Europos bankų akcijų išpardavimas, Credit Suisse akcijų kaina žemiausiai istorijoje

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2023-03-13 13:30 Komentarai: (0)
Pirmadienio rytą tęsėsi Europos bankų akcijų išpardavimas. Investuotojų nuogąstavimų nenumalšino nei JAV valdžios veiksmai, nei pasikeitę rinkos lūkesčiai dėl palūkanų normų didinimo tempo Amerikoje.

Penktadienį didžiausių Europos bankų indeksas smuko beveik 4 procentais. Pirmadienį nuosmukių mastas buvo dar didesnis.

Po aštuonis procentus krito Credit Suisse ir Commerzbank rinkos vertė, Deutsche Bank akcijos pigo penkiais procentais, BNP Paribas - 4 procentais, o HSBC - trimis procentais. Vėliau nuolaidos mastai pagilėjo, kai kurių bankų kotiruotės buvo sustabdytos.

Ypač verta dėmesio Šveicarijos banko būklė. Credit Suisse akcija šiuo metu prekiaujama po mažiau nei 2,3 frankus, t.y. 67 procentais žemiau nei praėjusiais metais ir tai yra visų laikų žemiausias lygis. Praėjusią savaitę banko valdžia pranešė atidėjusi metinės finansinės ataskaitos paskelbimą.

Investuotojų nuotaikų nenuramino ir JAV valdžios įsikišimas dėl Silicio slėnio banko. Sekmadienį buvo pranešta, kad visi SVB indėlininkai, įskaitant tuos, kurie banke turi daugiau lėšų, nei jiems suteikiama FDIC garantija, turės visišką prieigą prie savo pinigų. Sprendimas buvo pritaikytas ir Niujorko Signature Bank, kuris sekmadienį buvo uždarytas. SVB bankrotas yra antras pagal dydį JAV banko žlugimas istorijoje, o Signature Bank – trečias. Bankų turtas atitinkamai siekė daugiau nei 200 mlrd. dolerių ir daugiau nei 100 mlrd. dolerių.

Be to, Federalinis Rezervų bankas paskelbė, kad pristato naują priemonę – Banko termino finansavimo programą (BTFP), pagal kurią skolins lėšas finansų įstaigoms (įskaitant bankus) už iždo vertybinius popierius (iždo, vyriausybines agentūras arba MBS), nominaliąja verte, o ne pagal dabartinę praktiką – rinkos kaina.

Volstryto investuotojai į šią naujieną reagavo teigiamai. Prekyboje prieš sesiją JP Morgan akcijos pabrango apie 2 procentus, o Bank of America – trimis procentais.

Kitą vertus, prieš prekybinėje sesijoje First Republic Bank akcijos pinga net apie šešiasdešimt du procentus. Savaitgalį skolintojas paskelbė, kad sudarė susitarimą su JPMorgan Chase, kad užtikrintų savo finansavimą. Praėjusios savaitės pabaigoje klientai pradėjo masiškai išimti indėlius iš šio banko, baimindamiesi, kad jį ištiks SVB likimas. First Republic Bank, kaip ir SVB, aktyviai dalyvavo finansuojant Silicio slėnio startuolius.

„Bankai negelbėjami, bet jų indėlininkai jau gelbėjami, ir susirūpinimas dėl First Republic Bank auga“ – sakė Hargraves London analitikė Susannah Streeter.

„Nepaisant didžiausių vyriausybių ir reguliavimo institucijų pastangų, rinkos vis dar labai nervingos ir svarsto SVB žlugimo pasekmes. Nerimauti reikia daug dėl ko: karas Ukrainoje, infliacija, augančios palūkanų normos ir dabar galima bankų krizė. Taigi, nenuostabu, kad žmonės yra šiek tiek išsigandę“ - sako AJ Bell vyriausiasis investicijų valdytojas Russ Mould.

„Situacija aplink SVB primena, kad FED palūkanų normų kėlimas jau daro poveikį, net jei ekonomika to dar nejaučia. Susirūpinimas dėl bankų pelnų ir balansų padidina neigiamas nuotaikas akcijų rinkose“ - rašo UBS analitikai.

Kartu akivaizdžiai sumažėjo nuogąstavimai dėl ryžtingesnio FED pinigų politikos griežtinimo, apie kurį praėjusią savaitę įspėjo prezidentas Jerome Powell. Investuotojai įsitikinę, kad iškilus problemoms bankiniame sektoriuje FOMC nariai nerizikuos spartinti pinigų kainos didėjimą, nes dėl to sumažės bankų rankose laikomų fiksuoto atkarpos vyriausybės obligacijų vertė. Dar praėjusią savaitę investuotojai skaičiavo, kad kovo posėdyje (kovo 21-22 dienomis) palūkanų normos gali būti padidintas iki 50 bazinių punktų. Dabar laukiama 25 bazinių punktų kėlimo.

Panašūs straipsniai:

(Pasaulis,finansai,investavimas)

2024-04-18 » Juanis kyla SWIFT sistemoje
2024-04-18 » JAV ir Kinijos skolos kelia grėsmę pasaulio finansams
2024-04-18 » Rekordinė didžiausio pasaulyje fondo grąža
2024-04-17 » Įmonių rezultatai iš esmės jau yra diskontuoti kainose
2024-04-17 » Pasaulis turi problemų dėl stipraus dolerio ir aukštų palūkanų JAV
2024-04-17 » „Memų akcijų“ manijos standartinė - liūdna pabaiga
2024-04-17 » Tolesnis JAV akcijų rinkos nuosmukis gali paskatinti didesnį išpardavimą
2024-04-16 » C.Lagarde: ECB greitai sumažins palūkanų normas, jei nebus jokių didelių netikėtumų
2024-04-16 » Vokietijos lūkesčių indeksas pakilo devintą mėnesį iš eilės
2024-04-16 » Kinijos ekonomikos augimas paspartėjo ir viršijo lūkesčius

 
Dar nėra komentarų