Straipsniai » Apžvalgos » Trumpa Forex rinkos apžvalga rugsėjo 29 – spalio 3 d.


Autorius: RealTrade, Parašyta: 2008-10-06 17:14.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=5133


Praeitą savaitę rinkos dalyviai ir vėl jautėsi neužtikrintai, likvidumas buvo mažas, o ekonominės naujienos iš viso pasaulio taip pat nedžiugino, todėl ir valiutų kursų judėjimas negalėjo pasigirti stabilumu.

B. Bernanke ir H. Polsono plano dėl JAV ekonomikos gelbėjimo belaukiant, savaitę JAV doleris pradėjo gan dideliu gapų euro bei svaro atžvilgiu. Bankų krizė taip pat paveikė ir Europą, nes ryžtingų veiksmu pradėjo imtis ir senasis žemynas: Belgijos, Olandijos bei Liuksemburgo vyriausybė parengė planą dėl didžiosios Olandijos-Belgijos banko Fortis akcijų dalies pirkimo, o Didžiosios Britanijos vyriausybė nacionalizavo Bradford&Bingley banką.

Investuotojų nenorą rizikuoti sustiprino Europos fondinių rinkų kotiruočių kritimas. Rinkos dalyviai pardavinėjo valiutas su didesnėmis palūkanų normomis, pasirinkdami pigesnę- japonišką jeną. Po kross kursų: dėl EUR/JPY ir GBP/JPY spaudimo EUR/USD nukrito iki 1.4300.

Po keturias valandas trūkusių karštų debatų dėl JAV ekonomikos gelbėjimo paaiškėjo kad Bernanke ir Polsono planas, kainuojantis 700 mlrd. dolerių vis tik buvo atmestas. Šis sprendimas privertė gan stipriai smukt JAV fondinius indeksus bei nacionalinę šalies valiutą. EUR/USD pakilo iki 1.4500, o GBP pakilo iki 1.8200. Tačiau nuomonė, kad Europai nepavyks išvengti bankų krizės ir ateityje susidurti su dar sudėtingesne situacija nei JAV, vėl suteikė doleriui pranašumo.

Papildomą spaudimą Europos valiutai padare ECB prezidento Žano Klodo Trišė kalba po ECB posėdžio, kuriame buvo nutarta palikti palūkanų normą be pokyčių (4.25 %). Trišė pasakė, kad infliacijos rizika Europoje sumažėjo, bet tuo pat metu sumažėjo ekonomikos augimo tempai ir yra rizika, kad ši tendencija ir toliau išliks. Visa tai suteikė rinkos dalyviams, pagrindo manyt, kad artimiausiu metu ECB vis dėlto imsis pagrindinės palūkanų normos sumažinimo. EUR/USD sumažėjo iki 1.3746, GBP/USD nusileido iki trijų savaičių minimumo 1.7550.

Paskutinę darbo savaites dieną, po to kai buvo paskelti duomenys apie JAV užimtumą, Amerikos valiuta pasiekė naujo metinio maksimumo euro atžvilgiu: 1.3702. Penktadienį paskelbti duomenys apie darbo vietų skaičių (neįskaitant žemės ūkio sektoriaus) buvo pesimistiški, bet ne tokie blogi kaip buvo tikėtasi. Tai suteikė pagrindo manyti, kad FED greičiausiai neturėtų mažinti savo pagrindinę palūkanų normą pernelyg drastiškai.

Amerikos valiuta pradėjo kristi, kai kongresas vis tik priėmė vyriausybes planą, kuris numato 700 mlrd. dolerių išlaidas, kad išpirktų nelikvidžius bankų aktyvus. Analitikai atkreipė dėmėsi, kad šis planas gali pakenkti doleriui, nes visa sistema bus perpildyta pinigų.

Po gan žymiu šuolių, darbo savaitei besibaigiant, visos valiutos grįžo prie anksčiau užimtų pozicijų: euras nusileido iki 1,3770, svaras serlingų – iki 1,7711.