią savaitę atpigo chemijos pramonės įmonės Plastbox akcijos- daugiau nei penktadaliu (-21.97%). Hygienika akcijos atpigo -13.42%, na o saldumynų gamintojos Jutrzenka akcijos atpigo -10.87%.

NEW CONNECT

Praėjusią savaitę ir vėl vyravo pasyvi prekyba su nedidelėmis apyvartomis New Connect alternatyvioje biržoje. Per savaitę bendras indeksas NC ir vėl sumažėjo, tiesa kiek mažiau, tik -4.13%. Labiausiai -5.63% atpigo maklerio įmonės Wroclawski Dom Maklerski akcijos, tuo tarpu pabrango ir tai tik nežymiai vos 0.33% S4E akcijos. Na o svarbiausias praėjusios savaitės įvykis New Connect, buvo medienos gaminių gamintojos (pagrinde įvairūs mediniai laiptai) Mera Schody debiutas. Ketvirtadienio debiuto metu kompanijos akcijų kaina padidėjo net 20,6% nuo 5 zl iki 6,03 zl. Tačiau vėliau už Mera Schody akcijas buvo mokama mažiau nei po 5 zl. Privačios akcijų emisijos platinimo metu, kompanija pritraukė 13,7 mln zl lėšų, kurias planuoja skirti savo gamybos pajėgumams padidinti ir ekspansijai į užsienio rinkas t.y. Rusija bei Ukraina. Šiais metais Mera Schody planuoja gauti 30 mln zl pajamų bei uždirbti 1,5 - 2 mln zl grynojo pelno. Kaip ir minėta, palaipsniui šioje biržoje bus kotiruojama vis daugiau kompanijų (vien artimiausiu metu planuoja debiutuoti dar dvi kompanijos: MW Trade, Stark Development).

DEBIUTAI

Hydrobudowa Wloclawek. Praėjusį antradienį Varšuvos vertybinių popierių biržoje debiutavo statybos kompanija Hydrobudowa Wloclawek. Tai jau 49 kompanija šiais metais debiutavusi Varšuvos biržoje. Debiuto metu akcijų kaina padidėjo 3,80% iki 560,00 zl. Per šiuos metus kompanija planuoja gauti 511 mln zl pajamų bei uždirbti 35 mln zl grynojo pelno.

Energoinstal. Jau šį antradienį, rugsėjo 25d. biržoje debiutuos energetikos įrangos gamintoja ir montuotoja Energoinstal. IPO metu 15-20 zl. intervale siūlytos akcijos buvo išplatintos po 18 zl. Investuotojai įsigijo 4,6mln akcijų o bendrovė pritraukė 82,8 mln zl. lėšas. Paraiškų redukcija instituciniams investuotojams siekė 52% o privatiems 76%. Naujieji savininkai valdys 20% bendrovės įstatinio kapitalo. 2006m. bendrovės pardavimai didėjo 33% iki 150 mln, veiklos pelnas 100% iki 15 mln o grynasis pelnas 120% iki 9 mln zl. Per 2007m. pardavimus planuojama padidinti dar 7% o grynąjį pelną net 66%.

Wola Info. Informacinių technologijų bendrovės Wola Info pirminis viešas akcijų siūlymas nesulaukė didelio investuotojų susidomėjimo. IPO metu 21-26 zl intervale platinamoms akcijoms buvo nustatyta 22 zl. galutinė kaina. Dėl per mažos kainos senieji bendrovės akcininkai nusprendė nepardavinėti savo 1500 tūkst. akcijų paketo. Bendrovės prezidentas pareiškė, kad akcijos vertos tikrai daugiau ir rinka tikrai tai įvertins, paskelbus gerus šių metų rezultatus. Pernai bendrovė gavo 150 mln zl. pajamas ir 10 mln zl. veiklos pelno. Taigi investuotojams per IPO bus paskirstyta tik 900 tūkst. naujos emisijos akcijų, tokiu būdu pritraukiant ~20 mln zl. lėšas. Debiutas Varšuvos biržoje greičiausiai įvyks rugsėjo 27d.

