Verslo ir rinkų naujienos » 500 didžiausių Amerikos bendrovių praėjusių metų bendras grynasis pelnas krito 85%


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2009-04-20 13:25.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=7213


Penkių šimtų pagal pajamas didžiausių Amerikos bendrovių praėjusių metų bendras grynasis pelnas smuko net 85 procentais. Tokių prastų metų dar nebuvo per visą penkiasdešimt penkių metų "Fortune 500" kompanijų reitingų istoriją. 2007 metais 500 didžiausių pagal pajamas Amerikos bendrovių iš viso bendrai uždirbo 645 mlrd. dolerių grynojo pelno, tuo tarpu praėjusių metų analogiškas rodiklis siekė vos 98,9 mlrd. dolerių.

„Kelis ankstesnius metus Amerikos kompanijų demonstruoti pelnai daugiausiai buvo susiję ne su kaštų mažinimu arba veiklos plėtra, o atsirado dėl besipučiančios ekonomikos, kuri praėjusiais metais įspūdingai sprogo“ – teigiama "Fortune" pranešime.

Didžiausia pagal pajamas Amerikos bendrovė praėjusiais metais dėl pirmą metų pusę buvusių aukštų naftos kainų tapo naftos kompanija „Exxon Mobil“. Tuo tarpu antroji vieta atiteko iki tol keletą metų iš eilės pagal šį rodiklį lyderiavusiai mažmeninės prekybos atstovei „Wal-Mart“. Abiejų kompanijų praėjusių metų pajamos siekė atitinkamai 442,9 ir 405,5 mlrd. dolerių, na o grynieji pelnai sudarė atitinkamai 45,3 ir 13,4 mlrd. dolerių. Minimų kompanijų tiek pajamų, tiek grynojo pelno rodikliai nepaisant kilusios krizės pagerėjo lyginant su 2007 metais.

Dėl praėjusių metų pirmąją pusę smarkiai kilusių daugelio žaliavų bei naftos kainų, trečioji bei ketvirtoji pozicijos "Fortune 500" Amerikos kompanijų reitinge pagal jų gautas pajamas praėjusiais metais atiteko kitiems dviem didiesiems Amerikos naftos koncernams, t.y. atitinkamai „Chevron“ bei „ConoccoPhillips“.

Penkta vieta pagal praėjusiais metais pasiektas pajamas atiteko įvairiuose sektoriuose veikiančiam koncernui „General Electric“, iš kart už jo seka ties bankroto riba atsidūręs didžiausia Amerikos automobilių gamintoja „General Motors“, kuri vien per praėjusius metus patyrė 31 mlrd. dolerių vertės nuostolius.

Į pirmą šio reitingo dešimtuką taip pat pateko ir automobilių gamintoja „Ford“, telekomunikacijų sektoriaus atstovė „AT&T“, kompiuterių gamintoja „Hewlett- Packard“ bei koncernas „Valero Energy“.

Praėjusieji metai neatsitiktinai itin silpni buvo finansų sektoriaus atstovėms, kadangi būtent jos atsidūrė kilusios krizės centre. Į "Fortune 500" reitingą patenkančios finansų sektoriaus atstovės bendrai per praėjusius metus patyrė 214,3 mlrd. dolerių vertės nuostolius. Vien dar praėjusiais metais didžiausia pasaulyje buvusi draudimo bendrovė „AIG“ patyrė net 99,3 mlrd. dolerių vertės nuostolius, ir didžiausių pagal pajamas Amerikos bendrovių reitingo sąraše nusirito net iš 13 į vos 245 vietą.

Didžiausių Amerikos bendrovių pagal pajamas reitingas "Fortune 500" yra kasmet publikuojamas nuo pat 1955 metų. Ilgą laiką į šį reitingą buvo įtraukiamos tik pramonės įmonės, tačiau paaiškėjus, kad vis didesnę dalį Amerikos ekonomikoje ima užimti paslaugų sektorius, nuo 1995 metų į šį reitingą buvo pradėtos įtraukti ir paslaugų kompanijos, t.y. finansų sektoriaus, telekomunikacijų ir kitos.