Verslo ir rinkų naujienos » A.Merkel – ekonomikos recesijos dugnas yra arti


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2009-06-22 14:12.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=7651


Vokietijos ekonomikos recesija yra jau netoli savo dugno, kurį netrukus turėtų pasiekti, tačiau tikrai neverta tikėtis greito ekonomikos atsigavimo iki buvusio lygio, teigia Vokietijos Kanclerė Angela Merkel. Didžiausia Europoje Vokietijos ekonomika atsidūrė recesijos būsenoje praėjusiais metais, kuomet šalies bendrasis vidaus produktas pradėjo trauktis.

Šalies Centrinis bankas prognozuoja, kad šiais metais Vokietijos bendrasis vidaus produktas smuks apie 6,2 procentus, tuo tarpu kitais metais šalies ekonomikos laukia stagnacija.

„Ko gero ekonomikos nuosmukis netrukus pasieks dugną. Tačiau ekonomikos atsigavimas deja, bet nesiplėtos pagal V raidės scenarijų“ – mano Vokietijos Kanclerė Angela Merkel.

Ji pastebėjo, kad kai kurie ekspertai prognozuoja, kad kelias, kuriuo toliau eis ekonomika primins vonios formą. Tai reiškia, kad ekonomikai išeinant iš krizės fazės, jos laukia stagnacijos fazė.

„Aš tikiuosi, kad kai kurie ekspertai kalbėdami ekonomikos tolesnį vystymąsi, turėjo omenyje nedidelę vaikišką vonią, o ne vonią žmonėms su ilgomis kojomis“ – pašmaikštavo Angela Merkel.

„Turėsime artimiausiais metais drastiškai padidinti skolas“ – priminė ji.

Iki 2013 metų Vokietija planuoja pasiskolinti iš viso iki 310 mlrd. eurų. Kitais metais šalies finansų ministerija planuoja iš viso pasiskolinti 86 mlrd. eurų, arba net aštuoniasdešimt procentų daugiau nei numatyta pasiskolinti šiais metais. 2011 metais Vokietija planuoja išplatinti skolos vertybinių popierių už 72 mlrd. eurų, 2012 metais už 59 mlrd. eurų, na o 2013 metais dar už 45 mlrd. eurų sumą. Praėjusiais metais šalies valdžia išplatino obligacijų iš viso už 11,5 mlrd. eurų.