Verslo ir rinkų naujienos » Akmenys vietoj nikelio Londono biržos sandėlyje


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2023-03-22 17:22.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=35811


Londono metalų biržai (LME) pastaruoju metu akivaizdžiai nesisekė su nikeliu. Viename Roterdamo sandėlyje buvo aptikta, kad maišuose, kuriuose turėjo būti 54 tonos metalo, buvo akmenys. The Wall Street Journal duomenimis, atsargų savininkas yra JPMorgan Chase.

LME sertifikuotas sandėlis priklauso logistikos įmonei Access World Group. Bendrovė teigė, kad tikrina „uždengtus nikelio briketų maišus visose vietose“ ir mano, kad problema yra „pavienis atvejis ir būdingas vienam sandėliui Roterdame“, pranešė The Wall Street Journal.

„Žinoma, LME bendradarbiaus su sandėlio operatoriumi, siekdama užtikrinti, kad šio incidento aplinkybės būtų visapusiškai ištirtos. LME turi nustatytas procedūras, užtikrinančias tinkamą tyrimą ir, jei reikia, imamasi vykdymo veiksmų" – teigiama biržos pranešime.

LME sertifikuoti sandėliai biržai nepriklauso. Jų operatoriai privalo patikrinti krovinį jį gavę. Tai reiškia, kad arba šis įsipareigojimas nebuvo įvykdytas, arba nikelis buvo tyliai išneštas iš sandėlio.

Trūkstamo metalo kiekis palyginti nedidelis – 54 tonos (9 partijos) nikelio šiuo metu vertinamos 1,3 mln. dolerių.
„Tai šiek tiek daugiau nei 0,1 procento viso nikelio, deponuoto LME sandėliuose ir „su garantija“ – arba galimo pristatyti pagal mainų sutartis“ - skelbia The Wall Street Journal. Leidinio duomenimis, metalas priklauso JPMorgan Chase, kuri jį nusipirko prieš kelerius metus.

Tai dar viena, nors šį kartą palyginti nedidelė, Londono metalų biržos „dėmė“ dėl nikelio. Pernai rinką sukrėtė biržos valdžios sprendimas, kuris, nikelio kontraktų kotiruotėms šoktelėjus iki 100 tūkstančių dolerių už toną iš pradžių sustabdė prekybą metalu, o vėliau atgaline data atšaukė sandorius, kurių vertė 3,9 mlrd. dolerių. Prekybos sustabdymas, sandorių atšaukimas ir chaotiškas jos atnaujinimas pakirto pasitikėjimą anksčiau pripažinta ir gerbiama birža, kurios istorija siekia daugiau nei 140 metų.