Straipsniai » Apžvalgos » Varšuvos biržos savaitinė apžvalga nr.6

Pagrindinių 2007m rugsėjo 2-7d. Lenkijos biržos naujienų, bendrovių paskelbtų rezultatų, debiutų ir kitų svarbesnių įvykių apžvalga.
Autorius: IT17, Parašyta: 2007-09-09 23:05.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=615


Sugrįžo korekcinės nuotaikos, taip galima apibūdinti praėjusios prekybos savaitės įvykius biržose. Savaitės pradžia Varšuvos bei kitose pasaulio biržose buvo gan pasyvi, kadangi prekyba JAV biržose pirmadienį nevyko. Akivaizdu, kad Varšuvos birža kaip ir daugelis kitų rinkų šiuo metu ieško krypties kur link judėti ir ko gero ateinančia savaitę dar vyks blaškymasis ir savotiškas laukimas išganingojo FED rugsėjo 18 dienos sprendimo dėl bazinių palūkanų normos. Praėjusią savaitę, ketvirtadienį Europos centrinis bankas savo posėdžio metu kaip ir daugelis tikėjosi paliko nepakeista bazinę palūkanų normą, todėl po šios naujienos ypatingos reakcijos rinkose nebuvo. Nuotaikas Lenkijos biržoje kaip kitose regiono biržose labiau lėmė skelbiamos naujienos iš už Atlanto, kurios deja daugiausia buvo negatyvios. Pirmąkart per pastarąsias kelias savaites, prekybos savaitę Varšuvos birža baigė smukusiais indeksais.

Per praėjusią savaitę visų regiono biržų indeksai fiksavo nuosmukius. Labiausiai sumažėjo Budapešto biržos indeksas BUX -2.96%. Iš pagrindinių Vengrijos kompanijų labiausiai per savaitę atpigo -4.83% naftos perdirbimo koncerno MOL akcijos, o daugiausiai pabrango 2.42% pramonės kompanijos Linamar akcijos. Kiek mažiau savo vertės per savaitę prarado pagrindiniai Varšuvos biržos indeksai. Daugiausia smuktelėjo -2.66% didžiųjų kompanijų WIG20 indeksas, kiek mažiau bendras WIG ir vidutinių įmonių mWIG40 indeksai, atitinkamai -2.39% ir -2.17%. Tuo tarpu mažiausiai iš Lenkiškų indeksų smuktelėjo -1.50% mažųjų įmonių sWIG80 indeksas. Kitų regiono biržų indeksai per savaitę sumažėjo kiek mažiau, Prahos biržos (PX) indeksas -1.50%, Rusijos (RTS) -1.13%. Mažiausiai per savaitę pakito Ukrainos biržos (PFTS) indeksas, tiesa jis irgi sumažėjo, tačiau tik -0.13%. Ukrainoje ir toliau vyrauja pasyvi prekyba ir laukimo nuotaikos.

Varšuvos birža ir toliau turėtų koreliuoti su JAV biržomis. Lenkijos analitikai teigia, kad bent jau ateinančios savaitės pradžioje ir toliau turėtų vyrauti korekcinės nuotaikos. Kiekvieną penktadienį Varšuvos vertybinių popierių biržos skelbiama rinkos dalyvių: maklerių bei analitikų Wigometr apklausa parodė, kad 32% apklaustųjų tikisi padidėjimo, tuo tarpu 46% apklaustųjų tikisi sumažėjimo WIG20 indekso per ateinančią savaitę. Tačiau vienaip ar kitaip antroji rugsėjo savaitė ko gero neatneš aiškumo rinkose, todėl galime tikėtis neįdomios ir pasyvokos prekybos biržose.

Per praėjusią savaitę Varšuvos vertybinių popierių biržoje tik 32% akcijų pabrango, 3% kompanijų akcijų kainos nepakito, ir net 65% kompanijų akcijos atpigo. Labiausiai per praėjusią savaitę Varšuvos biržoje pabrango 21.37% kompanijos Stormm akcijos, prieš tai per rugpjūtį šios akcijos buvo atpigusios -35.64%. Taip pat beveik penktadaliu (18.52%) pabrango Masters akcijos. Jų brangimą lėmė paskelbta nauja kompanijos veiklos strategija, kurią investuotojai sutiko palankiai. Pagrindinės Masters grupės veiklos kryptys bus mažmeninė prekyba batais ir nekilnojamo turto verslas. Tuo tarpu labiausiai per praėjusią savaitę -18.16% Varšuvos biržoje atpigo baldų gamintojos Paged akcijos, nors jokių neigiamų žinių apie šią kompanija nebuvo pranešta.

