Verslo ir rinkų naujienos » Naujos technologijos pakeitė bankų apgulties pobūdį


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2023-03-24 15:45.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=35821


JAV banko Citigroup prezidentė Jane Fraser mano, kad mobiliuosiuose įrenginiuose esančios bankininkystės programos, leidžiančios klientams lengviau pervesti dideles pinigų sumas vienu paspaudimu, iš esmės pakeitė bankų ir reguliavimo institucijų gebėjimą susidoroti su pabėgimo rizika, praneša Bloomberg.

Citigroup generalinė direktorė kaip pavyzdį nurodė neseniai įvykusį Silicio slėnio banko žlugimą.

„Tai visiškas pokytis, palyginti su tuo, kas buvo anksčiau. Prireikė vos kelių tvitų ir įvykiai pajudėjo daug greičiau nei bet kada anksčiau. Tiesą sakant, reguliuotojai atliko gerą darbą, reaguodami labai greitai, nes paprastai tai užtrukdavo ilgiau“ – sakė Jane Fraser.

Bloomberg primena, kad per vienuoliką kovo dienų žlugo keturi bankai: trys JAV ir vienas Šveicarijoje. Penktasis First Republic Bank vis dar yra „ant slenksčio“. Didžiausių bankų grupė, įskaitant Citigroup, praėjusią savaitę įsipareigojo iš viso į minimą banką indėlių forma įdėti 30 mlrd. dolerių.

Vis dėlto First Republic akcijos trečiadienį vėl smarkiai nukrito, iždo sekretorei Janet Yellen užgniaužus viltis padidinti bankų indėlių draudimą ir paneigus spėliones, kad vyriausybė pasirengusi gelbėti regioninius bankus bet kokia kaina.

Jane Fraser teigė, kad Citigroup nepateiks First Republic perėmimo pasiūlymo. Ji taip pat pabrėžė, kad bankų žlugimo serija nėra visos sistemos problemų simptomas, nes didžiausi bankai neturi problemų dėl kapitalo.

„Kalbame tik apie kelis bankus. Tai nėra kažkas, kas apims visą bankų sistemą. Ne taip, kaip praeitą kartą. Tai ne kredito krizė. Tai situacija, kai keli bankai turi bėdų, ir geriau, jei mes jas užgniaužtume pačioje pradžioje“ – reziumavo Citigroup prezidentė.