Verslo ir rinkų naujienos » Anglijos bankas padidina palūkanų normą tik 25 baziniais punktais


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2023-03-23 14:48.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=35815


Anglijos bankas jau vienuoliktą kartą padidino palūkanų normą per šį ciklą, tačiau šį kartą buvo apsiribota iki 25 bazinių punktų. Tai nekeičia fakto, kad pinigų kaina Jungtinėje Karalystėje pasiekė tokį lygį, koks paskutinį kartą buvo matytas 2008 metų rudenį.

Pinigų politikos komiteto sprendimu Anglijos banko orientacinė palūkanų norma buvo padidinta nuo 4 iki 4,25 procento. Tai aukščiausias lygis nuo 2008 metų spalio mėnesio.

Sprendimas buvo priimtas balsavus 7 už bei 2 prieš ir atitiko rinkos lūkesčius. Du sprendimus priimantys asmenys nusprendė, jog nereikia keisti palūkanų normų. Taip pat vasarį du nariai priešinosi palūkanų normų kėlimui.

Tai jau vienuoliktas palūkanų normų didinimas Jungtinėje Karalystėje per šį ciklą. Vasario mėnesį skolinimosi išlaidos buvo padidintos 50 bazinių punktų. Taip pat gruodį palūkanų normos pakilo 50 bazinių punktų. Lapkričio mėnesį Anglijos bankas kilstelėjo kredito kainą net 75 baziniais punktais, o tai buvo didžiausias žingsnis per 33 metus.

Didžiojoje Britanijoje palūkanų normos yra aukščiausios per beveik penkioliką metų. Nepaisant to, ta pati norma – 4,25 procento, išlieka palyginti žema tiek istoriškai, tiek realiai. Vasario mėnesį Jungtinėje Karalystėje metine infliacija paspartėjo iki 10,4 procento, palyginti su 10,1 procento sausio mėnesį. Spalį ji pasiekė aukščiausią lygį per keturis dešimtmečius (11,1 procento).

Anglijos banko nustatytas infliacijos tikslas yra 2 procentai ir viršijamas daugiau nei penkis kartus. Streikų ir protestų banga nuvilnijo per visą Jungtinę Karalystę. Darbuotojai reikalauja padidinti atlyginimus, kad išlaikytų realių pajamų lygį. Tai gali sukelti infliacinę kainų ir darbo užmokesčio spiralę, net ir tada, kai mažėjantis bendrasis vidaus produktas rodo nuosmukį.

„Susidūrėme su dideliais ir nepastoviais judėjimais pasaulinėse finansų rinkose, ypač po to, kai žlugo Silicio slėnio bankas ir vėliau UBS nupirko Credit Suisse. Anglijos banko Finansų politikos komitetas (FPC) priėmė MPC ataskaitą apie pokyčius pasaulio bankininkystės sektoriuje . FPC įvertino, kad Jungtinės Karalystės bankų sistema tebėra gerai kapitalizuota ir turi stiprią likvidumo padėtį“ - rašoma Anglijos banko pranešime.

Dieną prieš tai Federalinis Rezervų bankas nusprendė vėl padidinti palūkanų normas – ir galbūt paskutinį kartą šiame cikle. Ir šį rytą Šveicarijos Nacionalinis bankas, kaip ir tikėtasi, bazinę palūkanų normą pakėlė 50 bazinių punktų, o Norvegijos Centrinis bankas - 0,25 procento. Prieš savaitę Europos Centrinio banko palūkanų normas kilstelėjo 50 bazinių punktų.