Verslo ir rinkų naujienos » Kaip akcijų kursus paveiks naujasis JAV prezidentas


Autorius: JT Naujienos, Parašyta: 2009-01-20 11:00.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=6240


Šiandien įvyks naujojo JAV prezidento Barako Obamos inauguracijos ceremonija. Naujienų portalas „CNBC“ pateikė prognozes, kurios akcijos bei sektoriai turėtų pasirodyti geriausiai ir blogiausiai atėjus naujajam prezidentui.

Gamtinių dujų sektorius. Šio sektoriaus kompanijos turėtų gauti naudą iš B. Obamos ketinimų didinti „švariosios“ energetikos panaudojimą, o tokios kompanijos kaip „Chesapeake Energy“ tikisi ir prezidento paramos panaudojant gamtines dujas transportavime. Šiame sektoriuje vertėtų atkreipti dėmesį į bendroves „Look at Apache“ bei „EOG Resources“.

Generinių vaistų sektorius. B. Obama planuoja pagreitinti generinių vaistų registraciją bei taip sumažinti sveikatos priežiūros išlaidas. Tai turėtų padėti tokioms kompanijoms kaip „Teva“, „Novartis“ ar „Mylan. Tuo tarpu didžiosioms farmacijos kompanijoms tai bus neigiamas faktorius.

Saulės energetika. Šio sektoriaus kompanijos tikisi gauti naudos iš B. Obamos planų naudoti kuo daugiau „žaliosios“ energetikos. Jo tikslas yra padvigubinti atsinaujinančios energetikos šaltinių panaudojimą. Šiame sektoriuje jis planuoja sukurti naujų darbo vietų už 150 mlrd. dolerių.

„S&P500“ indeksas. Paprastai akcijų rinkos pasirodo geriau kai valdžioje yra Demokratai. Paskutinioji apklausa rodo, kad net 71 proc. respondentų tikisi, jog po 4 metų „Dow Jones“ indeksas bus aukščiau nei šiuo metu.

Didžiausiai JAV inžinerinei kompanijai „Flour“ didelės naudos turėtų atnešti prezidento planai skirti 825 mlrd. dolerių infrastruktūros projektams.

B. Obamos atėjimas į valdžią neigiamos įtakos turės cigarečių gamintojams. Prezidentas planuoja didinti mokesčius, ratifikuoti tarptautinė antitabako susitarimą taip pat labiau reguliuoti šį sektorių. Analitikai teigia, kad bendrovei „Altria“ bus sunkus metas.

Labiausiai dėl naujojo prezidento atėjimo į valdžią gali nukentėti anglies gavėjai bei naudotojai, kadangi šios kompanijos išleis milijardus dolerių pirkdamos anglies dvideginio emisijas.