Verslo ir rinkų naujienos » Pirkite kai „liejasi kraujas“


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2023-05-19 15:01.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=36049


Periodiškai pateikiamos didžiausių Volstryto investuotojų ataskaitos parodė, į ką investavo tokios legendos kaip Buffett, Burry, Icahn ir Gates. Pasirodo, kai kurie superinvestuotojai pirko tada, kai kalbant apie JAV regioninių bankų akcijas „liejosi kraujas“. Berkshire Hathaway portfelyje atsirado įmonė, gaminanti populiarius stipriuosius gėrimus.

Pagal įstatymą investicinių fondų valdytojai, kurių turtas viršija 100 mln. dolerių, privalo JAV vertybinių popierių ir biržos komisijai (SEC) pateikti 13f formą, kurioje nurodomos jiems priklausančios akcijos. Jie turi tai padaryti per 45 dienas nuo paskutinės ketvirčio dienos.

Pagrindinis dėmesys visada buvo skiriamas Berkshire Hathaway portfeliui – didžiausiam privačių investuotojų portfeliui pagal turto vertę, kuriam vadovauja Warren Buffett. Šių metų kovo pabaigoje investicijų portfelis siekė 325,1 mlrd. dolerių, palyginti su 299 mlrd. dolerių praėjusių metų pabaigoje.

Lengendinio investuotojo kompanija pardavė apie 35 milijonus Chevron akcijų ir taip savo pozicijas įmonėje sumažino 18,7 procento. Tai nereiškia, kad milijardierius nemato potencialo energijos sektoriuje, nes jis nuosekliai perka Occidental Petroleum (OP) akcijas. Šį kartą Berkshire Hathaway nupirko daugiau nei 17,35 mln. vertybinių popierių, padidindama beveik 9 procentais savo dalį naftos kompanijoje. Šiaip ar taip, Chevron akcijų paketas vis dar buvo vertas 21,6 milijardo dolerių, maždaug 8 milijardais dolerių daugiau nei OP. Vertinant procentais, minima investicinė kompanija padidino savo pozicijas Hawlett-Packard akcijose (15,8 procento) ir pardavė likusią Taivano puslaidininkių gamintojo TSMC akcijų dalį.

Be to, Berkshire Hathaway nupirko daugiau Apple, Bank of America ir Paramount Global nuosavybės vertybinių popierių. Pirmą kartą į portfelį įtrauktos regioninio banko Capital One Financial, kurio specializacija yra kreditinės kortelės ir paskolos automobiliui, akcijos.

Tai dar įdomiau, nes Warren Buffett yra žinomas dėl to, kad naudoja posakį „pirk, kai liejasi kraujas“, ir tai iš tikrųjų buvo Amerikos bankų sektoriuje dėl kai kurių bankų nemokumo. Pirmojo ketvirčio pabaigoje Berkshire jau priklausė kiek daugiau nei 9,9 mln. Capital One Financial akcijų, kurių vertė 954 mln. dolerių.

Iš įdomesnių naujų pozicijų portfelyje kovo pabaigoje taip pat buvo per 227 tūkstančiai britų bendrovės Diageo depozitoriumo pakvitavimų (ADR), kurių vertė 41 milijonas dolerių. Bendrovė gamina populiarius alkoholinius gėrimus, įskaitant Johnnie Walker viskį, Smirnoff degtinę ir Guinness alų. Kita vertus, Buffett palaipsniui mažina savo pozicijas Activision Blizzard, o tai gali būti siejama su užsitęsusiu Microsoft įmonės perėmimo procesu.

Kiti investuotojai

Ne tik Buffett matė regioninių bankų diskontavimo potencialą. Kaip paaiškėjo, Michel Burry, Scion Asset Management fondo (kurio ketvirčio pabaigoje vertė 107 mln. JAV dolerių) vadovas, išgarsėjęs filmu The Big Short, taip pat įsigijo Capital One Financial akcijų (7,2 mln. dolerių ketvirčio pabaigoje). Jis taip pat pridėjo didelio šio sektoriaus žaidėjo, t.y. Kalifornijos banko Wells Fargo, akcijų.

Be to, minimas investuotojas įsigijo kitų regioninių bankų akcijų, tokių kaip: New York Community Bancorp (7,8 mln. dolerių vertės), Western Alliance Bancorp (4,4 mln. dolerių), PacWest Bancorp (2,4 mln. dolerių) ir galiausiai First Republic Bank (2,1 mln. dolerių), kuris neseniai žlugo. Tačiau daugiausia investavo į elektroninės prekybos sektorių, padidindamas savo ADR pozicijas JD.com - 233 procentais ir Alibaba 100 procentų. Šiuo metu tai yra du didžiausi investuotojo portfelio elementai.

Pastaruoju metu dėl Hindenburg Research ataskaitos apie Carl Icahn ir jo kontroliuojančiąją bendrovę Icahn Enterprises (IE), kurią kontroliuoja investicinis fondas Icahn Capital Management valdantis 22 mlrd. dolerių, buvo plačiai žinoma. Carl Icahn, žinomas kaip „investicijų piratas“, praėjusį ketvirtį nebuvo labai aktyvus investuotojas. Jis šiek tiek padidino savo pozicijas Occidental Petroleum ir Nevados dujų platintojuje Southwest Gas Holdings. Kita vertus, beveik 94 proccentais sumažinta dalis įmonėje Herc Holdings, kuri siūlo nuomai statybinius įrankius ir įrangą.

Kalbant apie Bill Ackman portfelį, jo valdoma Pershing Square Capital Management, kurios turtas siekia 10,2 mlrd. dolerių, paildomai įsigijo nekilnojamo turto bendrovės Howard Hughes ir informacinių technologijų milžinės Alphabet (Google) akcijų. Tačiau jis pardavė dalį Hilton viešbučių tinklo, restorano Chipotle Mexican Grill ir Lowe's prekybos centrų tinklo operatoriaus vertybinių popierių.

Tarp kitų didelių investicijų portfelių nemaža veikla išsiskyrė vienas seniausių ir didžiausių JAV investicinių fondų Dodge & Cox, įkurtas 1930 metais, kurio turtas ketvirčio pabaigoje siekė 88 mlrd. dolerių. Pirmąjį ketvirtį į šio „senuko“ portfelį buvo nupirktos 17 įmonių akcijos, tarp jų Alphabet, Amazon, Bank of America ir Wells Fargo. Tuo tarpu turima 11 įmonių dalis sumažinta, įskaitant T-Mobile, Goldman Sachs, General Electric ir Meta. PayPal ir American Express akcijos buvo visiškai pašalintos iš portfelio.

Iš didžiausių investicinių portfelių taip pat yra Bill ir Melinda Geites fondo valdomas portfelis. Čia pirmojo ketvirčio metu buvo parduota 5 mln. B klasės Berkshire Hathaway akcijų ir realizuoti visi turėti Weber, parduodančios kepsnines visame pasaulyje, nuosavybės vertybiniai popieriai. Warren Buffett investicinės įmonės akcijos vis dar yra trečia pagal dydį dalis (6 mlrd. dolerių) Gates portfelyje po Kanados nacionalinio geležinkelio (6,5 mlrd. dolerių) ir Microsoft (11,3 mlrd. dolerių).