Straipsniai » Apžvalgos » Lenkijos akcijų rinkos apžvalga


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2023-04-09 18:52.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=35876


Šios šalies akcijų rinkoje trečią mėnesį iš eilės tęsiasi korekcija, po prieš tai buvusio augimo, kuris prasidėjo spalį. Tarp WIG20 indekso atstovių nuo šių metų pradžios brangusių ir pigusių akcijų santykis yra nežymiai brangusiųjų pusėje. 


WIG20

Apžvelgdami ir analizuodami praėjusių metų metinius ir paskutinio ketvirčio Varšuvos biržoje kotiruojamų didžiausių bendrovių ir bankų veiklos rezultatus mes įprastai orientuosimės į WIG20 indekso atstoves. WIG20 - tai dvidešimties didžiųjų kompanijų ir bankų, kurių akcijomis prekiaujama Varšuvos biržoje ir kurios yra likvidžiausios, indeksas.

Pabrėžiame, kad tiek pajamų (lentelėje trumpinys Paj) pokyčiai, tiek EBITDA pelnų (lentelėje trumpinys EBD) pokyčiai yra apskaičiuoti remiantis Lenkijos kompanijų ir bankų pateiktomis oficialiomis finansinėmis ataskaitomis. Kaip įprasta pateikiame EBITDA maržas (lentelėje EM%), įsipareigojimų ir turto (lentelėje Į/T), bendrojo likvidumo (BL), turto grąžos (ROA%) rodiklius. Be to, pristatomi ir naujausi santykiniai finansiniai rinkos vertės rodikliai.

WIG20 indekso sudėtyje vėl įvyko pokyčiai, t.y. vietoj batais prekiaujančios CCC, į indeksą sugrįžo Alior Bank.

Atkreipiame dėmesį, kad iki šiol savo praėjusių metų veiklos finansinės ataskaitos nepateikė Asseco Poland bei LPP kompanijos, kurios tą ketina daryti antroje balandžio pusėje, tad lentelėje ties veiklos rezultatų pokyčiais procentine išraiška ir santykiniais finansiniais rodikliais paliekame klaustukus. Tuo tarpu Cyfrowy Polsat kompanija pateikė tik savo preliminarius neišsamius veiklos rezultatus. 
 


Kalbant apie 2022 metų ketvirtojo ketvirčio veiklos rezultatus, lentelėje akivaizdžiai matome, jog dominuoja prieaugį simbolizuojanti žalia spalva. Tad nieko stebėtino, jog lyginant su ankstesnių metų paskutiniu ketvirčiu, paaugo tiek pajamų, tiek EBITDA pelnų pokyčių medianos procentine išraiška, be to, pastaroji tapo didesnė už pajamų rodiklį. Veiklos rezultatų pokyčių medianos paaugo ir paslaugų srityje bei tarp finansų ir prekybos sektoriaus atstovių, o štai Lenkijoje pramonėje šie rodikliai gerokai susitraukė, o EBITDA pelnų pokyčių mediana apskritai tapo neigiama.

Labiausiai savo pajamas ir pelnus tarp nagrinėjamų Lenkijos stambiųjų bankų ir bendrovių per praėjusių metų paskutinį ketvirtį, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, kilstelėjo Lenkijos energijos sektoriaus milžinė PKN Orlen bei trys bankai, t.y. Santander Bank, mBank ir Bank Pekao.



Iš WIG20 indekso atstovių per ketvirtą praėjusių metų ketvirtį, palyginus su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, savo EBITDA maržas kilstelėjo aštuonios, o kritimą fiksavo devynios. Tuo tarpu bendra šio pelningumo rodiklio mediana nežymiai ūgtelėjo (kaip ir paslaugų šakoje bei tarp prekybos įmonių), o štai pramonėje ir finansų sektoriuje, nors ir nedaug, bet vis dėlto krito. Tarp Lenkijos atstovių didžiausiomis ketvirčio maržomis gali pasigirti ir Lietuvoje veiklą vykdanti draudimo bendrovė PZU, Bank Pekao ir kompiuterinių žaidimų kūrėjas CD Projekt. O štai kukliausius EBITDA pelningumus užfiksavo energetikos milžinė PGE bei prekybos tinklų valdytoja Dino Polska.