NEW CONNECT

Po įspūdingo starto, kuomet per dvi dienas NewConnect alternatyvioje biržoje buvo aktyviai prekiaujama ir visų kotiruojamų kompanijų akcijos stipriai pabrango, šią prekybos savaitę buvo jaučiamos korekcinės nuotaikos ir kur kas mažesnis aktyvumas. Per savaitę visų penkių šiuo metu šioje biržoje kotiruojamų kompanijų akcijos smuko, na o bendras indeksas NC koregavosi net -22.2%, nors priešingai nei pagrindinėje Varšuvos biržoje, NewConnect savaitę baigė pozityviai, penktadienį vyravo žalia spalva. Tiesa vis daugiau kompanijų pareiškia norą debiutuoti NewConnect, šiuo metų tokių priskaičiuojama apie dvidešimt ir vien tik per šį mėnesį šioje biržoje gali debiutuoti keletą kompanijų.

DEBIUTAI

Arcus. Jau šį pirmadienį rugsėjo 10 d. Varšuvos biržoje debiutuos dar viena IT sektoriaus kompanija Arcus. Tai jau bus net 47 šiais metais debiutuosanti kompanija šioje biržoje. Arcus pirminio akcijų platinimo metu gavo 39 mln zl lėšų, kurias planuoja skirti kitų to pačio profilio įmonių įsigijimui bei organizacijos plėtrai. Investuotojai bendrai pateikė 847 paraiškas 2.529.698 akcijoms įsigyti, o padalinta buvo 2.296.681 vienetų B serijos akcijų. 688.235 vienetų akcijų teko stambiesiems investuotojams, na o smulkiesiems likusi 1.608.446 vienetų akcijų dalis. Akcijų emisijos kaina buvo nustatyta maksimaliam taške t.y. 17,0 zl už vieną akciją. Viešąjį platinimą organizavo Dom Maklerski Polonia Net, kurie Arcus akcija įvertino 21,56 zl. 2006 metais IT kompanija Arcus uždirbo 7,10 mln zl grynojo pelno bei gavo 87,44 mln zl pajamų, t.y. atitinkamai 32,7% ir 15,6% mažiau nei prieš metus. Šiais metais kompanija planuoja uždirbti 7,5 mln zl grynojo, EBITDA turėtų padidėti 17,7% iki 11,3 mln zl, o pajamos 19,4% iki 104,4 mln zl.

IPO NAUJIENOS

Rainbow Tours. Savo akcijas viešai platins kelionių agentūra Rainbow Tours. Bendrovė investuotojams siūlys įsigyti 2 mln naujai išleidžiamų akcijų, kurių kaina svyruos 9-12 zl intervale. Galutinė akcijų kaina turėtų paaiškėti iki rugsėjo 7d., o jų pirkimo paraiškas bus galima teikti rugsėjo 10-13 dienomis. IPO organizuoja Dom Maklerski Polonia Net, kurie Rainbow Tours akcija įvertino 12,33 zl. Jei IPO būtų sėkmingas, naujieji akcininkai valdys 16,66% bendrovės įstatinio kapitalo, o bendrovės kapitalizacija siektų 108-144 mln zl. Pritrauktas lėšas bendrovė planuoja išleisti savo pardavimų tinklo plėtrai, dukterinės bendrovės Ukrainoje kapitalizavimui bei marketingui. Pagal turistų kiekį Rainbow Tours yra šeštoji šalyje. 2006m. bendrovė gavo 109 mln zl pajamų ir uždirbo 3,14 mln zl pelno. 2007m. biudžete numatyta pajamas padidins 30%, o grynąjį pelną 15%.

