Verslo ir rinkų naujienos » "Ūkio banko" klientai pasirašyti galės per mobilųjį telefoną


Autorius: JT Naujienos, Parašyta: 2009-06-02 10:50.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=7532


eniausias Lietuvos komercinis bankas Ūkio bankas įdiegė ir pateikė klientams moderniausią ir saugiausią priemonę naudotis internetine bankininkyste - mobilųjį elektroninį parašą. Nuo šiol Ūkio banko klientai prisijungti prie banko internetinės sistemos Eta bankas galės per mobilųjį telefoną.

Šiais metais 20-metį minintis Ūkio bankas yra pirmasis Lietuvos bankas, įdiegęs mobiliojo elektroninio parašo galimybę – pirmoji identifikacija per mobilųjį telefoną Ūkio banke atlikta dar 2005 metais. Šiandien klientams pateiktas patogesnis, geriau naudoti pritaikytas elektroninio pasirašymo būdas.

Šiuo metu prie „Eta banko“ prisijungti naudojant elektroninį parašą gali tie klientai, kurie naudojasi „Omnitel“ mobiliuoju ryšiu.

„Šis elektroninės identifikacijos būdas pranašesnis dėl savo patikimumo, saugumo ir greičio. Be to, jis patogus ir paprastas naudotis, – sakė Ūkio banko Elektroninės bankininkystės departamento direktorė Jolita Kiaušienė. – Klientui nebereikia kodų lentelių, slaptažodžių generatorių, kuriuos neretai žmonės palieka namuose ar darbe. Pakanka turėti savo mobilųjį telefoną, o jį visuomet nešiojamės su savimi.“

Pasak J.Kiaušienės, sąskaitos ir operacijos interneto banke yra apsaugomos keliais lygiais: nuolatiniais prisijungimo kodais ir slaptažodžiais, mobiliojo telefono PIN ir sPIN kodais.

Kaip ir naudojant PIN/TAN kodų kortelę ar slaptažodžių generatorių, mobilųjį elektroninį parašą teks pasitelkti kaskart, kai bus atliekamos bankinės operacijos – pasirašomos indėlių sutartys, tvirtinami mokėjimo pavedimai. Tuo pačiu elektroniniu parašu klientai gali naudotis prisijungiant ir prie kitų internetinių paslaugų, naudojančių elektroninį parašą.

„Norint pradėti naudotis mobiliuoju elektroniniu parašu, „Omnitel“ vartotojams tereikia pasikeisti savo SIM korteles į naujas, turinčias elektroniniam parašui reikalingas funkcijas, - sakė „Omnitel“ rinkodaros direktorius Giedrius Makauskas. – Šiais metais „Omnitel“ SIM korteles į naujas keičia nemokamai. Pasikeisti SIM kortelė galima bet kuriame „Omnitel“ salone, vartotojams tereikia turėti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą.“

Ūkio banke jau įdiegtos galimybės prisijungti prie Eta banko ir naudojant naujosiose asmens tapatybės kortelėse esančias elektroninio parašo priemones. Kai tik atsakingos Lietuvos valstybinės institucijos baigs derinti naujųjų kortelių naudojimo tvarkas, Ūkio bankas suteiks galimybę savo klientams naudoti ir šį prisijungimo prie Eta banko būdą.

Elektroninio parašo galimybes Ūkio bankas diegė kartu su telekomunikacijų bendrove „Omnitel“ ir programinės įrangos kūrėja UAB „Etronika“.