Kitas pelningumo rodiklis - ROA arba turto grąža. Jo bendra mediana per 2022 metų ketvirtą ketvirtį siekė 0,6 procento ir buvo beveik perpus mažesnė nei prieš metus. Pramonės šakoje taip pat fiksuotas kritimas, o štai tiek paslaugų srityje, tiek tarp finansų ir prekybos sektoriaus atstovių šis medianinis rodiklis pasistiebė. Iš šešiolikos WIG20 atstovių, kurių duomenys žinomi, savo ROA rodiklį kilstelėjo denynios. Didžiausias turto grąžas per ketvirtį sugeneravo PKN Orlen, CD Projekt bei JSW, tuo tarpu KGHM Polska Miedz ir PGE minimas pelningumo rodiklis šįkart buvo neigiamas.


Kalbant apie praėjusius metus, bendra pajamų pokyčių mediana, lyginant su 2021 metais, paaugo, o štai EBITDA pelnų - smuktelėjo ir jau tapo mažesnė už pajamų. Tas pats fiksuota ir paslaugų šakoje, prekyboje ir finansų srityje, o tai rodo, kad egzistavo reiškinys, kai išlaidos augo sparčiau nei pajamos. Tuo tarpu Lenkijos pramonės atstovės šiuo atveju išsiskyrė pozityviai, nes čia paaugo tiek pajamų, tiek EBITDA pelnų pokyčių medianos, be to, pastaroji išliko didesnė už pajamų rodiklį.

Per praėjusius metus tarp apžvelgiamų stambiųjų įmonių ir bankų, kurių akcijomis prekiaujama Varšuvos biržoje, labiausiai savo pajamas ir EBITDA pelnus kilstelėjo anglių kasimu užsiimanti JSW, kas tiesiogiai susiję su šio energijos ištekliaus kainos šuoliu, bei su dviem įmonėm susijungęs energijos sektoriaus milžinas PKN Orlen. Pabrėžtina, jog abiem atvejais pelnai šoktelėjo kelis kartus bei augo sparčiau nei pajamos. 

WIG20 indekso atstovių EBITDA maržų bendra mediana per praėjusius metus siekė dvidešimt aštuonis procentus ir buvo mažesnė nei 2021 metais, kuomet sudarė 30,4 procento. Visais kitais apskaičiuotais šio pelningumo rodiklio medianų atvejais irgi fiksuotas tas pats neigiamas reiškinys - kritimas. Per praėjusius metus EBITDA pelningumus kilstelėjo vos penkios analizuojamo indekso narės, o kritimą fiksavo net trylika. Dino Polska bei PGE maržos per 2022 metus buvo mažiausios, o štai JSW, CD Projekt ir Kruk - didžiausios.

Tarp septyniolikos analizuojamo indekso narių, kurių duomenys žinomi, per 2022 metus savo turto grąžas kilstelėjo devyni, o bendra ROA mediana smuko nuo 6,2 iki 3,2 procento. Kritimas fiksuotas ir visais kitais atvejais, išskyrus pramonės šaką. Stambiausiomis metinėmis turto grąžomis šįkart gali pasigirti Lenkijos anglių kasėjas JSW, kita pramonės atstovė KETY bei informacinių technologijų srityje veikiantis CD Projekt. Tuo tarpu tiek Allegro, tiek mBank patyrė grynąjį nuostolį, tad jų ROA neigiama.

