Verslo ir rinkų naujienos » Rekomenduojama pirkti „Lifosos“ akcijas


Autorius: JT Naujienos, Parašyta: 2008-10-14 15:16.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=5215


„Orion Securities” pradeda analizuoti „Lifosa“ – vieną iš stambiausių trąšų gamintojų Lietuvoje. Jos pagrindinis produktas yra diamonio fosfatas, o tai yra azoto-fosforo trąša. Pagrindinis įmonės akcininkas yra „EuroChem“, viena iš didžiausių trąšų gamintojų Rusijoje.

Numatoma, kad situacija pasaulinėje trąšų rinkoje turėtų išlikti įtempta keliems metams į priekį. Dėl išaugusios grūdų paklausos grūdų kainos išliks aukštos. Tai įtakos didesnę trąšų paklausa, kuri savo ruožtu sąlygos tai, kad trąšų kainos išliks virš istorinio lygio.

Nežiūrint į tai, kad ateinančių metu trąšų kainos turėtų sumažėti nuo rekordinių aukštumu šiais metais, „Lifosos“ pardavimai išliks dideli net esant pastoviai gamybos apimčiai. Kompanijos pelningumas taipogi yra apsaugotas bendradarbiavimu su „EuroChem“, kuris garantuoja žaliavų tiekimą palankiomis kainomis.

„Lifosa“ turi labai stiprią finansinę padėtį, nes jos nuosavo kapitalo rodiklis siekia 88 procentus. Taipogi, įmonė neturi įsiskolinimų bankams.

„Orion Securities” mano, kad ateityje „EuroChem“ planuoja privalomai išpirkti likusias įmonės akcijas. Darydami tokią prielaidą, mes manome, kad „Lifosa“ nemokės dividendų savo akcininkams.

Pagrindinė kompanijos rizika yra siejama su krentančiomis grūdų ir trąšų kainomis bei dolerio vertės svyravimais.

Palyginus su konkurentais, „Lifosos“ akcija yra neįvertinta. Jos P/E (akcijos kainos ir pelno tenkančiai vienai akcijai) rodiklis yra 1,7 kitiems metams, tuo tarpu atitinkamas konkurentų rodiklis yra 3,5.

Vertinant akciją diskontuotų pinigų srautų metodu, „Orion Securities” nustato 75 lito tikslinę kainą ir rekomenduojam pirkti „Lifosos“ akcijas.