Magellan. Kompanija Magellan, teikianti įvairias finansines paslaugas (paskolos, faktoringas ir t.t.) medicinos sferai bei įstaigoms, planuoja jau spalio 1 dieną debiutuoti Varšuvos biržoje. Kompanija iš pradžių planavo investuotojams IPO metu pasiūlyti 440 tūkstančių vienetų naujos C serijos akcijų bei 2.555.455 vienetų A serijos akcijų emisijos, bei esant būtinybei pasiūlyti papildomai įsigyti dar 651.408 vienetų esamų akcijų. Tačiau kaip pabrėžė kompanijos atstovai šiuo metu esant nepalankiai situacijai rinkoje, jie nutarė gerokai sumažinti per IPO siūlomų įsigyti akcijų skaičių. Todėl galutiniam variante bendrai buvo pasiūlyta įsigyti investuotojams tik 1,3 mln vienetų akcijų, iš kurių 440 tūkstančiai vienetų naujos C serijos emisijos akcijos. Galutinė pirminio viešojo akcijų platinimo kaina bus 42 zl už akcija, tuo tarpu maksimali galima kaina buvo 52 zl už akcija. Na o nepriklausomi analitikai atlikę šios kompanijos akcijų vertinimą, nustatė kad viena akcija šiuo metu yra verta 49,84 zl. Magellan IPO organizuoja UniCredit CA IB Polska. Kompanija šio pirminio akcijų platinimo metu gaus 54,6 mln zl lėšų, kurios bus skirtos tolimesnei veiklos plėtrai. Kompanijos vadovybė per ateinančius kelis metus planuoja pasiūlyti klientams 3 – 4 naujas paslaugas, taip pat planuoja teikti finansavimo paslaugas ne tik vien medicinos sektoriui bet ir kitiems viešiesiems sektoriams. Magellan planuose ir aktyvi plėtra kaimyninėse Čekijos ir Slovakijos rinkose. Per I šių metų pusmetį finansinių paslaugų kompanija gavo 14,97 mln zl pajamų bei uždirbo 6,35 mln zl grynojo pelno, t.y. atitinkamai 36% ir 27% daugiau nei prieš metus per tą patį laikotarpį. Per praėjusius metus Magellan pajamas padidino 16,6% iki 24 mln zl, na o grynasis pelnas padidėjo 18% iki 10,7 mln zl. Šiuo metu pagrindiniai kompanijos akcininkai yra Polish Enterprise Fund IV (95,7%) ir kompanijos vadovybė (4,3%). Daugiau: www.magellan.pl

NAUJIENOS

Budimex. Statybų giganto Budimex 100% kontroliuojama dukterinė bendrovė Budimex Dromex pasirašė 101 mln zl. kontraktą, pagal kurį statys gyvenamųjų namų kompleksą Gorczewska Varšuvoje. Darbai bus pradėti jau šio mėnesio gale, o jų pabaigos terminas- 2009 m. gegužės 31d. Atsiskaitymai už atliktus darbus bus vykdomi kas mėnesį.

Ambra. Vyno gamintoja ir platintoja Ambra pasirašė sutartį su Vokietijos bendrove Sektkellerei Schloss Wachenheim AG, pagal kurią gamins jai nealkoholinius gėrimus. Trijų metų kontrakto vertė siekia 54 mln zl. Be to numatyta galimybė kontraktą pratęsti dar trims metams.
Asseco Poland. IT sektoriaus kompanija Asseco Poland pranešė, kad derybų metu jai pavyko pastebimai sumažinti anksčiau skelbta 23,69% Prokom Software akcijų įsigijimo kainą nuo 700 mln zl iki 580 mln zl (t.y. nuo 234 zl iki 194,27 zl už vieną akciją). Taip pat jau yra paskelbtos preliminarios abiejų kompanijų susijungimo sąlygos, kurių metu už vieną Prokom Software akcija akcininkai gaus po 1,82 Asseco Poland akcijų. Artimiausiu metu po susijungimo kompanijos ir toliau planuoja aktyvią plėtrą ir kitų kompanijų įsigijimui planuoja skirti net iki 1 mld zl.

Elektrim. Kaip ir žadėjo Varšuvos biržos vadovas, sprendimas dėl Elektrim akcijų delistingavimo iš biržos buvo priimtas jau praėjusią savaitę. Kol kas biržos vadovybė nesutiko nutraukti prekybos Elektrim akcijomis ir leisti pasitraukti jai iš biržos. Tačiau jei bus įvykdytos keliamos sąlygos, t.y. kompanija pateiks daugiau aiškesnių ir konkretesnių argumentų kodėl ji nori pasitraukti iš biržos, taip pat garantuos galimybę akcininkams parduoti savo akcijas už teisinga kainą ir nuolat bei laiku skelbs svarbią ir reikšmingą informaciją, tuomet Elektrim galės nutraukti prekyba savo akcijomis ir pasitraukti iš Varšuvos biržos.

