Kinai vėl paragino kurti naują pasaulinę rezervinę valiutą

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2009-06-26 15:12 Komentarai: (0)
Kinijos Centrinis bankas dar kartą paragino sukurti naują pasaulinę rezervinę valiutą, kuri pakeistų dolerį. Šio banko atstovai taip pat teigia, kad Tarptautinis valiutos fondas turėtų valdyti dalį jo valstybių narių užsienio valiutų atsargų.

„Siekiant išvengti trūkumų pagrindinės valiutos rezervų, reikia sukurti naują valiutą, kurį nebūtų susijusi su šalių ekonomikomis“ – teigiama šiandien išleistoje Kinijos Liaudies banko praėjusių metų ekonomikos apžvalgoje.

Pastaruoju metu prie Kinijos raginimų sukurti naują pasaulinę valiutą, kuri pakeistų dolerį ir taptų nauja rezervine valiuta, prisideda ir Rusijos valdžios atstovai.

„Kinijos Liaudies banko vadovas mano, kad dabartinė pasaulinė finansų sistema turi nemažai trūkumų, nes perdaug išryškinamas doleris kaip pagrindinė rezervinė valiuta. Doleris turėtų devalvuoti, kad būtų išspręstas dabartinis egzistuojantis pasaulinis pusiausvyros sutrikimas, bet kadangi jis yra rezervinė valiuta daugelyje šalių, jis negali to padaryti“ – teigia Daiwa Institute of Research ekonomistas Honkonge Kevin Lai.


Doleris šiandien vėl silpnėja daugelio pagrindinių valiutų atžvilgiu. Už vieną eurą šiuo metu vėl yra mokama po daugiau nei 1,4 dolerius. Nuo šių metų pradžios iki kovo mėnesio pradžios doleris buvo pradėjęs stiprėti daugelio pagrindinių valiutų atžvilgiu. Per minimą laikotarpį euras dolerio atžvilgiu buvo spėjęs nusmukti nuo 1,4 iki 1,25 dolerių už eurą. Tačiau kovo pradžioje prasidėjus raliui akcijų, žaliavų ir kitose rinkose, doleris ir vėl pradėjo silpnėti daugelio pagrindinių valiutų atžvilgiu. Šiuo metu rinkoje už vieną eurą jau yra mokama beveik po 1,41 dolerį, arba 0,7 procentais daugiau nei vakar. Doleris svaro atžvilgiu vien per šiandien spėjo jau nusmukti 0,62 procentais iki 0,6068 svarų už dolerį, Šveicarijos franko atžvilgiu doleris silpnėja 0,81 procentais, Japonijos jenos atžvilgiu – 0,66 procentais.
 
Dar nėra komentarų