Verslo ir rinkų naujienos » Neskubėkite nurašyti dolerį


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2009-03-20 16:41.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=6958


Amerikos Federalinis Rezervų bankas (FED) trečiadienį visus nustebino pranešęs, kad imasi supirkinėti šalies skolos vertybinius popierius. Šį informacija sukėlė didelį dolerio silpnėjimą kitų valiutų atžvilgiu, kadangi investuotojai suprato, jog intensyvus dolerių spausdinimo procesas jau prasidėjo. Tačiau vis dėl to neskubėkite nurašyti šios valiutos.

Doleris artimiausiu metu dar gali netekti kažkiek savo vertės, tačiau ilgalaikėje perspektyvoje, kuomet visame pasaulyje siaučia ekonomikos krizė, ši valiuta ir toliau turėtų išlaikyti savo kaip pagrindinės pasaulio valiutos statusą, mano analitikai.

„Mes nemanome, kad tai naujo dolerio trendo pradžia. Mes manome, kad blogėjant padėčiai visame pasaulyje, doleris ir vėl sugebės atgauti prarastas pozicijas“ – pareiškė „The Bank of New York Mellon“ banko pagrindinis valiutų strategas Michael Woolfolk.

Kai kurie analitikai spėja, kad būtent Amerikai pirmąją pavyks išlipti iš ekonomikos krizės, dėl aktyvių FED vykdomų veiksmų. O tai reiškia, kad dolerio pozicijos taip pat turės stiprėti.

Tačiau opcionų rinkoje kai kurie investuotojai tikisi, kad doleris gali toliau silpnėti. Šiuo metu investuotojai labiau linkę tikėti euro augimu dolerio atžvilgiu, todėl renkasi atitinkamus opcionus. FED žengtas žingsnis, kurio metu į rinkas toliau bus įpumpuojama vis daugiau dolerių, sukėlė investuotojų tarpe nerimą, kad dolerių rinkoje gali tiesiog atsirasti perteklius, o tai savo ruožtu sukels staigų didelės infliacijos šuolį.

Euras dolerio atžvilgiu nuo trečiadienio jau sustiprėjo 4,5 procentais, na o nuo kovo pradžios jau beveik aštuoniais procentais. Šiandieninės prekybos metu doleris kol kas nelabai žymiai stiprėja euro atžvilgiu, na o kursas siekia 1.3622 dolerius už eurą.


Kai kurie investuotojai perka instrumentus, kurie leistų uždirbti jei euro ir dolerio santykis peržengtų vieno mėnesio laikotarpyje 1.40 dolerio už eurą žymę. Yra ir tokių investuotojų, kurie tikisi dar didesnio euro ralio dolerio atžvilgiu. Jų manymu trijų mėnesių laikotarpyje euro ir dolerio kursas gali pasiekti net 1.48 dolerius už eurą.

FED nusprendė pradėti spausdinti pinigus po to, kai apie analogiškus veiksmus prieš tai pranešė Didžiosios Britanijos, Šveicarijos bei Japonijos Centriniai bankai. Jie taip pat kaip ir Amerikos Federalinis Rezervų bankas planuoja supirkinėti valstybės išleistus skolos vertybinius popierius.

„Dabar visi žiūri į FED ir piktinasi, kad jis pradėjo spausdinti pinigus, bet Didžiosios Britanijos, Šveicarijos bei Japonijos Centriniai bankai daro lygiai tą patį. Ir tik laiko klausimas, kada Europos Centrinis bankas gali pradėti spausdinti eurus“ – pareiškė valiutų analitikas Ronald Simpson.

Jo nuomone, doleris dar gali euro atžvilgiu nusmukti iki 1.39 ar 1.40 dolerių už eurą reikšmės, tačiau jis nemano, kad doleris toliau silpnės.

Nepaisant to, kad Amerika šiuo metu yra atsidūrusi pačiame pasaulinės ekonomikos krizės centre, tačiau doleris ir toliau išlieka patikimumo garantas. Na o investuotojų pasitikėjimas šios šalies skolos vertybiniais popieriais ir toliau išlieka aukštas. Analitikai pastebimai, kad netikėti FED šios savaitės veiksmai, tik šiek tiek susilpnino dolerio kaip pagrindinės pasaulio valiutos statusą.

„Doleris ir toliau išlieka saugiausia ir patikimiausia pasaulio valiuta. Centriniai bankai ir toliau renkasi dolerį pirmiausiai kaip rezervinę valiutą. Esmė tame, kad kol kas jokia kita valiuta nesugebėjo prilygti dolerio statusui. Na ir žinoma, nei viena šalis šiuo metu nepageidauja turėti stiprią valiutą“ – pabrėžė „The Bank of New York Mellon“ banko pagrindinis valiutų strategas Michael Woolfolk.