Straipsniai » Apžvalgos » Vokietijos akcijų rinkos apžvalga


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2023-03-26 14:28.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=35823


Tarp DAX narių fiksuotas reiškinys, jog išlaidos buvo linkusios augti sparčiau nei didėjo pajamos, tad tai neigiamai paveikė pelningumo rodiklius. Tačiau šiais metais pabrango beveik trijų ketvirtadalių minimo indekso atstovių akcijos.


Pabrėžiame, kad tiek pajamų (lentelėje trumpinys Paj) pokyčiai, tiek EBITDA pelnų (lentelėje trumpinys EBD) pokyčiai yra apskaičiuoti remiantis Vokietijos kompanijų ir bankų pateiktomis oficialiomis finansinėmis ataskaitomis. Kaip įprasta pateikiame EBITDA maržas (lentelėje EM%), įsipareigojimų ir turto (lentelėje Į/T), bendrojo likvidumo (BL), turto grąžos (ROA%) rodiklius. Be to, pristatomi ir naujausi santykiniai finansiniai rinkos vertės rodikliai.

Atsižvelgiant į tai, kad ne visų apžvelgiamų bendrovių finansiniai metai sutampa su kalendoriniais metais, tai jų atveju metiniai pajamų ir EBITDA pelnų pokyčiai yra apskaičiuoti susumavus paskutinių keturių ketvirčių jų atitinkamus rodiklius ir juos palyginus su prieš tai buvusių keturių ketvirčių susumuotais atitinkamais rodikliais.

DAX indekso sudėtyje sulaukėme pokyčių, t.y. vietoj Linde ir Puma, į jo sudėtį įtraukti Commerzbank bei Porsche. Atkreipiame dėmesį, jog Beiersdorf, Henkel bei Symrise bendrovės skelbia tik savo pusmečio ir metines finansines ataskaitas.



Pažvelgus į apskaičiuotas bendras veiklos rezultatų pokyčių medianas matome, kad nežymiai paaugo tiek pajamų, tiek EBITDA pelnų procentinis rodiklis, tačiau pirmasis išliko didesnis. Finansų sektoriuje irgi ūgtelėjo veiklos rezultatų pokyčių medianos, o EBITDA pelnų pokyčių procentinis rodiklis tapo dar didesnis už pajamų, o štai tarp automobilių gamintojų veiklos rezultatų pokyčių medianos apskritai tapo teigiamos. Vokietijos pramonėje paaugo tik pajamų pokyčių mediana, paslaugose - tik EBITDA pelnų, o tuo tarpu chemijos sektoriuje veiklos rezultatų pokyčių medianos smuktelėjo.

Tarp stambiųjų Vokietijos bankų ir įmonių per 2022 metų ketvirtąjį ketvirtį labiausiai savo pajamas ir pelnus kilstelėjo finansų srityje veikiantys Commerzbank, Munich Re, Hannover Re ir Deutsche Bank bei automobilių, sunkvežimių, autobusų gamintoja Daimler Truck Holding. O štai pajamų ir EBITDA pelnų kritimą šįkart fiksavo chemijos įmonės BASF ir Covestro bei biotehcnologijų srityje veikianti Qiagen.



Kaip įprasta pateikiame apskaičiuotas EBITDA maržas. Bendra ketvirčio šio rodiklio mediana, palyginus su 2021 metų ketvirtu ketvirčiu, smuktelėjo nuo 17,3 iki 16,8 procento, be to, kritimas fiksuotas ir pramonėje bei tarp chemijos įmonių, o štai paslaugų šakoje, finansų srityje bei tarp automobilių gamintojų EBITDA pelningumų mediana paaugo. Per lyginamąjį laikotarpį minimą rodiklį kilstelėjo keturiolika DAX atstovių, o štai kritimą fiksavo daugiau, t.y. dvidešimt dvi. Trijų stambiųjų Vokietijos įmonių (Adidas, Covestro ir Siemens Energy) ketvirčio EBITDA maržos buvo neigiamos, tuo tarpu didžiausią minimą rodiklį pasiekė nekilnojamo turto projektų plėtotoja Vonovia ir Vokietijos biržos operatorė Deutsche Boerse.

