Verslo ir rinkų naujienos » AB "Sanitas" ir AB "Klaipėdos nafta" paskirtos baudos


Autorius: JT Naujienos, Parašyta: 2009-05-18 09:24.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=7420


Vertybinių popierių komisija (VPK) 2009 m. gegužės 14 d. uždarame posėdyje skyrė 2 tūkst. litų baudą AB „Sanitas“ už Lietuvos Respublikos vertybinių popierių įstatymo 18 straipsnio pažeidimą. Šiame straipsnyje yra įtvirtinta, kad emitentas, kurio vertybiniais popieriais leista prekiauti reguliuojamoje rinkoje Lietuvos Respublikoje, VPK nustatyta tvarka nedelsdamas turi paskelbti pranešimą apie kiekvieną esminį įvykį.

AB „Sanitas“ bauda paskirta už tai, kad vykdant 2008 m. balandžio 18 d. bendrovės valdybos ir pagrindinių akcininkų sprendimą parengti strateginių alternatyvų apžvalgą, nebuvo tinkamai atskleista informacija apie tarpinius šios apžvalgos rezultatus. 2008 m. liepą, rengiant minėtą apžvalgą, trys potencialūs pirkėjai pateikė bendrovės akcininkams konkrečius pasiūlymus dėl bendrovės akcijų įsigijimo. Tarpiniai strateginių alternatyvų apžvalgos rezultatai atitinka esminiam įvykiui keliamus reikalavimus, todėl informacija apie juos turėjo būti atskleista teisės aktų nustatyta tvarka. Informacija apie tarpinius apžvalgos rezultatus buvo žinoma bendrovės valdybai – vienam iš bendrovės valdymo organų, vadinasi, ji buvo žinoma ir pačiai bendrovei. Teisės aktai numato, kad tuo atveju, kai dėl tokios informacijos atskleidimo emitentas gali pažeisti savo teisėtus interesus (patirti finansinę ar konkurencinę žalą), informacinio pranešimo jis gali neskelbti viešai, jeigu tai nesuklaidins visuomenės ir jeigu emitentas gali užtikrinti tos informacijos konfidencialumą, tačiau toks pranešimas turi būti pateiktas VPK konfidencialiai. Bendrovės valdyba, kaip vienas iš bendrovės valdymo organų, neužtikrino minėtų teisės aktų reikalavimų vykdymo.

VPK, skirdama baudą AB „Sanitas“ atsižvelgė į tai, kad bendrovė tyrimo metu išsamiai teikė informaciją ir bendradarbiavo su VPK.

Tame pačiame Vertybinių popierių komisijos posėdyje 3 tūkst. litų bauda už to pačio straipsnio pažeidimą buvo nubausta ir AB „Klaipėdos nafta“.

AB „Klaipėdos nafta“ bauda skirta už tai, kad ji, 2007 m. metiniame pranešime paskelbusi 2008 m. veiklos rezultatų prognozę, netikslino skelbtų prognozių ir neteikė paaiškinimų, nors iš 2008 m. skelbtų tarpinių veiklos rezultatų jau buvo matyti, kad faktiniai bendrovės rezultatai gerokai (daugiau kaip 10 proc.) viršija prognozuotus veiklos rezultatus. Taip bendrovė pažeidė Vertybinių popierių įstatymo 18 straipsnio reikalavimą atskleisti informaciją apie kiekvieną su emitento veikla susijusį ir jam žinomą esminį įvykį.

2008 m. balandžio 23 d. AB „Klaipėdos nafta“ viešai paskelbtame 2007 m. metiniame pranešime prognozavo, kad pardavimo ir paslaugų pajamos sieks 79,86 mln. Lt, pelnas prieš apmokestinimą – 8,8 mln. Lt. Tačiau tarpiniai bendrovės skelbti rezultatai rodė, kad jau pirmojo 2008 m. ketvirčio pardavimo ir paslaugų pajamos (32, 7 mln. Lt) artėjo prie pusės 2008 m. planuotų pajamų, o pelnas prieš apmokestinimą (10, 4 mln. Lt) jau viršijo prognozuotą pelną. Be to, dviejų pirmųjų 2008 m. ketvirčių pardavimų ir paslaugų pajamos (65,4 mln. Lt) artėjo prie visų metams planuotų pardavimo ir paslaugų pajamų, o pelnas prieš apmokestinimą (24, 4mln. Lt) net 3 kartus viršijo metinę prognozę. Taigi bendrovė žinojo, kad prognozės nebus vykdomos, todėl privalėjo jas tikslinti ir pateikti atitinkamus paaiškinimus.

VPK, skirdama baudą AB „Klaipėdos nafta“ atsižvelgė į tai, kad bendrovė pirmąkart pažeidė informacijos apie esminius įvykius atskleidimo reikalavimus, bendradarbiavo su VPK tyrimo metu.