Straipsniai » Finansų rinkos » NewConnect - naujasis Nasdaq Lenkijoje?

Trumpas straipsnelis apie Lenkijoje naujai įkurtą ir netrukus savo veiklą pradedančią alternatyviąją biržą, skirtą mažoms ir perspektyvioms bendrovėms.
Autorius: IT17, Parašyta: 2007-08-28 16:07.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=529


Jau šį ketvirtadienį rugpjūčio 30 d. Lenkijoje startuoja nauja, alternatyvi NewConnect birža, kurios veiklą organizuos Varšuvos vertybinių popierių birža. Alternatyvi NewConnect birža skirta jaunoms, mažos, inovatyvioms, turinčioms didelį potencialą bei greitai besivystančioms įmonėms, kurioms reikalingos lėšos- kapitalas tolimesnei plėtrai finansuoti. Tai bus nauja galimybė investuotojams norintiems investuoti į rizikingesnes bet tuo pačiu ir pelningesnes akcijas. Alternatyvios biržos specifika lems, kad greičiausiai čia daugiausia kotiruosis IT, elektroninės žiniasklaidos, telekomunikacijų, biotechnologijų, alternatyvios energijos bei inovatyvių paslaugų sričių įmonės. NewConnect turėtų konkuruoti su Londono AIM birža bei su dinamiškai besiplečiančia Skandinavijos First North.

NewConnect pakeis iki šiol Lenkijoje veikusią CeTO biržą, kuriai nepavyko pateisinti vilčių ir sėkmingai veikti. Kompanijoms debiutuoti ir kotiruotis šioje alternatyvioje biržoje bus gerokai pigiau nei Varšuvos pagrindinėje biržoje.

Prekybos organizavimas ir laikas

Prekyba akcijomis New Connect vyks nereguliuojamoje rinkoje, alternatyvioje sistemoje, tačiau priežiūros funkcija atliks Varšuvos vertybinių popierių birža. Prekyba bus vykdoma pagal dvi sistemas. Pirmoji prekybos sistema visiškai atitiks esančią Varšuvos biržoje, t.y. prekyba bus vykdoma pagal pateiktus pavedimus pirkti bei parduoti, tiesa prekybos sesija bus trumpesnė nuo 10:00 iki 14:30 valandos. Antroji prekybos sistema bus vykdoma pasitelkiant taip vadinamus „market maker“ t.y. prekybos organizatorius, kurie siūlys akcijų pirkimo bei pardavimo kainas, o investuotojai norintys įsigyti ar parduoti akcijų turės teikti pavedimus siūlomomis kainomis. Prekybos sesija pagal šią sistemą vyks nuo 10:00 iki 14:00 valandos.

Kompanijos

New Connect skirta kompanijoms, kurios gyvuoja neilgiau nei 3-4 metus ir kurių kapitalizacija neviršija 20 mln zl, be to kompanijoms šioje alternatyvioje biržoje bus privaloma skelbti tik savo pusmetinius ir metinius veiklos rezultatus. Pradžioje alternatyvioje biržoje bus kotiruojamos 3 kompanijų akcijos o iki metų galo tikimasi, kad jų skaičius padidės iki 15-20 ar net iki 30. Pirmos tris kompanijos, kurių akcijomis galės prekiauti investuotojai: Digital Avenue, S4E ir Wroclawski Dom Maklerski (WDM).

Digital Avenue – kompanija, šiuo metu kurianti holdingo grupę, kuri veiks interneto, mobilaus ryšio, internetinės žiniasklaidos bei kitoje skaitmeninėje erdvėje. Daugiau: www.digitalavenue.pl.
S4E – tai IT sektoriuje veikianti kompanija. Daugiau: www.s4e.pl.
Wroclawski Dom Maklerski (WDM) – tai finansų maklerio įmonė, teikianti įvairias su tuo susijusias paslaugas. Daugiau: www.wdmsa.pl.

Kitos kompanijos kurios paskelbė artimiausiu metu planuojančios debiutuoti New Connect: ViaGuara ir Virtual Vision. ViaGuara kompanija planuoja investuotojams pasiūlyti 12 mln savo akcijų, kurių vienos akcijos nominali vertė bus 0,1 zl, o Virtual Vision 1 mln savo akcijų, kurių vienos akcijos nominali vertė taip pat bus 0,1 zl.

Apie ketinimus kotiruotis New Connect yra paskelbusios ir šios kompanijos: Mera Schody, Krynicki Recykling, Security System Integration, Okienko Kasowe, M.W. Trade, Stark Development, ColorPress, Columb Technologies, Rodan Systems.

