Verslo ir rinkų naujienos » B.Obamos vykdoma politika rinkose sukėlė tiktai paniką


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2009-03-06 12:46.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=6794


Nuo to laiko, kai naujai išrinktas Amerikos prezidentas Barakas Obama buvo oficialiai prisaikdintas sausio dvidešimtą dieną, akcijų rinkos nusirito iki naujų žemumų, tuo tarpu investuotojų bendra investicijų vertė per tą laiką sumažėjo net 2.5 trilijonais dolerių.

Neigiama rinkos kryptis vyravo ir vakarykštės prekybos metu. Vien vakar Dow indeksas nusirito žemyn dar 281.4 punktais (4.09%) iki vos 6,594.44 punktų. Nuo to laiko, kai Barakas Obama oficialiai tapo nauju Amerikos prezidentu, minimas indeksas jau neteko daugiau nei dvidešimt procentų savo vertės.

Visą savaitę rinkoje netrūko neigiamų naujienų, na o prie rinkų griūties taip pat sėkmingai prisidėjo vakar pasirodžiusi naujiena, kad automobilių gamintoja „General Motors“ gali bankrutuoti nepaisant jai suteiktos pagalbos.

„Šiuo metu daugelis rinkos dalyvių pavirto „meškomis“, tad galima tikėtis netrukus išvysti ralį „meškų“ rinkoje“ – mano vienos investicinės kompanijos strategas.

„Tačiau iš kitos pusės bankinio ir draudimo sektorių problemos yra tiesiog milžiniškos ir jų negalima ignoruoti“ – prideda jis.

Naujasis Amerikos prezidentas Barakas Obama perėjo prie agresyvios ekonominės bei fiskalinės politikos, tačiau investuotojai šaltai sureagavo į naujo Amerikos prezidento iniciatyvas.

Priminsime, kad vasario septynioliktą dieną Barakas Obama pasirašė jo administracijos sukurtą Amerikos ekonomikos gaivinimo planą, kurio vertė galutiniame variante sudarė 787 mlrd. dolerių. Tai yra didžiausios vertės ekonomikos skatinimo planas istorijoje. Tačiau tik dvidešimt procentų minimos sumos galima bus išleisti ekonomikos gaivinimui šiais metais ir daugelis nepriklausomų ekonomistų bei investuotojų perspėja, kad minimas Barako Obamos Amerikos ekonomikos skatinimo planas gali padaryti daugiau žalos nei duoti naudos.

Buvo priimti ir kai kurie kiti ekonomikos skatinimo veiksmai, bei paruoštas pagalbos planas su problemomis susidūrusiems namų ūkiams. Tačiau tuo pačiu Barako Obamos administracija nusprendė padidinti tam tikrus mokesčius, t.y. turtingesni turės mokėti daugiau. Šie mokesčių padidinimai biudžetui atneš vieną trilijoną dolerių papildomų pajamų, tačiau ekonomistai abejoja ar mokesčių padidinimas prisidės prie greitesnio ekonomikos atsigavimo.

Naujasis Amerikos prezidentas taip pat aktyviai pasisako už sveikatos apsaugos išlaidų padidinimą.
Barako Obamos ir jo administracijos pagrindiniai veiksmų planai šiuo metu yra kilusią ekonomikos krizę dėl per didelio vartojimo skolon įveikti dar didesnio vartojimo skatinimu bei ir taip milžiniškos skolos tolesniu pūtimu.

Finansų rinkų dalyviai atrodo puikiai parodo, kad tokia politika jų netenkina ir jog jie puikiai supranta, kad tokie veiksmai tik dar labiau pagilins krizę. Belieka palaukti kol didžioji Amerikos piliečių dalis supras, kad naujasis Amerikos prezidentas neveda šalies iš krizės, o dar labiau ją gramzdiną į gilesnę krizę.