Kety. Kompanija paskelbė, kadUkrainoje, netoli Kijevo jau pradėjo veikti kompanijai priklausanti gamykla ALUPOL LLC. Atidarytoje gamykloje bus gaminami gaminiai iš aliuminio, skirti statybų pramonei. Gamykloje įdiegti naujausi įrengimai bei techniniai sprendimai, kurie atitinka ES reikalavimus. Šioje gamykloje iš aliuminio pagamintą produkciją Kety planuoja realizuoti ne tik pačioje Ukrainoje, bet ir Rusijoje bei Baltarusijoje.

AB. Nesnaudžia ir kitos Varšuvos biržoje kotiruojamos IT sektoriaus kompanijos bei aktyviai ieško plėtros galimybių. Lenkijos IT sektoriaus kompanija AB, pranešė kad įsigis (100%) Čekijos IT sektoriaus kompanijos AT Computers Holding (ACTH) akcijų už 106,7 mln zl (tai tik preliminari kaina, ji gali kisti priklausomai nuo derybų rezultato). ACTH yra viena savo srities lyderių Čekijos bei Slovakijos rinkose, jei priklauso keturios antrinės kompanijos, t.y. AT Computers ir AT Computer, kurios užsiima IT produkcijos platinimu ir prekyba Čekijoje ir Slovakijoje, taip pat jos valdo virš 200 mažmeninių parduotuvių tinklą Comfor ir Comfor Stores. Be to ACTH priklauso kompiuterių gamykla AT Compus, kurios metiniai gamybos pajėgumai 100 tūkstančių kompiuterių. Leidimą įsigijimui vykdyti turi duoti taip pat antimonopolinės Čekijos ir Slovakijos tarnybos, tačiau neabejojama, kad jos tam neprieštaraus. AB vadovybė teigia, kad abiejų kompanijų sujungimas sinergijos dėka, leis sutaupyti nemažai lėšų bei kartu bus pasiekti žymiai geresni veiklos rezultatai. AB tokiu būdu pradės savo veiklą ir užsienio šalyse. Būsimas AB ir ATCH susijungimas sukurs nauja mažmeninės prekybos IT sektoriaus lyderį Vidurio Europoje (Lenkija, Čekija, Slovakija). Bendros abiejų kompanijų pajamos 2006 metais viršijo 2,5 mld zl, šių metų kompanijų bendros pajamos planuojama bus dar didesnės.

PKN ORLEN, LOTOS. Ilgai trukusias kalbas apie galimą šių dviejų kompanijų sujungimą penktadienio vakarą patvirtino dabartinis Lenkijos premjeras Jaroslaw Kaczynski. Premjeras pabrėžė, kad tai bus Lenkijos energetinio saugumo užtikrinimo žingsnis. Planuojama, kad Vadovaujančia kompanija bus Lotos. Tačiau verta atsiminti, kad Lenkijoje netrukus vyks seimo rinkimai ir pasikeitus valdantiesiems šis ketinimas gali likti taip ir neįgyvendintas.

REZULTATAI

Hyperion. Kompanija paskelbė, kad šiais metais planuoja uždirbti 7,1 mln zl grynojo pelno, t.y. net 114% daugiau nei 2006 metais. Bendrai per I šių metų pusmetį Hyperion pajamas padidino 50% iki 12,74 mln zl, o grynasis pelnas padidėjo net 115%, palyginus su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu.

Redan. Lenkijos mažmeninė drabužių pardavėja pranešė, kad per rugpjūtį gavo 20,3 mln zl pajamų, tačiau tai tik 4% daugiau nei prieš metus per tą patį laikotarpį. Bendrai per šių metų aštuonis mėnesius konsoliduoti Redan pardavimai palyginus su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu padidėjo vos 2% iki 160,7 mln zl.
Gino Rossi. Mažmeninio batų pardavimo tinklo savininkė paskelbė, kad per šių metų sausį – rugpjūtį jos pardavimai padidėjo 54,7% iki 106,7 mln zl, palyginus su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu.

SEKTORIAUS APŽVALGA

Šioje apžvalgoje detaliau nagrinėjami naftos ir dujų kompanijų rezultatai bei finansiniai rodikliai.

Plačiau apie tai galima paskaityti prisegtame dokumente..