Verslo ir rinkų naujienos » Svyruojantys valiutų kursai smarkiai paveikė įmones


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2023-05-23 16:14.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=36063


Sparčiai kintantys valiutų kursai pasaulinėje valiutų rinkoje paveikė Šiaurės Amerikos korporacijas, pabrėždami apsidraudimo ir rizikos valdymo svarbą vykdant verslą su užsienio partneriais.

Vien per paskutinius tris praėjusių metų mėnesius iš šio regiono įmonių pelno išgaravo 28,9 mlrd. JAV dolerių, o per visus 2022 metus šios sąskaitos neigiamas balansas siekia 121 mlrd. dolerių, pabrėžia Bloomberg, remdamasi Kyriba Corp., programinės įrangos, skirtos įmonių finansiniams ištekliams valdyti, gamintojos duomenimis.

Dažniausiai buvo kalbama apie valiutų kursų pokyčius euro, Kanados dolerio ir Japonijos jenos atžvilgiu, rodo įmonių, kurios bent 15 procentų pajamų gavo iš užsienio verslo, ataskaitų analizės. Taip pat nurodomas Australijos doleris ir Brazilijos realas.

Niujorko banko JPMorgan Chase & Co. ekspertų apskaičiuotas pasaulio valiutų rinkos nepastovumo indeksas pernai šoktelėjo labiausiai nuo 2008 metų pasaulinės krizės.

Tuo metu prekiautojai kovojo su agresyvaus centrinių bankų pinigų politikos griežtinimo, infliacijos, baimių dėl ekonomikos vystymosi tempų ir geopolitinės rizikos padariniais.

2023 metais pasirodė silpnėjantys svyravimų valiutų rinkoje požymiai, o praėjusią savaitę JPMorgan indeksas nukrito iki žemiausio lygio nuo 2022 metų pradžios.