Straipsniai » Apžvalgos » Antradienio prekybos metu vyravo nevienareikšmiškos laukimo nuotaikos

2007m. rugsėjo 18d. pasulio finansų rinkų apžvalga
Autorius: damonn, Parašyta: 2007-09-19 21:58.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=753


Antradienio prekybos metu vyravo nevienareikšmiškos laukimo nuotaikos. Biržos atsidarė sąlyginai aukščiau pirmadienio uždarymo ribų, nes suveikė vakarykščio kritimo atšokimo efektas. Vis dėlto Azijoje vyravo pesimizmas, paskatintos Japonijos stambiųjų gamintojų aktyvumo indekso sumažėjimo puse procento. Kompanijų naujienų nebuvimas ir FED sprendimo laukimas lėmė menką aktyvumą, o finansų rinkos prekybai einant į pabaigą paspartėjo kritimas. Akcijos neišlaikė ryto kilimų ir kainų prieaugių neliko. Japonijos NIKKEI 225 nusileido 0,1%. Tuo tarpu Kinijos indeksai sugebėjo atsilaikyti neigiamoms tendencijos ir CSI 300 kilstelėjo 0,8%. Honkongo HANG SENG pasekė Japonjos pavyzdžiu ir taip pat krito 0,1%.

Po milžiniškų savaitės pradžios praradimų pradėję atsigauti Didžiosios Britanijos bankai padėjo Europos biržoms pademonstruoti nemenkus kilimus net nesulaukus FED sprendimo dėl bazinių palūkanų normų. Daugiau nei 60% per paskutines dvi prekybos sesijas sumenkusios Northern Rock banko akcijos antradienį sugebėjo atsistatyti 10%. Tai lėmė banko filialų apgulties sumažėjimas, kuris prasidėjo indėlininkams supanikavus dėl banko pinigų srautų aktyvumo krizės. Alliance & Leicester, kitas Didžiosios Britanijos bankininkystės milžinas, po staigaus vakarykščio kritimo, šoko aukštyn net 26%. Tokius bankų akcijų kilimus sukėlė Anglijos bankas, suteikęs savo bankinei sistemai 4,4 mlrd. svarų naujų paskolų. Ne tik anglų bankai skelbė geras naujienas. Vokietijos Commerzbank už 600 mln. USD įsigijo kontrolinį Ukrainos Bank Forum akcijų paketą. Commerzbank planuoja kitus įsigijimus ir banko plėtrą. Akcijų kainų kilimus lėmė ir Šveicarijos pramonės gamybos apimčių didėjimas. Per ketvirtį pramonės produkcijos gamyba padidėjo net 6,7%. Tiesa, sumenkęs ZEW verslo pasitikėjimo indeksas, sukėlė sesijos vidurio kritimą, tačiau po tokio šūsnio pozityvių pranešimų, finansų rinkos sugebėjo atsistatyti nemenku kilimu. Didžiosios Britanijos FTSE 100 pašoko 1,6%, Vokietijos DAX kilo 1,3%, o Prancūzijos CAC 40 šovė aukštyn net 2%. Iki 81 dolerio pakilusi naftos kaina padėjo Rusijos kompanijų akcijoms pademonstruoti kilimus ir neatsilikti nuo Europos. Aukso ir sidabro kainos atitinkamai kilo iki 730 ir 13 JAV dolerių ribų, o tai jau naujos aukštumos. Auksas tiek kainavo tik prieš 26 metus. Taigi metalurgijos sektorius, sekamas atsigaunančių bankų sugebėjo pakelti Rusijos RTS 1,2%.

Sumenkus JAV gamintojų kainoms, o nekilnojamo turto rinkai nepateikus staigmenų, toliau vyravo laukimas. Vakare, FED paskelbus šiek tiek netikėtą sprendimą bazinę palūkanų normą sumažinti net 50 procentinių punktų, nuo 5,25 iki 4,75, JAV finansų rinkos akimirksniu šovė aukštyn. To pasekoje „lūžo“ pagrindinių finansų kompanijų tinklapiai ir prekybos platformos, o investuotojai pradėjo atidarinėti šampano butelius ir švęsti. JAV DJIA šoko aukštyn net 2,5%, S&P 500 išaugo 2,9%, o NASDAQ COMPOSITE kilo 2,7%. Brazijos BOVESPA pademonstravo milžinišką, net 4,3% augimą, o Meksikos BOLSA taip pat neatsiliko nuo regiono tendencijų ir kilo 2,7%.

Valiutų biržoje doleris smuko į naujas 15 metų žemumas, o EUR/USD kilo 0,89%. Tuo tarpu GBP/USD sumenko 0,53%. Kylančių finansų rinkų paskatinti spekuliantai pakėlė USD/JPY kursą 0,83%.

Šiek tiek apie finansų politiką...

FED nusprendęs sumažinti bazinę palūkanų normą net 50 procentinių punktų, iki 4,75%, sukėlė finansų rinkų šuolį aukštyn, tačiau ar tai geras sprendimas? Viena vertus, federalinė sistema apsaugojo savo ekonomiką nuo dar vieno kritimo, ir paspartino ekonomikos augimą. Tačiau sparčiai didėjanti infliacija turėtų įgauti jau seniai matytus augimo tempus ir sustabdyti vartotojų kainas gali tapti neįmanoma. Juolab, kad tai dar toli gražu ne paskutinis FED palūkanų normos mažinimas, o tokie veiksmai tikrai nepristabdys infliacijos. Tuo tarpu infliacija gali įstumti JAV ekonomiką į recesiją, kuri dėl nekilnojamo turto ir kreditų krizių dar nebuvo garantuota. Taigi, ar FED sugebės sustabdyti infliaciją?

Rytoj skalbiami svarbūs makroekonominiai rodikliai

Ketvirtadienį sužinosime Italijos nedarbo lygį, JAV bedarbių paraiškų skaičių ir Filadelfijos FED indeksą.

Paspėliokime ateitį...


Rytojaus finansų rinkų kryptis priklausys nuo skelbiamų rodiklių, o tiksliau nuo to, kaip jie atitiks prognozes. Neatitikimo atveju galima tikėtis didesnių svyravimų į abi puses. Kitą vertus, po labai optimistiško FED sprendimo artimiausiu metu kylančios finansų rinkos nieko neturėtų stebinti.