Straipsniai » Finansų rinkos » Didelių kainų kritimų bijojome jau prieš metus

Lenkijos verslo dienraštis „Puls Biznesu“ pakalbino investicinės kompanijos „Legg Mason TFI“ vadovą Tomaszą Jędrzejczaką, kuris teigia, kad dabar jau laikas ramiai formuoti investicinius portfelius investuotojams.
Autorius: JT Naujienos, Parašyta: 2008-07-21 16:21.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=4163


Lenkijos verslo dienraštis „Puls Biznesu“ pakalbino investicinės kompanijos „Legg Mason TFI“ vadovą Tomaszą Jędrzejczaką, kuris teigia, kad dabar jau laikas ramiai formuoti investicinius portfelius investuotojams.

Investicinė kompanija valdanti keletą fondų, dar gerokai prieš metus bene vienintelė ragino investuotojus atsargiau vertinti galimybes investuojant vietinėje Varšuvos biržoje ir kitose akcijų rinkose dėl padidėjusios rizikos ypač Lenkijoje esant gerokai išpūstoms akcijų kainoms šioje šalyje. Tomaszas Jędrzejczakas prisimena, mes tuomet iš tiesų susitikome su mūsų fondų platintojais, individualiais klientais ir raginome juos, kad jie atsargiau vertintų išaugusią riziką, taip pat aiškinome, kad iš akcijų galima ne tik uždirbti, tačiau ir prarasti.

Pristatome trumpą interviu:

Ar ši šviečiamoji veikla pasiteisino?

Sakyčiau, kad jausmas yra prieštaringas. Ar jaučiame šios kampanijos pasekmes?, ne iki galo. Pačią kampaniją vertiname pozityviai, kaip kažkokios naujos iniciatyvos pradžią. Tai skatina rinkos dalyvius ypač mažiau patyrusius labiau suprasti kapitalo rinką ir tai kas dedasi joje. Kuo daugiau žinių turi klientas, tuo mums yra geriau.

Problema yra tame, kad daugelis investicinių fondų klientų nemato skirtumo tarp investavimo ir spekuliavimo. Spekuliuoti galima bet kuo, kad ir paimkime kavos puodelį. Aš jums už jį sumokėsiu 2 zlotus, o vėliau tą pačią kavą parduosiu sekretoriai už 5 zlotus, o po to jinai rūpinsis kam čia ją pardavus brangiau. Visa tai ir yra spekuliacija – perki pigiai, parduodi brangiai. Tuo tarpu investavimas, tai pirkimas ir laukimas investicijų prieaugio žymiai ilgesnį laiką. Akcijos, skirtingai nuo įprastų produktų ir prekių gyvena nuosavą gyvenimą. Jų vertė atspindi kompanijos padėtį.

Dabar akcijų kainos yra maždaug perpus mažesnės nei prieš metus, tad rizika turbūt taip pat sumažėjo?

Rizika visuomet yra tokia pati. Neįspėjome, kad kainos kris, o tiesiog teigėme, kad rinkoje sulauksime svyravimų. Kai akcijų kainų kursai auga, tai vis tiek ateis momentas, kada jie pradės kristi. Tai yra natūralus ciklas biržoje, t.y. nieko nėra amžino. Tačiau verta atsiminti, kuo mažesnės kainos, tuo didesnė tikimybė, kad investicijos pasiteisins ir bus sėkmingos bei pelningos.

Dabar jau yra pigu?

Šis klausimas manau labiau tiktų sociologui. Kiekvienas norėtų žinoti, kas vyks ateityje. Tačiau teigti ir prognozuoti, kad dabar akcijų kainos yra pigios, gali būti itin klaidinga. Todėl mes tokiais dalykais neužsiimame, nes manome, kad tai nenaudinga mūsų klientams.

O ką daryti tiems, kas įsigijo akcijų ar fondų pačioje viršūnėje, esant didžiausioms kainoms rinkoje?