NAUJIENOS

Pagal biržos dienraščio "Parkiet" skaičiavimus, rugpjūčio mėnesį vyravusia korekcija suskubo pasinaudoti bendrovių vadovai. Per mėnesį jie pirko savo valdomų įmonių akcijų už 100 mln zl, kai tuo tarpu pardavė tik už per pus mažesnę sumą. Tai pirmasis toks mėnuo šiais metais, nes iki šiol vadovai daugiau akcijų parduodavo nei pirkdavo. Stambius akcijų paketus pirko Pol-Aqua, JW Construction ir Hoop bendrovių vadovai. Savo veiksmais vidine informacija disponuojantys investuotojai parodė, kad tiki savo bendrovių perspektyva, būsimais gerais fundamentaliaisiais rodikliais ir kad artimiausiu metu neturėtume matyti meškų rinkos.

Mostostal Plock. Kompanija pranešė apie sutartį su "Naftoremont", pagal kurią Lietuvos bendrovėje "Mažeikių nafta" atliks vamzdynų remonto ir montavimo darbus. Kontrakte numatytų darbų vertė siekia 8 mln zl.
Lotos. Bendrovės vadovybė prasitarė, kad svarsto galimybę išplėsti savo mažmeninį degalinių tinklą už šalies ribų. Atsiradus palankiam pasiūlymui, plėtra būtų vykdoma Baltijos šalyse. "Lotos Paliwa"- dukterinė kompanija, užsiimanti mažmenine prekyba, pristatė savo veiklos strategiją, kurioje numatyta iki 2012 metų užkariauti 10% Lenkijos mažmeninės ir 30% bendros degalų rinkos. Šiuo metu kompanijos rinkos dalis siekia atitinkamai 7% ir 25%. Degalinių skaičių tikimasi padidinti nuo 400 iki 500.

REZULTATAI

LPP. Mažmeninė drabužių pardavėja LPP pranešė, kad rugpjūtį jos pardavimai buvo 101,4 mln zl t.y. 41% didesni nei prieš metus per tą patį laikotarpį. Bendrai per šių metų aštuonis mėnesius kompanijos pardavimai padidėjo net 69% iki 768 mln zl palyginus su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu.

Artman. Lenkijos mažmeninė drabužių pardavėja pranešė, kad per rugpjūtį gavo 23,3 mln zl pajamų, t.y. 16% daugiau nei prieš metus per tą patį laikotarpį. Bendrai per šių metų aštuonis mėnesius Artman pardavimai padidėjo 28% iki 154,2 mln zl.

TelForceOne. Mobiliųjų telefonų ir jų aksesuarų pardavėja pranešė, kad grupės pajamos per rugpjūčio buvo 12,02 mln zl, t.y. net 137% daugiau nei prieš metus per tą patį laikotarpį. Bendrai per šių metų aštuonis mėnesius TelForceOne pardavimai padidėjo 107% iki 63,77 mln zl.

Monnari Trade. Mažmeninė drabužių pardavėja Monnari Trade pranešė, kad nuo 2007 metų sausio iki rugpjūčio pajamos išaugo 51.3% iki 74,73 mln zl palyginus su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu. Vien per rugpjūtį kompanijos pardavimai padidėjo net 84,4% iki 11,08 mln zl, palyginus su praėjusių metų rugpjūčio pardavimais.

Polcolorit. Keramikos plytelių gamintoja paskelbė apie rekordinius rugpjūčio mėnesio pardavimus. Per šį mėnesį kompanija pardavė produkcijos už 11,45 mln zl, t.y. 32% daugiau nei prieš metus per tą patį laikotarpį. Šių metų rugpjūčio pardavimai yra didžiausi mėnesio pardavimai per visą įmonės istorija. Prie Polcolorit pardavimų didėjimo pastebimai prisidėjo ir įsigyta Ceramiki Marconi įmonė.

SEKTORIAUS APŽVALGA

Šį kartą apžvelgiami Varšuvos biržoje kotiruojamų IT sektoriaus kompanijų veiklos rezultatai ir rodikliai.

KOMPANIJOS APŽVALGA


Šį kartą detaliau nagrinėjama statybų sektoriaus bendrovė Mostal Zabrze Holding.

Smulkiau apie tai galima rasti prisegtame dokumente..


Apžvalgą paruošė: Tomas Ingilevičius, Leonardas Diržys