Tarp trisdešimt septynių Vokietijos bankų ir bendrovių, kurių duomenys žinomi, palyginus su 2021 metų paskutiniu ketvirčiu, savo turto grąžas kilstelėjo keturiolika, o kritimą fiksavo dvidešimt (trijų nepakito), tad nieko stebėtino, jog bendra šio rodiklio mediana kiek smuktelėjo. Kritimas fiksuotas ir visais kitais apskaičiuotais medianų atvejais, išskyrus paslaugas ir finansų sektorių. Per paskutinį praėjusių metų ketvirtį didžiausias turto grąžas sugeneravo biotechnologijų srityje veikiantis Sartorius, informacinių technologijų srityje dirbanti Infineon Technologies bei analizuojamo indekso naujokė Porsche. Tuo tarpu šešių įmonių minimas pelningumo rodiklis buvo neigiamas, nes jos patyrė grynąjį nuostolį, kai prieš metus tokių atvejų buvo keturi.


Kaip matome pateiktoje lentelėje, per praėjusius metus, palyginus su 2021 metais, bendra EBITDA pelnų pokyčių mediana procentine išraiška gan pastebimai smuktelėjo, o štai pajamų atveju nors ir nežymiai, bet vis dėlto ūgtelėjo ir jau yra didesnė už pelnų rodiklį, o tai reiškia, kad turėjome tendenciją, jog DAX atstovių išlaidos buvo linkusios augti sparčiau nei didėjo pajamos. Toks pats negatyvus reiškinys fiksuotas ir pramonės bei paslaugų šakose ir tarp chemijos bei automobilių gamintojų įmonių, o štai finansų sektoriuje nors pajamų pokyčių mediana paaugo, o EBITDA pelnų gerokai krito, tačiau pastaroji vis dėlto sugebėjo išlikti didesnė.
 
Per 2022 metus labiausiai savo pajamas ir EBITDA pelnus kilstelėjo energetikos milžinė RWE, antras pagal dydį Vokietijos bankas Commerzbank bei technologijų srityje veikiantis Infineon Technologies. Tuo tarpu tik dvi DAX atstovės užfiksavo metinių veiklos rezultatų kritimą, t.y. biotechnologijų bendrovė Qiagen bei internetinio prekybos tinklapio valdytoja Zalando.

Pažvelgus į apskaičiuotą EBITDA pelningumų bendrą medianą matome, kad ji per 2022 metus sudarė 16,5 procento bei buvo mažesnė nei 2021 metais, kuomet siekė 18,3 procento. Šis medianinis rodiklis krito ir visais kitais apskaičiuotais atvejais, išskyrus finansus ir Vokietijos automobilių gamintojus. Per metus savo EBITDA pelningumus kilstelėjo tik vienuolika Vokietijos atstovių, o kritimą fiksavo daugiau nei dvigubai daugiau - dvidešimt septynios. Tarp DAX narių stambiausiomis metinėmis maržomis gali pasigirti nekilnojamo turto bendrovė Vonovia ir biržos valdytoja Deutsche Boerse. O štai Siemens Energy, Zalando bei Munich Re minimas rodiklis yra pats kukliausias.

Iš keturiasdešimties didžiųjų Vokietijos bankų ir įmonių per praėjusius metus savo turto grąžas kilstelėjo tik septyniolika, tad nieko stebėtino, jog bendra šio rodiklio mediana smuktelėjo, t.y. krito nuo 4,4 iki 3,2 procento. Toks pats neigiamas reiškinys fiksuotas ir visais kitais ROA medianų atvejais, išskyrus automobilių gamintojus, kur šio pelningumo rodiklio mediana paaugo. Didžiausius metinius ROA rodiklius sugeneravo biotechnologijų kompanija Sartorius bei prabangių sportinių automobilių gamintoja Porsche. Tuo tarpu keturių įmonių (BASF, Covestro, Siemens Energy ir Vonovia) turto grąža šįkart buvo neigiama.



