Verslo ir rinkų naujienos » FED negali dvejoti, turi pakelti palūkanų normas 25 baziniais punktais


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2023-03-21 16:48.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=35805


Allianz patarėjas Mohamed El-Erian, anksčiau buvęs PIMCO vadovas, šios savaitės posėdyje paragino JAV Centrinį banką padidinti palūkanų normas 25 baziniais punktais, nepaisant pastaruoju metu iškilusių bankų problemų, pabrėžiant ryžtą užtikrinti finansinį stabilumą.

„Blogiausia, ką jie gali padaryti, tai dvejoti finansinio nestabilumo akivaizdoje“ – sakė jis.

SVB ir Signature bankų nesėkmės ir First Republic kova dėl išlikimo nepaisant didžiausių bankų pasiūlyto 30 mlrd. dolerių „gelbėjimo rato“, sukėlė spėliones apie galimybę sustabdyti palūkanų normų didinimą JAV kovo mėnesio susitikime. Mohamed El-Erian mano, kad tai būtų klaida.

„Padidinimas 25 baziniais punktais yra reikalingas, nes turime infliacijos problemą ir turime ją spręsti“ – sakė jis.

Mohamed El-Erian teigia, kad FED taip pat turi „patikimai“ priminti žmonėms, kad turi daug įrankių: palūkanų normas, skirtas kovoti su infliacija, ir kitus, skirtus finansiniam stabilumui atkurti.

CME FedWatch Tool duomenys rodo, kad rinka mato beveik 69 procentų palūkanų normos padidėjimo 25 baziniais punktais tikimybę posėdyje, kuris baigsis kovo 22 dieną. Daugiau nei 31 procentą siekia tikimybė, kad palūkanų normos nepasikeis. Šiuo metu pagrindinė FED palūkanų norma yra 4,50 - 4,75 procento.