Verslo ir rinkų naujienos » Elektros kaina biržoje vos 4 centai


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2023-03-23 18:46.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=35817


Rytojaus dienai elektros kaina Lietuvoje biržoje siekia vos keturis centus už kilovatvalandę. Tuo tarpu vidutinė kaina šį mėnesį yra gerokai mažesnė nei prieš metus per tą patį laikotarpį.

Penktadieniui elektros kaina biržoje Lietuvoje siekia vos 40,11 eurų už megavatvalandę (tokia pati kaina ir Latvijoje, Estijoje, Suomijoje bei Švedijoje), tiesa, tai beveik šešioliką procentų daugiau nei šiandieninė kaina, kuri sudaro vos 34,61 eurą už megavatvalandę.

Bent kol kas šiais metais mūsų šalyje vidutinė elektros kaina kovo mėnesį sudaro vos kiek daugiau nei devynis centus už kilovatvalandę (9,312 cento), kas palyginus su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, yra net 45,2 procento mažiau.. Tuo tarpu lyginant su šių metų vasario vidutine kaina, elektra šį mėnesį atpigo apie devynioliką procentų.

Prie elektros kainos kritimo prisidėjo vėjo energijos gamybos padidėjimas ir numatomas elektros energijos suvartojimo sumažėjimas šiltėjant orams.

Priminsime, kad dėl karštų orų ir esant nerimui dėl galimo dujų ir kitų energijos išteklių tiekimo trukdžių, elektros vidutinė kaina praėjusių metų rugpjūtį Lietuvoje buvo pašokusi iki net 480,39 eurų už megavatvalandę.