Verslo ir rinkų naujienos » Infliacijos lygis nuvilia


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2023-05-19 12:54.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=36048


Amerikos Federalinio Rezervų banko Dalaso padalinio pirmininkė Lorie Logan pareiškė, kad argumentai, dėl kurių reikėtų susilaikyti nuo palūkanų normų kėlimo, vis dar neaiškūs.

Ji tuo pačiu pažymėjo, kad „tam tikra pažanga buvo padaryta“ padidinus federalinių fondų tikslinę palūkanų normą kiekviename iš dešimties paskutinių FOMC susitikimų.

„Ateinančių savaičių duomenys dar gali parodyti, kad susitikimą galima praleisti. Bet mes dar nesame ten“ – sakė Lorie Logan.

Dalaso FED vadovė „išlaiko atviras galimybes“ prieš birželio 13 – 14 dienomis įvyksiantį posėdį, tačiau taip pat yra nusivylusi, kad nepadaryta pakankama pažanga mažinant infliaciją. Kainos išlieka aukštos, o įtempta darbo rinka ir toliau daro spaudimą atlyginimams.

Paskelbus jos komentarus investuotojai padidino tikimybę iki maždaug 40 procentų, kad birželį palūkanų normos bus padidintos.

Tuo tarpu kitas Federalinio rezervų banko narys Philip Jefferson pareiškė, jog nori būti kantrus, kad pamatytų, kaip agresyvus palūkanų normų kėlimas paveikė ekonomiką per pastaruosius metus.

„Istorija rodo, kad pinigų politika veikia su dideliais ir kintančiais vėlavimais, o metų nepakanka, kad paklausa pajustų visą aukštesnių palūkanų poveikį“ – sakė jis.

Per kiek daugiau nei metus FED pakėlė palūkanų normas 5 procentiniais punktais iki 5 – 5,25 procento.