Straipsniai » Apžvalgos » Apsivalymas


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2023-04-01 19:40.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=35848


Apsivalymas - būtent taip taikliausiai galima apibūdinti tai, kas šiuo metu vyksta rinkoje, o dar konkrečiau - apsivalymas nuo silpniausių, labiausiai savo rizikos nesuvaldžiusių subjektų, ir tai natūralus korekcijos reiškinys. Nėra tų, kurie neklysta - tai faktas, ir klaidos turi savo kainą, bet dėl to pasaulis nesugriuvo.


Bankų žlugimas

Taip, būtent trijų bankų žlugimas buvo pagrindinis pirmojo šių metų ketvirčio akcentas, kuris gerokai išgąsdino rinkos dalyvius.  Bet kitą vertus, kai kurie finansų rinkų analitikai, strategai pažymi, kad tai ir yra dabartinės, dar praėjusiais metais prasidėjusios meškų rinkos akcijose paskutinis akcentas - kulminacija. Kitaip sakant netikėtas įvykis, kuris lemia galutinį - panišką išpardavimą finansų rinkose, po kurio ateina tikrasis atsigavimas.

Klasika, bankrutuoja, žlunga tie, kurie per daug neatsakingai rizikavo ir galiausiai nesuvaldė prisiimtos rizikos. Žinoma, dviejų mažesnių bankų Amerikoje žlugimas ir tikrojo Europos investicinės bankininkystės flagmano agonija galėjo skaudžiai atsiliepti visam bankiniam sektoriui, kuris visų pirma pagrįstas pasitikėjimu ir kurį praradus pasėkmės visuomet būna itin skaudžios. Prasidėjusi bankų apgultis, siekiant kuo greičiau atsiimti indėlius, rinkos priežiūros institucijų ir Centrinių bankų dėka, verta pabrėžti, buvo sėkmingai suvaldyta, bent jau šį kartą.

Tačiau viskas turi savo kainą, vos per vieną savaitę siekdamas užkirsti kelią panikai ir kas svarbiausia jos tolesniam visą griaunančiam plitimui, Amerikos Federalinis Rezervų bankas tiesioginėmis paskolomis bankams ir kitomis formomis į rinką įliejo net beveik 300 mlrd. dolerių (senokai matyta tokio lygio intervencija per tokį trumpą laikotarpį), o tai reiškia, kad vos per septynias dienas Centrinio banko balansas padidėjo ta suma, kuri prilygsta pusei viso to balanso mažinimo, atlikto per paskutinius dvyliką mėnesių. Virš šimto milijardų frankų pareikalavo ir antro pagal dydį Šveicarijos investicinio banko Credit Suisse gelbėjimas, kurį galiausiai sutiko prisijungti tiesioginis konkurentas UBS. Taip tai iš tiesų įspūdingos sumos, bet „gaisrą“ pavyko užgesinti. 


Infliacija ir augančios palūkanos

Infliacija, kaip ir praėjusiais metais, niekur nedingo ir išlieka visų dėmesio centre, tiesa, vis garsiau kalbama apie tai, kad mes jos piką jau pasiekėme ir praėjome, o šiuo metu jau prasidėjo kainų spaudimo mažėjimo procesas ir kol kas tą patvirtina ir gaunami duomenys. Žinoma, esminis klausimas, ar tai visgi bus tvarus reiškinys ir jeigu taip, koks bus viso šito proceso tempas - eiga.

Centrinių bankų atstovai irgi jau pripažįsta infliacinio spaudimo mažėjimą, tačiau išlieka atsargūs, nes nenori pernelyg anksti nutraukti monetarinį griežtinimą, o tam pagrindo, reikia pripažinti, jie tikrai turi, nes nors metinis kainų prieaugis pradėjo mažėti, jis ir toliau tiek Amerikoje, tiek mūsų Senajame žemyne išlieka gerokai - kelis kartus didesnis už tą, kurį norėtų pasiekti ir matyti pinigų politikos vykdytojai. 

Tad palūkanų normos per pirmąjį šių metų ketvirtį ir toliau kopė aukštyn (tiesa, mažesniais tempais nei dar praėjusių metų antroje pusėje), pasiekdamos naujus bei senokai matytus lygius. Dar labiau atitolome nuo užsitęsusio itin žemų palūkanų laikotarpio lygio. Europos Centrinis bankas savo pagrindinę palūkanų normą bendrai kilstelėjo dar vienu procentu (du kartus po 0,5 procento), o Amerikos Federalinis Rezervų bankas perpus mažiau (du kartus po 0,25 procento). Metinė infliacija euro zonoje yra didesnė nei JAV, be to, čia vėliau prasidėjo monetarinis griežtinimas, tad tai, jog ECB labiau nei FED padidino savo palūkanas, tikrai nestebina. Verta pabrėžti, jog Centrinių bankų atstovai, nepaisant kovą kilusios krizės tiek Amerikos, tiek dalinai ir Europos bankiniame sektoriuje, vis dėlto neatsisakė savo planų dar labiau sugriežtinti pinigų politikas, nes tokiu būdu norėjo išlaikyti nuoseklumą ir parodyti, jog kai kurių bankų nesėkmės - tai tik pavieniai atvejai,o ne sisteminis reiškinys. 


Bitkoino atgimimas

Kriptovaliutų rinkoje, kaip, beje, ir buvo prognozuota, nes tą rodo paprasčiausia statistika, sulaukėme populiariausio šio segmento atstovo bitkoino atgimimo. Po prastų praėjusių metų, t.y. korekcijos, ši virtuali valiuta, atrodo, jog vėl atgimsta kaip feniksas. Bitkoinas vėl sulaukia investuotojų ir spekuliantų prielankumo ir dėmesio. Žinoma, ne tik jis, atsitiesė ir gan pastebimai pabrango ir kitos kriptovaliutos, o tai rodo, kad tarp rinkos dalyvių didėja noras rizikuoti ir grįžta pasitikėjimas šia rinka.

Tiesa, tradiciškai bitkoinas ir kitos virtualios valiutos yra linkusios daugiau svyruoti, ko neišvengėme ir per praėjusį ketvirtį, ypač po su šiuo segmentu tiesiogiai susijusio Signature Bank banko žlugimo, kas sukėlė naują baimės bangą bei tikrą virtualių valiutų išpardavimą, kuris dalinai buvo artimas panikai. Tad norintys investuoti į kriptovaliutas ar jomis spekuliuoti tikrai neturėtų pamiršti fakto, jog jų kainos ir toliau turi tendenciją gan stipriai kisti - tai padidintos rizikos sfera.

Tačiau tuo pačiu reikia pripažinti, jog būtent virtualių valiutų rinkoje praėjusiais metais sulaukėme taip reikalingos sveikos korekcijos ir natūralaus apsivalymo nuo silpniausiųjų, per didelę riziką prisiėmusiųjų ir jos nesuvaldžiusių subjektų, po ko, būtent šis segmentas sustiprėjo bei netgi tapo patikimesnis ir žinoma, kas dar svarbiau, sveikesnis. 

Autorius: TI