Verslo ir rinkų naujienos » ES ir Kazachstanas paskelbė apie strateginę partnerystę


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2023-05-22 13:55.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=36056


Europos Komisijos pirmininko pavaduotojas Valdis Dombrovskis Europos Sąjungos vardu ir Kazachstano ministras pirmininkas Alichanas Smailovas paskelbė konkrečių veiksmų rinkinį, skirtą įgyvendinti ES ir Kazachstano susitarimo memorandumą dėl strateginės partnerystės žaliavų, baterijų ir atsinaujinančio vandenilio srityje.

Tai įvyko po susitarimo, kurį anksčiau šią savaitę pasiekė Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen ir Kazachstano ministras pirmininkas Alichanas Smailovas.

ES ir Kazachstanas susitarė dėl konkrečių veiksmų sričių. Tai apima įmonių investicinį bendradarbiavimą. Veiksmų plane taip pat numatomas glaudesnis bendradarbiavimas geologinių tyrimų, mokslinių tyrimų ir inovacijų srityse, gebėjimų stiprinimas pasitelkiant ES programą „Europos horizontas“ ir bendradarbiavimo priemonę bei kitas finansines priemones.

Partneryste, anot Europos Komisijos, siekiama bendrai plėtoti ir geriau integruoti ES ir Kazachstano strategines vertės grandines, susijusias su žaliavomis, baterijomis ir atsinaujinančiu vandeniliu.

Pagal susitarimo memorandumą buvo patvirtinti 2023 – 2024 metų planai. Tai atspindi dabartinius poreikius, tokius kaip Kazachstano kalnakasybos pramonės modernizavimas ir anglies dioksido mažinimas. Jie taip pat apima technologijų perdavimą ir remia atsinaujinančios energijos plėtrą abiejuose regionuose.

Birželio 1 – 2 dienomis Europos Komisijos pirmininko pavaduotojas Marosas Sefcovičius susitiks su Kazachstano ministru pirmininku bei pramonės ir infrastruktūros plėtros ministru Maratu Karabajevu.

Kazachstanas yra svarbiausias Europos Sąjungos partneris tarp penkių posovietinių Vidurinės Azijos valstybių. 2020 metais įsigaliojo Tvirtesnės partnerystės ir bendradarbiavimo susitarimas (EPCA), reguliuojantis Astanos ir ES valdžios institucijų santykius.