Verslo ir rinkų naujienos » Credit Suisse sukrėtė rinkas


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2023-03-15 16:07.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=35780


Credit Suisse akcijos trečiadienį atpigo net 24 procentais. Banko rinkos vertė smuko po to, kai Saudo Arabijos nacionalinis bankas (didžiausias Credit Suisse akcininkas) paskelbė negalintis suteikti jokios finansinės paramos.

„To daryti negalime, nes mūsų akcijos viršytų 10 procentų. Tai reguliavimo klausimas“ – Reuters sakė Saudo Arabijos Nacionalinio banko direktorių tarybos pirmininkas Ammar al-Khudairy.

Reaguodami į šią naujieną, investuotojai stipriai išpardavė Credit Suisse akcijas. Prekyba jomis Šveicarijos biržoje teko kelis kartus stabdyti. Investuotojų nenuramino ankstesnis Credit Suisse direktorių tarybos pirmininko Axel Lehman pareiškimas CNBC, kuriame jis patikino, kad jo bankas turi tvirtą balansą ir stiprius kapitalo rodiklius.

Panišką Credit Suisse akcijų išpardavimą lydėjo kitų Europos bankų rinkos verčių kritimas. Italijoje kelių skolintojų akcijomis prekyba buvo sustabdyta, tarp jų ir UniCredit, kuris prarado beveik 4 procentus savo rinkos vertės. Prekyba buvo sustabdyta ir Prancūzijoje. BNP Paribas akcijos atpigo 10 procentų, o Societe Generale – 12 procentų.

„Dabar rinkos laukinės. Nuo Amerikos bankų problemų pereiname prie Europos bankų, o visų pirma Credit Suisse, problemų. Tačiau manau, kad su Credit Suisse susijusi krizė gali būti išspręsta ir kad bankui nebus leista žlugti“ - sako Carlo Franchini, Milano Banca Ifigest institucinių klientų vadovas.

Credit Suisse akcijos nuo metų pradžios prarado apie 40 procentų ir per pastaruosius 12 mėnesių beveik 75 procentus savo vertės. Per pastarąsias penkias sesijas šio banko kapitalizacija sumažėjo trečdaliu. Antradienį jis išgąsdino investuotojus savo pranešime pripažinęs, kad aptiko „didelį savo finansinės atskaitomybės procedūrų silpnumą“. Šis „silpnumas“ buvo susijęs su banko galimybėmis įvertinti riziką 2021 ir 2022 finansinių metų ataskaitose.

Vasarį bankas paskelbė, kad jo nuostoliai už visus 2022 metus siekia 7,3 mlrd. frankų ir buvo didesni nei prognozuota. 2022 metų pabaigoje bankas susidūrė su padidėjusiu indėlių nutekėjimu. Ketvirtąjį ketvirtį jie pasiekė 110 milijardų frankų. Ulrich Koerner, Credit Suisse generalinis direktorius, antradienį patikino, kad jo bankas patyrė indėlių antplūdį po JAV Silicio slėnio banko žlugimo.