Pažvelgus į praėjusių metų pabaigoje buvusią bendrą įsipareigojimų ir turto santykinio finansinio rodiklio medianą matome, kad ji per metus nors ir nežymiai, bet visgi smuktelėjo. Kritimas fiksuotas ir pramonėje, o ypač prekybos sektoriuje, o štai paslaugų šakoje ir tarp finansų institucijų šis medianinis rodiklis per metus paaugo. Iš WIG20 indekso atstovių savo minimą finansinį santykinį rodiklį per metus susimažino aštuonios, dviejų nepakito, o septyniais atvejais fiksuotas jo augimas. 2022 metų pabaigoje absoliučiai mažiausią įsipareigojimų dalį savo turto struktūroje turėjo Lenkijos kompiuterinių žaidimų kūrėjas CD Projekt, po to seka KGHM Polska Miedz bei JSW.



Bendra bendrojo likvidumo mediana per metus nepakito (kaip ir paslaugų šakoje ir tarp prekybos įmonių), o štai pramonės srityje šis rodiklis nežymiai ūgtelėjo. Tarp Lenkijos kompanijų 2022 metais savo bendrąjį likvidumą kilstelėjo vos trys, penkių atveju jis nepakito, o likusių dviejų - krito. Praėjusių metų pabaigoje Dino Polska bei Orange Polska trumpalaikiai įsipareigojimai viršijo trumpalaikį turtą.

Pateikiame ir dividendų išmokėjimo (lentelėje D.p%) rodiklį, tiesa, duomenys už praėjusius metus yra tik preliminarūs, nes dėl kompanijų ir bankų  vadovybių pateiktų dividendų išmokėjimo arba nemokėjimo pasiūlymų dar turės balsuoti akcininkai, be to, dar ne visos iš jų paskelbė savo siūlymus dėl praėjusių metų pelnų paskirstymo (lentelėje padėti klaustukai). Iki šiol apie ketinimus mokėti dividendus pranešė tik Orange Polska bei PKN Orlen, tuo tarpu dividendus savo akcininkams už praėjusius metus ketina nemokėti Allegro, Alior Bank, JSW, mBank, Pepco ir PGE.

Tradiciškai siūlome susipažinti su analizuojamų įmonių ir bankų naujausiais rinkos vertės rodikliais. Bendri medianiniai WIG20 indekso P/E, P/BV, P/S, EV/EBITDA ir dividendinio pajamingumo rodikliai iš tiesų šiuo metu yra labai žemi, tad galime kalbėti apie nepakankamą Lenkijos akcijų rinkos įvertinimą. Žemiausiais medianiniais rinkos vertės rodikliais išsiskiria pramonės atstovai. 

Tarp dvidešimties analizuojamų Varšuvos biržos atstovių per praėjusius metus pakilo vos trijų rinkos vertė, tad nieko stebėtino, jog bendra akcijų kainų pokyčių mediana buvo neigiama. Per 2021 metus ji buvo teigiama, nes padėtis brangusiųjų sąraše buvo kardinaliai priešinga. Labiausiai susitraukė prekybos įmonių kapitalizacija, kai tuo tarpu pramonės bendrovių akcijos atpigo mažiausiai. Anglių kasybos bendrovės JSW rinkos vertė pašoko net beveik šešiasdešimt septyniais procentais, o štai daugiausiai susitraukė Cyfrowy Polsat kapitalizacija, t.y. net beveik keturiasdešimt septyniais procentais.

Nuo metų pradžios tarp WIG20 indekso narių brangusių ir pigusių akcijų santykis siekia 11 ir 9, o bendra akcijų kainų pokyčių mediana yra nežymiai teigiama. Šiais 2023 metais labiausiai pabrango finansų institucijų nuosavybės vertybiniai popieriai, o štai tik Lenkijos pramonės įmonių akcijų kainų pokyčių mediana yra neigiama. Tarp analizuojamų Varšuvos biržos atstovių daugiausiai šoktelėjo prekybos tinklapio valdytojo Allegro rinkos vertė, t.y. beveik penktadaliu, o WIG20 naujoko Alior Bank akcijos pabrango virš keturiolikos procentų. Be to, pastebimiau ūgtelėjo Santander Bank bei KETY kapitalizacija. Autsaiderių srityje pirmoje pozicijoje yra JSW vertybiniai popieriai, kurie praėjusiais metais pabrango labiausiai. Pastebimiau krito ir kompiuterinių žaidimų kūrėjo CD Projekt rinkos vertė.


