Verslo ir rinkų naujienos » Šalies gyventojai vis atidžiau renkasi, kur investuoti


Autorius: Finasta, Parašyta: 2006-09-25 11:08.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=60


Finansų ekspertai teigia, kad šalies gyventojai atidžiau renkasi, kur investuoti savo pinigus, labiau įvertindami sau priimtiną riziką. Pasak “Finastos investicijų valdymo” fondų valdytojo Donato Frejaus, vis daugiau klientų atidžiai nagrinėja rinkų ateities perspektyvas ir stengiasi įvertinti šalių, į kurias investuojama, ekonomikos augimo stabilumą ir rizikingumą. Tai greičiausiai nulėmė išaugęs investuotojų supratimas apie fondus ir pavasarį vyravusios korekcinės nuotaikos. “Akivaizdu, kad vyravusios korekcinės nuotaikos privertė susimąstyti ne vieną investuotoją, kurie dabar elgiasi atsargiau ir stengiasi įvertinti visas investavimo alternatyvas”,- konstatuoja D.Frejus.

Šiuo metu daugiausia bendrovės klientų renkasi “Naujosios Europos fondą”, investuojantį į vidutinės ir mažesnės kapitalizacijos Rytų Europos valstybių bendroves. “Naujosios Europos fonde” dabar yra sukaupta 60,856 mln. litų. Pasak D.Frejaus, tokios tendencijos rodo, kad investuotojai stengiasi ieškoti optimalaus varianto tarp didesnio uždarbio ir mažesnės rizikos, nes fondas lėšas nukreipia į demokratėjančių valstybių, kurių ekonomikos augimo rodikliai ir perspektyvos dažniausiai yra didesnės nei naujųjų Europos Sąjungos narių, priimtų 2004 metais.

“Rizikingiausiame Rusijos fonde sukaupta mažiau nei dešimtadalis visų į mūsų fondus pasiekiančių pinigų- 15,342 mln. litų”,- teigia D.Frejus. Šis fondas daugiausia investuoja į Rusijos vidaus vartojimo sektorių, tokiu būdu sumažindamas riziką, susijusią su žaliavų kainų svyravimais. Pasak D.Frejaus, Rusijos politikai daugiausia įtakos turi energetikos sektoriaus bendrovėms, nes naftą, dujas ir kitus išteklius laiko strategine sritimi, o didelių perspektyvų turintys bankai, telekomunikacijų bendrovės, mažmeninės prekybos įmonės ir kiti daugiau su gyventojų perkamosios galios didėjimu susiję verslai dirba rinkos ekonomikos sąlygomis.

Iki šiol daugiausia investuotojų lėšų yra sukaupęs “Centrinės ir Rytų Europos fondas” - 67,859 mln. litų. “Finastos” Fondų departamento Pardavimų vadovas Aurimas Martišauskas teigia, kad šis fondas išlieka patrauklus dėl prognozuojamo 15-20 procentų metinio prieaugio ir santykinai mažesnės politinės rizikos, nes pinigai investuojami į Europos Sąjungai priklausančių šalių bendroves ir šalis, kurios rengiasi įstojimui.

A. Martišauskas sako, kad susigaudyti tarp bendrovės siūlomų investicinių fondų įvairovės dažniausiai būna sudėtinga pradedantiems investuotojams. “Kad suteiktume kvalifikuotą ir išsamią informaciją apie fondų veiklos principus, strategiją ir galimą uždarbį, nusprendėme plėsti Fondų departamento specialistų ratą”,- teigia A.Martišauskas.

Keturiuose “Finasta investicijų valdymo” valdomuose investiciniuose fonduose šiuo metu sukaupta beveik 146 milijonai litų.

Apie „Finasta investicijų valdymą“

UAB „Finasta investicijų valdymas“ įkurta 2003 metų liepos 14 dieną. "Invaldai" priklauso 100 proc. "Finasta investicijų valdymas" akcijų. "Invalda" valdo 100 proc. didžiausios Lietuvoje finansų maklerio įmonės "Finasta" akcijų.

„Finasta investicijų valdymas“ siūlo investuoti į keturis investicinius fondus: “Finasta Rusijos fondą”, “Finasta Naujosios Europos fondą”, “Finasta Centrinės ir Rytų Europos fondą” ir “Finasta obligacijų fondą”.

„Finasta investicijų valdymas“ – vienintelė Lietuvoje bendrovė, siūlanti pensiją kaupti keturiuose pensijų fonduose: Konservatyvaus investavimo, Augančio pajamingumo, Aktyvaus investavimo ir Racionalios rizikos. Bendrovė siūlo pensiją kaupti ir 2 savanoriškuose pensijų fonduose.

Papildomos informacijos teirautis:
Andrius Barštys, „Finasta investicijų valdymo“ direktorius
Tel.: (8 5) 278 68 33, mob.: (8 612) 30 260, el. paštas: andrius.barstys@finasta.lt
Donatas Frejus, “Finasta investicijų valdymo” Fondų valdytojas
Tel.: (8 5) 236 18 51, mob.: (8 612) 07 410, el.paštas donatas.frejus@finasta.lt
Justinas Lapinskas, atstovas viešiesiems ryšiams
Tel.: (8 5) 273 29 28, mob.: (8 687) 60810, el. paštas: justinas.lapinskas@finasta.lt