Kaip įprasta, kalbant apie metinius įmonių ir bankų veiklos rezultatus, apžvelgsime ir tai kokią dalį jų turto struktūroje sudaro įsipareigojimai. Bendra šio rodiklio mediana per metus labai nežymiai smuktelėjo. Kritimas fiksuotas ir tarp automobilių gamintojų, o ypač paslaugų šakoje, o štai chemijos sektoriuje šis medianis rodiklis nepakito (buvo mažiausias tarp visų medianinių), kai pramonėje ir tarp finansų institucijų - ūgtelėjo. Iš keturiasdešimties DAX atstovių, per metus savo įsipareigojimų ir turto santykinį rodiklį susimažino daugiau nei pusė, t.y. dvidešimt dvi. Praėjusių metų pabaigoje savo turto struktūroje mažiausią įsipareigojimų dalį turėjo Porsche Automobil Holding, Beiersdorf ir Henkel AG CO.

Analizuojamo indekso narių bendrojo likvidumo bendra mediana per metus nepakito, kaip, beje, ir visais kitais apskaičiuotais šio rodiklio medianų atvejais, išskyrus chemijos įmones, kur jis ūgtelėjo. Šįkart didžiausiais bendraisiais likvidumais išsiskyrė chemijos srityje veikianti Symrise, biotechnologijų bendrovė Qiagen ir kita chemijos įmonė Covestro. Tuo tarpu tokių kompanijų kaip Deutsche Telekom, Porsche Automobil Holding ir Siemens Energy trumpalaikiai įsipareigojimai praėjusių metų pabaigoje viršijo trumpalaikį turtą.

Dividendų išmokėjimo rodiklis, kuris parodo, kokia per metus uždirbto grynojo pelno procentinė dalis buvo ar bus skirta dividendams, už 2022 metus yra tik preliminarus, nes apskaičiuotas remiantis kompanijų ir bankų vadovybių pasiūlytais išmokėti dividendais akcininkams, o šiuos pasiūlymus dar turi patvirtinti kasmetiniai akcininkų susirinkimai. Lentelėje matome, kad bendra šio rodiklio mediana, palyginus 2021 metais, paaugo nuo 31 iki 37,7 procento. Prieaugis fiksuotas ir Vokietijos pramonėje bei tarp automobilių gamintojų, o štai paslaugų šakoje (kur dividendų išmokėjimo rodiklis didžiausias) bei tarp finansų ir chemijos sektorių atstovių jis smuktelėjo. Per metus dividendų išmokėjimo rodiklį kilstelėjo devyniolika analizuojamų Vokietijos atstovių, t.y. beveik pusė. Vonovia savo akcininkams dividendus mokės nepaisant to, kad patyrė grynąjį nuostolį, be to, gerokai didesnius dividendus nei uždirbo grynojo pelno savo akcininkams skirs Continental, o SAP atveju dividendų vertė irgi viršija metinį grynąjį pelną.

Pažvelgus į pateiktus naujausius santykinius finansinius rinkos vertės rodiklius matome, kad bendri medianiniai bent šiuo metu tikrai nėra aukšti, tad tikrai negalima kalbėti apie Vokietijos akcijų rinkos pervertinimą. Kaip įprasta mažiausiais pateiktais medianiniais rinkos vertės rodiklis, išskyrus dividendinio pajamingumo, kuris yra didžiausias, pasižymi šios šalies automobilių gamintojai bei tuo pačiu ir finansų sektorius. 

Per 2022 metus tarp keturiasdešimties DAX indekso atstovių krito net trijų ketvirtadalių rinkos vertė, tad nieko stebėtino, jog bendra akcijų kainų pokyčių mediana buvo neigiama ir siekė 17,7 procento. Per 2021 metus susitraukė tik keturiolikos kapitalizacija ir bendra akcijų kainų pokyčių mediana buvo teigiama bei siekė devynis procentus. Labiausiai per praėjusius metus nuvertėjo chemijos sektoriaus ir pramonės atstovių nuosavybės vertybiniai popieriai, o štai mažiausiai atpigo finansų sektoriaus ir paslaugų šakos narių akcijos. Tarp atskirų analizuojamo indekso atstovių per minimus metus daugiausiai susitraukė Vonovia, Zalando bei Adidas ir Fresenius Medical Care rinkos vertė. Tuo tarpu daugiausiai pabrango indekso naujoko Commerzbank bei kosmetikos gamintojo Beiersdorf akcijos.

