Verslo ir rinkų naujienos » FED turi „atvėsinti“ darbo rinką, kad veiksmingai sumažintų infliaciją


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2023-05-24 14:33.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=36068


Buvęs FED vadovas Ben Bernanke ir buvęs Tarptautinio Valiutos fondo vyriausiasis ekonomistas Olivier Blanchard mano, jog Amerikos Centrinis bankas turi atvėsinti perkaitusią darbo rinką, kad galėtų veiksmingai sumažinti infliaciją. Kartu jie pripažįsta, jog nežinia iki kokio lygio turėtų padidėti nedarbas, kad infliacija imtų sparčiau mažėti.

Antradienį paskelbtame tekste Bernanke ir Blanchard pabrėžia, kad nors infliaciją iki šiol lėmė augančios žaliavų kainos, jai vis daugiau įtakos turi labai įtempta JAV darbo rinka.

„Todėl norint kontroliuoti infliaciją galiausiai reikės geresnės darbo paklausos ir pasiūlos pusiausvyros“ - atkreipė dėmesį jie.

Ben Bernanke ir Olivier Blanchard pabrėžė, kad, atsižvelgiant į dabartinės darbo rinkos situacijos išlikimą ir didesnius infliacijos lūkesčius, mažai tikėtina, jog FED sugebės išvengti ekonomikos lėtėjimo, siekiant infliacijos tikslo.

„Tačiau šio lėtėjimo mastas priklausys nuo kai kurių darbo rinkos struktūrinių ypatybių raidos, ypač nuo darbuotojų derinimo su darbo vietomis proceso efektyvumo“ – teigė jie.

Bloomberg primena, kad FED pirmininkas Jerome Powell praėjusią savaitę išreiškė panašią nuomonę. Jis teigė, kad skirtingai nei 2021 metais, dabartinė situacija darbo rinkoje turės vis didesnę įtaką infliacijai.

Pirmadienį apie situaciją darbo rinkoje kalbėjo ir FED San Francisko padalinio vadovė Mary Daly. Ji sakė, kad infliacijos sumažinimas iki 2 procentų tikslo kai nedarbas nesiekia 4 procentų „būtų istorinė anomalija ir unikalus pasiekimas“. Amerikos Centrinio banko atstovė mano, jog būtų „protinga“ tikėtis, kad padidės nedarbas, kuris paskutinį kartą sumažėjo iki 3,4 procento balandį, o tai yra žemiausias lygis per dešimtmečius.