Verslo ir rinkų naujienos » AB bankas „Finasta“ klientams suteikia galimybę prekiauti ETF


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2009-03-12 11:29.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=6848


AB bankas „Finasta“ klientams pradėjo teikti naują tarpininkavimo paslaugą – galimybę įsigyti ir parduoti biržoje prekiaujamų fondų (angl. Exchange Traded Funds, toliau – ETF).

Pasak banko „Finasta“ Finansų maklerio departamento vadovės Lauros Žalaitės, biržoje prekiaujami fondai (ETF) - viena naujausių ir kol kas Lietuvos investuotojams dar nelabai žinomų fondų rūšių. „ETF yra universali finansų priemonė, kuri patyrusiam investuotojui padeda pasiekti investavimo tikslų tiek rinkoms krintant, tiek kylant.

Vienas svarbiausių ETF požymių yra didelis likvidumas – finansų rinkoms išgyvenant nuosmukį šis aspektas investuotojams yra ypač svarbus. Be to, investuotojas gali pasirinkti ir pageidaujamą investavimo strategiją: tiek trumpalaikę - spekuliatyvią, tiek ilgalaikę,“ – teigia L. Žalaitė.

Anot Finansų maklerio departamento vadovės, ETF investuotojui padeda diversifikuoti investicinį portfelį ir efektyviau valdyti riziką dėl kelių priežasčių: plataus turto klasių (akcijų, žaliavų ir kt.), į kurias galima investuoti pasitelkiant ETF, pasirinkimo ir šių fondų suteikiamos galimybės prekiauti tikintis pelno ir iš rinkų vertės kritimo (angl. short sell). Vienas iš svarbių ETF požymių yra skaidrumas, t. y. aiški indeksų, su kuriais susieti ETF, sudėtis. Be to, ETF dažniausiai yra taikomi mažesni mokesčiai, pavyzdžiui, valdymo ar įsigijimo, negu kitų rūšių fondams.

„Labai tikėtina, kad Lietuvai sparčiai integruojantis į pasaulinę finansų rinką, ETF neišvengiamai išpopuliarės ir tarp mūsų šalies investuotojų. Ir nors Lietuvoje kol kas nėra užregistruotų viešai platinamų ETF, vienas iš būdų įsigyti ETF yra kreiptis į pasirinktą finansinį tarpininką,“ – teigia Laura Žalaitė.

AB bankas „Finasta“ savo klientams suteikia galimybę įsigyti Didžiosios Britanijos, Frankfurto, Prancūzijos, Šveicarijos ir Jungtinių Amerikos Valstijų vertybinių popierių biržų sąrašuose esančiais ETF. Minimali investavimo suma – 15 000 Lt.