Verslo ir rinkų naujienos » J.Yellen: SVB ir Signature Bank žlugimas sukėlė rimtą pavojų


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2023-03-17 12:01.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=35789


Amerikos Iždo sekretorė Janet Yellen ketvirtadienį per posėdį JAV Senato finansų komitete sakė, kad Silicio slėnio banko (SVB) ir Signature Bank žlugimas sukėlė rimtą pavojų „užkrėsti“ visą sektorių ir paveikti kitus bankus.

Taip ji paaiškino prezidento Joe Biden administracijos sprendimą įsikišti po SVB ir Signature Bank žlugimo ir garantuoti bankų klientams prieigą prie indėlių, net ir tų, kurie nebuvo apdrausti.

Finansų ministerijos vadovė Senato komitetą patikino, jog JAV bankų sistema yra stipri ir amerikiečiai gali būti ramūs, kad jų indėliai yra saugūs, nes administracijos žingsniai leido išvengti kitų bankų apgulties.

Ji taip pat įvertino, kad vyriausybės įsikišimas sustiprino klientų ir investuotojų pasitikėjimą JAV bankiniu sektoriumi.

„Šią savaitę atlikti veiksmai yra mūsų visiško įsipareigojimo (banko) indėlių saugumui išraiška. Valdžia daugiausia dėmesio skiria bankų sistemos stabilizavimui“ – pridūrė Janet Yellen.

Ji taip pat paaiškino, kad SVB žlugimą visų pirma lėmė nesugebėjimas sumokėti klientams jų pinigų, kai paaiškėjo, kad kai praėjusiais metais FED padidino palūkanų normas, tai sumažino investicijų į vyriausybės obligacijas, pelną iš kurių SVB panaudojo indėlių finansavimui, vertę.

Janet Yellen nekomentavo Credit Suisse padėties, kurio akcijos trečiadienį nukrito trečdaliu, o Šveicarijos centrinis bankas turėjo įsikišti, garantuodamas jam daugiau nei 50 mlrd. frankų paskolą.

JAV iždo departamentas trečiadienį paskelbė pareiškimą, kuriame teigiama, kad stebi Credit Suisse situaciją ir „palaiko ryšį su kolegomis visame pasaulyje“. Credit Suisse yra vienas iš 30 bankų pasaulyje, laikomų „per dideliais, kad žlugtų“, o jo problemos sukėlė paniką rinkoje ir bankų sektoriaus nuosmukį.