Straipsniai » Atsipalaidavimui » Trylika dalykų, kurių psichiškai stiprūs žmonės nedaro

Sukurti stiprią psichiką įmanoma, nors tam reikia sunkaus darbo, atsidavimo ir savęs lavinimo.
Autorius: traders.lt, Parašyta: 2023-02-04 02:23.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=35628


Amy Morin yra psichoterapeutė ir knygos „13 dalykų, kurių psichiškai stiprūs žmonės nedaro“ autorė. LinkedIn publikuotame straipsnyje ekspertė aprašo elgesį, kurio turėtume vengti, jei norime išsiugdyti stiprią psichiką. Tai padeda tiek karjeroje, tiek asmeniniame gyvenime, investavime.

Sukurti stiprią psichiką įmanoma, nors tam reikia sunkaus darbo, atsidavimo ir savęs lavinimo, savo straipsnyje LinkedIn pažymi ekspertė. Svarbiausia yra nustatyti konkrečias sritis, kuriose mums reikės įdėti daugiausiai pastangų. Tai gali būti neigiamos mintys, emocijos ar save naikinantis elgesys.


1. Gaišti laiką gailint savęs

Straipsnio autorės teigimu, vienas iš skiriamųjų psichiškai stiprių žmonių bruožų yra tai, kad jie negaišta laiko nerimauti ir galvoti apie savo problemas, o beveik iš karto susikoncentruoja į jų sprendimą.

2. Kaltinti visus aplinkinius

Užuot kaltinus kitus dėl savo problemų, pataria Amy Morin, verčiau „prisiimk atsakomybę už tai, kaip jautiesi, elgiesi ir mąstai“ – tai esminis psichikos stiprybės ugdymo elementas.

3. Atsisakymas keistis

Nors saugiausiai jaučiamės būdami savo komforto zonose, pokyčių baimė yra „didžiausia kliūtis gyventi visavertį ir turtingą gyvenimą“ – sako ekspertė.

4. Energijos švaistymas tam, ko taip ir nepavyks pakeisti

„Jei skirtume tiek daug energijos dalykams, kuriuos valdome, būtume daug geriau pasirengę gyvenimo mums metamiems iššūkiams“ – pažymi Amy Morin.

5. Susirūpinimas, kaip įtikti kitiems

Nors Amy Morin mano, kad buvimas vadinamuoju žmonėms patinkančiu žmogumi gali būti mumyse giliai įsišakniję, psichinė stiprybė taip pat yra gebėjimas gyventi pagal savo taisykles, net jei kai kurie iš šių pasirinkimų gali sulaukti kitų nepritarimo.

6. Priimti sprendimus remiantis emocijomis, o ne racionaliu sprendimu

Kasdien darome emocinius pasirinkimus – tokiu būdu, t.y. racionaliai neįvertinus konkrečios situacijos, sunku išsirinkti mums tinkamiausią variantą – argumentuoja ekspertė.

7. Prisiminti praeitį

Nors mokymasis iš praeities patirties yra svarbus žingsnis kuriant psichinę jėgą, pernelyg didelis mąstymas ir nesugebėjimas susitaikyti su praeitimi mums tikrai kenkia, perspėja Amy Morin.

8. Daryti tas pačias klaidas

Kadangi dažnai kartojame savo nesėkmes, mokymasis iš klaidų reikalauja nuolankumo ir įsipareigojimo, o psichiškai stiprūs žmonės savo klaidų neneigia ir nepateisina – paverčia jas galimybėmis tobulėti.

9. Jausti pasipiktinimą sėkmingiems žmonėms

„Kai žinosite, ką jums reiškia sėkmė, nustosite pavydėti kitiems žmonėms ir įsipareigosite savo svajonėms“ – skaitome knygoje.

10. Paleisti, kai kas nors nepavyksta

Amy Morin teigia, kad pasiekti sėkmę be problemų praktiškai neįmanoma. Tai žino psichiškai stiprūs žmonės, kuriems nesėkmė yra sunkaus darbo įrodymas.

11. Vienatvės baimė

Psichiškai stiprūs žmonės sukuria galimybes pabūti vieni su savo mintimis, apmąstyti savo pažangą ir išsikelti tikslus ateičiai.

12. Manymas, kad turite teisę į ką nors

„Lengva pagauti jausmą, kad turime teisę į kažką, bet tai nėra naudinga gyvenimo strategija“ – pažymi ekspertė.

13. Tikėtis greitų rezultatų

Amy Morin teigia, kad „neatidėliotinų rezultatų tikėjimasis sukelia tik nusivylimą“. Psichiškai stiprūs žmonės žino, kad sėkmė reikalauja daug darbo, laiko ir kantrybės.