Verslo ir rinkų naujienos » Ignitis grupės grynasis pelnas pašoko beveik tris kartus


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2023-05-23 13:08.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=36060


Lietuvos energetikos milžinė Ignitis grupė šiandien pristatė savo praėjusio ketvirčio veiklos rezultatus. Nors pajamos krito, bet pelnai ūgtelėjo. Šiandien jos akcijos Vilniaus biržoje brangsta: Ignitis 20,9 (1,46%).

Per pirmus tris šių metų mėnesius šios grupės pajamos siekė 928,3 mln. eurų, kas palyginus su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, buvo virš šešių procentų mažiau.

Ignitis grupės pakoreguotas EBITDA pelnas per lyginamąjį laikotarpį pakilo 34,6 procento iki 149,9 mln. eurų, o štai grynasis pelnas pašoko net 2,7 karto iki 127,2 mln. eurų.

Kaip teigiama grupės pranešime, augimą daugiausiai lėmė Rezervinių pajėgumų segmentas, kuriame, buvo išnaudota galimybė uždirbti papildomą grąžą rinkoje užfiksuojant teigiamą ateities elektros, gamtinių dujų ir apyvartinių taršos leidimų kainų skirtumą. Prie augimo prisidėjo ir teigiamas Sprendimų klientams segmento rezultatas, kurį lėmė tiekimo verslo klientams veikla. Nepaisant to, elektros energijos tiekimo buitiniams vartotojams veikla išliko nuostolinga (-16,4 mln. eurų). Žaliosios gamybos rezultatas, net ir sumažėjus elektros rinkos kainoms, išliko stabilus ir toliau sudarė didžiausią Grupės Koreguoto EBITDA dalį (46,7 procento Grupės Koreguoto EBITDA).

Žaliosios gamybos segmento ketvirčio pajamos siekė 99,6 mln. eurų, o koreguota EBITDA - 70 mln. eurų. Palyginus su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, pajamos susitraukė 17,5 procento, o koreguota EBITDA nepakito. Tinklų segmento pajamos paaugo 23 procentais iki 165,6 mln. eurų, o pakoreguota EBITDA - aštuoniais procentais iki 48,7 mln. eurų. Rezervinių pajėgumų segmento pajamos susitraukė aštuoniasdešimt procentų iki 14,5 mln. eurų, o koreguota EBITDA pašoko beveik šešis kartus iki 28,6 mln. eurų. Sprendimų klientams srityje pajamos paaugo apie vieną procentą iki 681,5 mln. eurų, o koreguota EBITDA buvo teigiama ir sudarė 0,9 mln. eurų (prieš metus neigiama ir siekė 9,7 mln. eurų).

Ignitis grupė patvirtino savo anksčiau skelbtus šių metų planus, t.y. dėl užfiksuotų stiprių 2023 metų 3 mėnesių rezultatų ir toliau tikisi, kad 2023 metais koreguotas EBITDA sieks 430 – 480 mln. eurų, kai už praėjusius metus jis sudarė 469,3 mln. eurų.

Nuo šių metų pradžios šios grupės kapitalizacija pakilo apie dešimt procentų, o per pastaruosius vienerius metus - virš keturiolikos procentų. Palyginimui, OMX Vilnius GI indekso vertė atitinkamai paaugo apie septynis procentus ir apie dešimt procentų.