Šiais metais bendra akcijų kainų pokyčių mediana yra teigiama ir siekia šešis procentus ir tai nestebina, nes brangusių ir pigusių santykis siekia 29 bei 11. Labiausiai ūgtelėjo Vokietijos automobilių gamintojų rinkos vertė, o štai finansų ir chemijos atstovių akcijų kainų pokyčių medianos bent kol kas nuo metų pradžios yra nors ir nežymiai, bet vis dėlto neigiamos. Daugiausiai pakilo Fresenius Medical Care (21,3 procento) bei Infineon Technologies (20,1 procento) kapitalizacija, o štai labiausiai susitraukė Vonovia (24,2 procento) ir Deutsche Bank (19,3 procento) rinkos vertė.


DAX indeksas maždaug nuo vasario pradžios yra korekcinėje fazėje, tačiau praėjusią savaitę sulaukėme bandymo atsitiesti ir pradėti naują augimo etapą. Artimiausiomis savaitėmis paaiškės, ar tai yra tvarus reiškinys, tad būtina atidžiai sekti padėtį.




Fresenius Medical Care akcijų kaina išlieka virš augimo trendo, kuris prasidėjo dar praėjusių metų spalį, linijos, tiesa, pastaruoju metu sulaukėme korekcijos.




Infineon Technologies akcijų kaina šiuo metu testuoja augimo tendencijos liniją. Jei šis lygis atlaikys, tuomet galime sulaukti naujos augimo bangos, tad būtina atidžiai stebėti padėtį.




Commerzbank akcijų kaina išlieka dabartiniame augimo kanale, tačiau po jo viršutinės dalies patestavimo sulaukėme korekcijos bei artėjame prie kanalo aptinės dalies.




Beiersdorf akcijų kaina auga penktą mėnesį iš eilės ir pakilo virš prieš tai buvusio pasiekto visų laikų rekordinio lygio. Artimiausiais mėnesiais paaiškės, ar tai yra tvarus reiškinys.




Po atšokimo Deutsche Bank akcijų kaina krenta antrą mėnesį iš eilės, tad turime korekciją.




Po dvigubo dugno suformavimo ir atšokimo, turime Zalando akcijų kainos korekciją, kuri tęsiasi antrą mėnesį iš eilės.




Adidas akcijų kaina metų pradžioje pakilo virš nuosmukio trendo linijos, na o po to sulaukėme korekcijos, kuri ir toliau tęsiasi.




BMW akcijų kaina po atšokimo šiuo metu testuoja prieš korekciją buvusį pasiektą piką. Jei pavyks tvariai pakilti virš šio lygio, tuomet augimas prasitęs.




Volkswagen akcijų kaina išlieka korekcinėje fazėje, kuri tęsiasi dar nuo 2021 metų pavasario.




Continental akcijų kaina po dvigubo dugno suformavimo atšoko ir pakilo virš nuosmukio tendencijos linijos, na o dabar sulaukėme korekcijos ir augimo linijos testavimo, po ko paaiškės tolimesnė kryptis.




Bayer akcijų kaina po ištrūkimo pro viršutinę dalį iš ilgalaikio nuosmukio kanalo, pasikoregavo bei ir toliau išlieka korekcinėje fazėje.




Po MTU Aero Engines akcijų kainos atšokimo ir pakilimo virš prieš korekciją buvusio pasiekto piko, sulaukėme šio judeso tvarumo testavimo, po ko paaiškės tolimesnė kryptis.




Deutsche Post akcijų kaina po rugsėjį pasiekto dugno tęsia savo atšokimą ir išlieka virš augimo linijos.




Merck akcijų kaina eilinį mėnesį iš eilės išlieka korekcinėje - konsolidacinėje fazėje, po kurios pabaigos paaiškės tolimesnė jos kryptis.




Sartorius akcijų kaina pakilo virš nuosmukio tendencijos linijos, na o dabar sulaukėme šio judesio tvarumo testavimo, po ko paaiškės tolimesnė jos kryptis.



 


Autorius: TI