WIG20 indeksas trečią mėnesį iš eilės išlieka korekcinėje fazėje, po prieš tai buvusio augimo, kuris prasidėjo dar spalio mėnesį.

 


Allegro akcijų kaina šiuo metu testuoja prieš korekciją buvusį pasiektą augimo piką. Jei pavyks tvariai virš šio lygio pakilti, tuomet augimas prasitęs.




Alior Bank akcijų kaina po augimo periodo šiuo metu yra korekcinėje - konsolidacinėje fazėje, po kurios pabaigos paaiškės tolimesnė jos kryptis.

 


Santander Bank akcijų kaina šiuo metu yra konsolidacinėje fazėje, po kurios pabaigos paaiškės tolimesnė jos kryptis.



 
KETY akcijų kaina ir toliau išlieka horizontalioje - konsolidacinėje fazėje, kuri prasidėjo dar 2021 metų rugpjūtį ir kurios pabaigos vis dar nematyti.




Bandymas sugrįžti atgal į augimo kanalą buvo nesėkmingas, tad sulaukėme JSW akcijų kainos korekcijos, kuri tęsiasi jau trečią mėnesį iš eilės.




Po augimo periodo CD Projekt akcijų kaina ir toliau šiuo metu išlieka korekcinėje fazėje, kurios pabaigos vis dar nematyti.



 
Cyfrowy Polsat akcijų kaina šiuo metu testuoja prieš tai suformuotą dugną. Jei šis lygis atlaikys, sulauksime atšokimo, na o priešingu atveju kritimas prasitęs.




Asseco Poland akcijų kaina ir toliau išlieka horizontalioje - konsolidacinėje fazėje.




Dino Polska akcijų kaina eilinį mėnesį iš eilės išlieka konsolidacinėje fazėje, po kurios pabaigos paaiškės tolimesnė jos kryptis.




KGHM Polska Miedz akcijų kaina po atšokimo krentą trečią mėnesį iš eilės ir šiuo metu nematyti šios tendencijos pabaigos ženklų.




Kruk akcijų kaina metų pradžioje pakilo virš prieš tai buvusio pasiekto piko, na o po to sulaukėme šio judesio tvarumo testavimo, po ko paaiškės tolimesnė jos kryptis.

 


LPP akcijų kaina po kritimo ir toliau išlieka horizontalioje - konsolidacinėje fazėje.




Po atšokimo nuo dugno mBank  akcijų kaina konsoliduojasi penktą mėnesį iš eilės ir kol kas nematyti šios tendencijos pabaigos ženklų.




Orange Polska akcijų kaina po atšokimo šiuo metu konsoliduojasi trečią mėnesį iš eilės.




Pepco akcijų kaina taip pat išlieka horizontalioje - konsolidacinėje fazėje, kuri tęsiasi nuo praėjusių metų pabaigos.




Po atšokimo sulaukėme Bank Pekao banko akcijų kainos korekcijos, tad šis etapas ir toliau tęsiasi.




PGE akcijų kaina po atšokimo koreguojasi trečią mėnesį iš eilės ir kol kas nematyti aiškių šios tendencijos pabaigos ženklų.




Po atšokimo PKN Orlen akcijų kaina išlieka eilinį mėnesį iš eilės korekcinėje - konsolidacinėje fazėje.

 


PKO BP akcijų kaina po atšokimo taip pat išlieka korekcinėje fazėje, tiesa, šį mėnesį sulaukėme bandymo atšokti.




Atšokimo metu PZU akcijų kaina pasiekė prieš korekciją buvusį užfiksuotą piką, po ko kiek pasikoregavo. Jei pavyks tvariai pakilti virš šio lygio, tuomet galime sulaukti naujos augimo bangos.



Autorius: TI