Verslo ir rinkų naujienos » Oficialu, General Motors Corp. bankrutuoja


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2009-06-01 16:24.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=7525


Net septyniasdešimt septynis metus iš eilės iki pat praeitų metų buvusi didžiausia pasaulyje automobilių gamintoja General Motors Corp. šiandien paskelbė, kad kreipėsi į Niujorko teismą, dėl bankroto iškėlimo, su galimybe restruktūrizuoti kompanijos veiklą. Po restruktūrizacijos tikimasi sukurti pasaulinę naują automobilių gamintoją, kuri sugebėtų konkuruoti globalioje rinkoje.

General Motors Corp. kompanijos automobilių pardavimai labai stipriai nukentėjo dėl kilusios pasaulinės ekonomikos krizės ir šios kompanijos dažnai gaminamų neefektyvių ir netaupių automobilių. Po pirmo ketvirčio minimos automobilių gamintojos turtas siekia 82,290 mlrd. dolerių, įsipareigojimai sudaro net 173,432 mlrd. dolerių, o tai reiškia, kad nuosavas kompanijos kapitalas yra neigiamas ir sudaro -91,142 mlrd. dolerių. Amerikos valdžia planuoja 50 mlrd. dolerių vertės General Motors Corp. kompanijos turimą skolą konvertuoti į 60 procentų naujos restruktūrizuotos šios bendrovės akcijų.

„Tokios įvykių pabaigos ir galima buvo tikėtis, nes prie to buvo eitą ilgą laiką, tačiau vis tiek General Motors Corp. bankrotas yra kartus gurkšnis, atrodantis kaip Titaniko skendimas. Tokį žingsnį jie turėjo žengti jau prieš metus, nes tuomet jie būtų atsidūrę kur kas geresnėje padėtyje, nei yra dabar, kuomet stipriai smuko šalies ir pasaulio ekonomika“ – pareiškė Cantor Fitzgerald kompanijos vyriausias strategas Stephen Pope.

Per artimiausias šešiasdešimt – devyniasdešimt dienų General Motors Corp. kompanija planuoja atlikti restruktūrizaciją grupės viduje atsisakant nepelningų modelių gamybos ir optimizuojant esamų modelių gamybą. Planuojama parduoti tokių automobilių prekės ženklų gamybą kaip Saturn ir Hummer, bei uždaryti apie vienuolika grupei priklausančių gamyklų.

General Motors Corp. kompanija taip pat paskelbė savo didžiausių kreditorių sąrašą. Wilmington Trust Co. kompanijai minima automobilių gamintoja yra skolinga 22.8 mlrd. dolerių, International Union the UAW (United Automobile, Aerospace and Agricultural Implement Workers of America) - 20.6 mlrd. dolerių, na o Vokietijos Deutsche Bank bankui skola siekia 4.44 mlrd. dolerių.

Remiantis susitarimu, General Motors Corp. automobilių gamintoja turėtų pradėti gaminti mažus, taupius ir ekonomiškus automobilius. Minimai Amerikiečių automobilių gamintojai priklausančiai Švedijos automobilių gamintojai SAAB šiuo metu taip pat yra iškelta bankroto byla, tuo tarpu Opel automobilių gamintoja pasiekus susitarimą bus parduota Magna International Kanados automobilių detalių gamintojai.

Taip pat šiandien buvo paskelbta, kad General Motors Corp. akcijos bus išbrauktos iš prestižinio Dow Jones Industrial Average indekso sąrašo.

Penktadienį General Motors Corp. kompanijos akcijos Niujorko biržoje prekybą baigė atpigusios trečdaliu, na o šiandieninės prieš prekybinės sesijos metu minimos bendrovės akcijos pinga 26.67 procentais. Šiuo metu rinkoje už vieną General Motors Corp. kompanijos akciją yra mokama vos po 0.55 dolerius, nors dar metų pradžioje šios kompanijos akcijos kainavo 3,2 dolerius.