Sunku ištaisyti investicines klaidas. Priimti spendimą investuoti pavyzdžiui į fondus, vien tik vertinant tarkim pagal jo per paskutinį pusmetį pasiektus rezultatus yra taip pat nelogiška, kaip ir parduoti vien todėl, kad paskutiniai šeši mėnesiai buvo tragiški. Bijau, kad daugelis investuotojų dabar kaip tik taip ir pasielgs arba jau pasielgė ir pakartos vėl tą pačią klaidą.

Žmonės ir toliau aktyviai domisi spekuliacijomis ir ieško stebuklingo būdo uždirbti. Nenori nei klausyti, kad investavimas biržoje yra susijęs su nuolatiniu sunkiu darbu bei ištverme, be to tai užima daug brangaus laiko. Todėl, tokie klientai dažniausiai investuoja ten kur tuo metu yra populiariausiai tai daryti ir kas yra aktyviai reklamuojama. Pavyzdžiui prieš dvejus metus tai buvo fondai investuojantis į Varšuvos biržoje kotiruojamas smulkias ir vidutines įmones, šiuo metu rinkoje yra itin populiarūs fondai investuojantys į žaliavas.

Ką daryti su pinigais, kad po to nesigailėti?

Visų pirma, tam reikia skirti kažkiek laiko, kad išsiaiškinti kokios yra investavimo galimybės, kokie yra investavimo produktų skirtumai ir privalumai bei trūkumai. Antrą, būtina nusistatyti savo rizikos laipsnį kurį toleruojate. Ar išlaikysite psichologiškai ir materialai, jeigu jūsų turimo investicijų portfelio vertė smarkiai svyruos?, Ar galbūt jūs net neįsivaizduojate minties apie praradimus ar nuostolis iš investavimo? Ir galiausiai reikia nuspręsti, kuriam laikui planuojame investuoti.

Ką pasakytų ponas žmogui norinčiam investuoti į akcijų fondus?

Akcijų portfelis pasižymi labai dideliu svyravimu. Taip pat reikėtų įsisąmoninti, kad investavimo horizontas neturėtų būti trumpesnis nei vienas ciklas biržoje, t.y. 5 – 8 metai. Ir visų pirma reikia tikėtis racionalaus pelno.

Ar dabar verta investuoti į akcijų fondus?

Labai sunku pataikyti į pati dugną kainų ir tuomet investuoti. Jeigu kažkas dabar nori investuoti į tokį fondą (susitaiko su galimybę, kad akcijų fondas neišvengs svyravimų, bei kad tokios investicijos turi būti ilgalaikės), tai dabar yra kaip tik tinkamiausias laikas tai pradėti daryti. Tačiau tai dar nereiškia, kad jau daugiau nebus kritimų artimiausiu metu. Klasikiniu atveju, akcijų kritimas baigiasi tada, kai visi mažiausiai to tikisi ir niekas nenori investuoti į akcijas.

Kodėl akcijų fondai dažnai pasirodo prasčiau nei biržos indeksai?

Faktiškai daugelis fondų valdytojų neaplenkia biržos indeksų dėl veiklos ir valdymo kaštų. Netgi tada, kai fondas auga greičiau nei indeksas rinkos, klientai to gali nepajusti, nes pakilimą suvalgo veiklos kaštai.
Dabar situacija yra dar sudėtingesnė. Fondų valdytojai turi susitaikyti su sumažėjusiu likvidumu rinkoje, ir gerokai smukusiu klientu aktyvumu investuojant. Tie du veiksniai, taip pat blogina fondų rezultatus. Iš vienos pusės fondai yra priversti pardavinėti akcijas, nes jiems reikia lėšų norint jas išmokėti pinigus atsiimančiam investuotojui, iš kitos pusės sunku parduoti kai kurias akcijas, nes jų tiesiog nieks nenori pirkti už siūloma kainą.

O kaip jūs asmeniškai investuojate savo pinigus?

Mano veikla biržoje yra susijusi su tam tikrais apribojimais, be to esu „tinginys“ investuotojas, ir atliekų nedaug pavedimu, t.y. neprekiauju aktyviai. Didžiąją dalį lėšų laikau fonduose jau gerus aštuonis metus.