Verslo ir rinkų naujienos » Lietuvoje populiarėja investicijos į fondų fondus


Autorius: Hansabankas, Parašyta: 2007-05-25 15:36.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=419


Lietuvos investuotojai rinkdamiesi, kur nukreipti savo lėšas, ieško paprastai valdomų, į gerai žinomas rinkas investuojančių, tačiau didesnės rizikos bei didesnio uždarbio potencialo produktų, pastebi "Hansabanko" specialistai. Viena sparčiausiai augančių investavimo rūšių dabar tapo fondų fondai.

"Akivaizdi pastarojo meto tendencija yra ta, kad vis didesnė dalis žmonių, investuojančių į fondus, renkasi ne vieną ar kitą konkretų fondą, bet fondų fondus, nukreipiančius lėšas iš karto keliomis kryptimis, - sako "Hansabanko" investicijų valdymo tarnybos vadovė Eglutė Bivainienė. – Prieš metus į fondų fondus "Hansabanke" investavo vos 3 proc. investicinių fondų klientų, šių metų kovo 31 d. duomenimis, ši dalis išaugo iki 11,2 proc."

Fondų fondo populiarumą lemia tai, kad šis investavimo produktas leidžia sumažinti riziką ir paskirstyti lėšas įvairiomis kryptimis, tačiau kartu yra paprastai valdomas ir prieinamas pradedantiesiems investuotojams. Taip pat šie fondai – gera išeitis, kai po ilgalaikio rinkų kilimo prasideda svyravimai. "Tokiu atveju pačiam investuotojui nereikia nuodugniai analizuoti situacijos ir peržiūrėti investavimo krypčių, tai padaro fondų fondą valdantys specialistai. Taip sutaupomas ne tik laikas, bet ir lešos", - pastebi E.Bivainienė.

Fondų fonduose sukauptos lėšos yra investuojamos iš karto į keletą investicinių fondų įvairiose pasaulio rinkose ir taip pasiekiamas dvigubas rizikos sumažinimas – fondų fondų valdytojai sprendžia į kuriuos investicinius fondus verta investuoti, o šių valdytojai, savo ruožtu, renkasi akcijas bei obligacijas investavimui atskirose rinkose.

"Taupymas ir investavimas Lietuvoje, palyginti su Vakarų Europa ar JAV, yra dar ganėtinai jaunas reiškinys, tad klientai ieško produktų, kurie būtų saugesni, prieinami, nereikalautų specifinių žinių, tačiau kartu leistų išnaudoti pasaulio rinkų kilimą", - sakė E.Bivainienė.

Pasak jos, Lietuvos investuotojai labiausiai domisi kaimyninėmis rinkomis, apie kurias turi daugiau informacijos ir geriau supranta jų padėtį.

"Daugiau nei pusę "Hansa fondų fondų" lėšų skiriama kaimyninėms Vidurio ir Rytų Europos, Baltijos šalių, NVS valstybių rinkoms. Likusioji lėšų dalis investuojama Vakarų Europoje, JAV ir kylančios ekonomikos šalyse", - sakė "Hansabanko" Investicinių produktų pardavimų valdymo departamento direktorius I.Ryklys.

Skirtingi fondų fondai, priklausomai nuo to, kokia investicijų dalis yra skiriama akcijoms, o kokia obligacijoms, skiriasi savo rizikingumu. Lietuvoje šiuo metu populiariausi rizikingesni produktai. 46 proc. investuotojų yra pasirinkę "Hansa fondų fondą 100" – visas lėšas investuojantį į akcijas, dar 45 proc. – 60 proc. visų lėšų į akcijas investuojantį "Hansa fondų fondą 60".

Pasak "Hansabanko" specialistų, tokias tendencijas lemia jau kelintus metus vykstantis pasaulio ekonomikos augimas ir investuotojų viltys, kad augimas tęsis ir ateityje.

"Hansa fondų fondo 100" metinė grąža šių metų balandžio 30 d. buvo 21,1 proc., "Hansa Fondų fondo 60" – 15,2 proc., "Hansa fondų fondo 30" – 9,1 proc.

"Hansabankas" yra lyderis daugelyje taupymo ir investavimo sričių Lietuvoje – banko grupė valdo didžiausią gyvybės draudimo, pensijų fondų ir terminuotų indėlių rinkų dalį. Kovo pabaigoje "Hansabanko" investuojamų privačių lėšų suma siekė 1,2 mlrd. litų.

"Hansabankas" priklauso pirmaujančiai finansinei grupei Baltijos ir Šiaurės šalių regione – "Swedbank". Ši grupė turi daugiau nei 8,9 mln. privačių ir beveik 460 tūkst. verslo klientų Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje, Rusijoje ir Švedijoje. Grupė turi 477 padalinius Švedijoje ir 295 padalinius Baltijos šalyse. "Swedbank" grupėje dirba apie 17 tūkst. darbuotojų, iš jų Lietuvoje – virš 3 tūkstančių. "Hansabankui" Lietuvoje priklauso "Hansa lizingas", "Hansa gyvybės draudimas", "Hansa investicijų valdymas", "Hansa draudimo brokeris", "Baltijos autolizingas" ir "Hansa valda".