Verslo ir rinkų naujienos » JAV Iždo departamentas minimalų grynųjų pinigų lygį peržengs birželio 8 – 9 dienomis


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2023-05-22 16:36.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=36058


Goldman Sachs ekonomistai apskaičiavo, kad JAV Iždo departamentas nuo birželio 8 – 9 dienos turės mažiau nei 30 mlrd. dolerių grynųjų pinigų, kuriuos anksčiau jis apibrėžė kaip minimumą, reikalingą valstybės įsipareigojimams grąžinti, praneša Bloomberg.

Nuo tada, kai šių metų sausį JAV susidūrė su savo 31,4 trilijono dolerių skolos limitu, Iždas taikė „ypatingas priemones“, kurios yra apskaitos manevrai, apimantys lėšų perkėlimą iš vienos tam tikros sąskaitos į kitą, kad apmokėtų vyriausybės sąskaitas. Iždas gali naudoti išskirtines priemones tik tol, kol likučiai šiose sąskaitose viršija 30 mlrd. dolerių, o tada valdžia nebegali vykdyti visų federalinės vyriausybės įsipareigojimų.

Derybininkai, atstovaujantys Bideno administracijai ir Kongreso respublikonams, veikė darydami prielaidą, kad birželio 1 diena bus ta data, kai Iždas išnaudos savo ypatingas priemones, tačiau Goldman Sachs prielaida dėl birželio 8 ar 9 dienos, jei ji pasitvirtins, gali suteikti įstatymų leidėjams papildomo laiko užbaigti susitarimą.

„Sąmata yra labai neapibrėžta, todėl tikrai yra tikimybė, kad įplaukos gali sulėtėti labiau nei tikėtasi ir iki birželio 1 ar 2 dienos iždui trūks grynųjų pinigų“ – pranešime klientams rašė Goldmano ekonomistai Alecas Phillipsas ir Timas Krupa.

Goldman Sachs ekonomistai pažymėjo, kad praėjusios savaitės ketvirtadienį iždo grynųjų pinigų likutis siekė šiek tiek daugiau nei 57 mlrd. dolerių, o ankstesnę dieną jis turėjo apie 92 mlrd. dolerių. Iždo grynųjų pinigų likučiai kasdien mažėja, remiantis gaunamų mokesčių įplaukomis ir išlaidų lygiu, kai ateina federalinių vekselių terminas.

„Esame įsitikinę, kad Kongresas vengs praleisti terminą be jokių veiksmų, bet yra daug kelių, kuriais tai gali vykti“ – rašė ekonomistai, kurie priskyrė 30 procentų tikimybę, kad abi šalys šią savaitę susitars, bei 30 procentų tikimybę, kad sandoris bus pasiektas „netrukus iki“ termino pabaigos.

„Nors mes tikimės, kad sandoris įvyks prieš terminą, taip pat tikimės dar kelių posūkių ir įtariame, kad rinkos greičiausiai įvertins papildomą riziką prieš galutinai padidinant skolos limitą“ – aiškino jie.

Iždo sekretorė Janet Yellen sekmadienį per interviu per NBC laidą sakė, kad tikimybė, jog JAV pasieks birželio vidurį, iždui neišnaudojus savo ypatingų priemonių, yra „gana maža“ ir kad birželio 1 diena yra pagrindinis terminas.

Derybos tarp prezidento Joe Bideno ir Atstovų Rūmų pirmininko Kevino McCarthy, Kalifornijos valstijoje, praėjusią savaitę įsibėgėjo po kelias savaites trukusio nedidelio judėjimo, abiem pusėms spaudžiant sudaryti susitarimą, kuris atitolina greitai artėjančią įsipareigojimų nevykdymo grėsmę.

Jie vėl susitiks pirmadienį, kai prezidentas grįš iš kelionės į Japoniją G-7, kuri buvo nutraukta dėl derybų padėties, o abiejų pusių darbuotojai susitiko jau sekmadienio vakarą.