Tarpininkų – finansų patarėjų vaidmuo

Finansų patarėjas - tai partneris bei pagalbininkas, padėsiantis kompanijai ir jos akcininkams jau pirminiame pasirengimo debiutui - preIPO etape. Jis bus atsakingas už įmonės veiklos strategijos sukūrimą, tai pat už veiklos plano, skirto ruošiantis įmonės debiutui viešoje rinkoje parengimą. Finansų patarėjo veiklos sfera turėtų aprėpti teisės patarėjų ir auditorių sritis. Jis dalyvaus planuojant ir parengiant pagrindines viešojo pasiūlymo dalis, t.y. emisijos dydį, gautų lėšų panaudojimo planą ir bendra organizavimo eigą. Pasiūlymo rengimo etape finansų patarėjas turėtų atlikti koordinuojančias funkcijas, taip pat jis bus atsakingas už esminės informacijos apie kompaniją skelbimą rinkos dalyviams.

Nuomonė apie NewConnect

Kelios ištraukos iš interviu su „Capital One Advisers“ prezidentu, Marcin Duszyński: (šaltinis bankier.pl)

- NewConnect - lenkiškasis Nasdaq ar tarpininė stotelė prieš pagrindinę Varšuvos birža?

Šiuo metu atrodo, kad NewConnect bent jau savo veiklos pradžioje greičiausiai bus kompanijoms tarpinė stotelė prieš pradedant kotiruoti savo akcijas pagrindinėje Varšuvos biržoje, nei lenkiškasis Nasdaq analogas. Taip pat labai daug kas priklausys nuo investuotojų ir kompanijų susidomėjimo bei nuo finansų patarėjų veiklos. Įsivaizduoju situacija, kuomet ir didesnės kompanijos galėtų leisti naujas akcijų emisijas, kuriomis būtų prekiaujama NewConnect alternatyvioje rinkoje. Mes ir patys savo valdomame portfelyje turime dvi tokias kompanijas. Jeigu šioje rinkoje susiklostys palanki situacija ir investuotojai aukštai įvertins siūlomų kompanijų akcijas, manau kad šioms kompanijoms nebūtina bus eiti į pagrindinę Varšuvos birža. Tačiau, kad pritraukti investuotojus investuoti šioje naujoje rinkoje būtina sukurti palankia atmosfera ir įtikinti investuotojus, kad kompanijos, kurių akcijomis bus prekiaujama alternatyvioje sistemoje atitiks visus reikalaujamus standartus t.y. teisingos ir laiku informacijos skelbimo ir t.t., o tai turės užtikrinti specialūs finansų patarėjai kurie veiks šioje rinkoje.

- NewConnect tai šansas mažoms įmonėms turinčioms didelį potencialą?

Visų pirma tai šansas įmonėms turinčioms kompetentingą vadovų - vadybininkų komandą su aiškiai išreikšta veiklos plėtros vizija, kuri sugebėtų ją realizuoti. NewConnect tai galimybė gauti kapitalo, kurį įmonė gali vėliau padidinti ar sumažinti. Mažose įmonėse labai svarbų vaidmenį vaidina vadovai ir darbuotojai ir būtent jie bus esminis sėkmės naujoje rinkoje elementas. Todėl atliekant galima investicijų analizę labai svarbu į tai atsižvelgti.

- Kokia rizika ir galimas pelnas investuojant į akcijas šioje biržoje?

Rizika - tai žinoma galimybė prarasti investicijas dėl neteisingai įvertintų ar pervertintų kompanijos plėtros perspektyvų neįvertinus jos realių rizikos veiksnių. Tačiau tai taip pat reali galimybė gauti žymiai didesni pelną sėkmės atveju. Didelės investicijų į jaunas bei mažas, tačiau greitai augančias įmones grąžos galimybės nuo šiol bus prieinamos ne tik private equity fondams bet ir individualiems investuotojams, kurie sutiks prisiimti didesnę šių investicijų rizika.



Kol kas remiantis www.parkiet.pl informacija tik trys finansų maklerio įmonės paskelbė kokius komisinius taikys prekybai New Connect, komisiniai kol kas panašūs į tuos kurie taikomi prekybai Varšuvos biržoje, nepaisant to, kad tarpininkams veiksiantiems šioje alternatyvioje rinkoje mokesčiai nustatyti per pus mažesni nei taikomi Varšuvos biržoje.

Taigi kaip seksis New Connect ir ar ši alternatyvi birža susilauks didelio investuotojų bei kompanijų susidomėjimo, ar taps ji lenkiškuoju Nasdaq pamatysime jau netrukus.