Verslo ir rinkų naujienos » Investuotojų dėmesio centre – FED ir ECB sprendimai


Autorius: SEB bankas, Parašyta: 2023-01-30 10:30.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=35603


Akcijų rinkoje – rami savaitės pabaiga. Europos ir JAV akcijų indeksai penktadienį šiek tiek pakilo („Stoxx Europe 600“ +0,26 proc., „S&P 500“ +0,25 proc.), kiek didesniais kainos pokyčiais išsiskyrė technologijų sektoriaus NASDAQ (+0,95 procento). „Tesla“ akcijos pabrango 11,00 proc., „Meta“ (buv. „Facebook“) 3,01 procento.

Investuotojų nuotaikos pernelyg nesugadino pesimistinė mikroschemų gamintojo „Intel“ pateikta verslo aplinkos prognozė. Artimiausiomis dienomis ketvirčio finansinius rezultatus paskelbs „Apple“, „Amazon“ ir „Meta“. Iki šiol didelės kapitalizacijos bendrovių rodikliai buvo šiek tiek geresni, negu prognozuota. JAV gruodžio mėn. gyventojų pajamų ir išlaidų rodikliai tiksliai atitiko prognozes. Tokie, kaip tikėtasi buvo ir PCE infliacijos rodikliai – palyginti su 2021 m. gruodžiu, kainos augo 5,0 proc. tempu, atmetus maisto ir energetikos elementus – 4,4 procento. JAV Iždo sekretorė J. Yellen pareiškė, kad pastarojo meto JAV ekonomikos duomenys nuteikia pozityviai, bet recesijos rizika išlieka.

Trečiadienį savo sprendimus skelbs FED, ketvirtadienį ECB. Iš palūkanų normų ateities sandorių matyti, kad rinka iš dviejų didžiųjų pasaulio centrinių bankų laukia palūkanų normų padidinimo atitinkamai 25 ir 50 bazinių punktų. Rinkos dalyviai taip pat nekantriai lauks užuominų dėl tolesnio pinigų politikos kurso. Po naujųjų metų atostogų atsidarius Kinijos biržoms, „Shanghai Composite“ indeksas šįryt 8.45 val. Lietuvos laiku buvo pakilęs 0,21 proc., Taivano TAIEX vertė šoktelėjo 3,76 proc., Honkongo „Hang Seng“ nukrito 2,30 procento.

Po ketvirčio rezultatų paskelbimo smuktelėjo „Tallinna Vesi“ akcijų kaina. Bendrovei pranešus apie nuo 3,2 iki 2,4 mln. eurų sumažėjusį grynąjį pelną, jos akcijos atpigo 2,11 proc. (iki 13 eurų už akciją). Daugumos kitų pagrindinio sąrašo bendrovių akcijos brango, didžiausiais pokyčiais išsiskyrė „Coop Pank“ (+2,26 proc.) „Apranga“ (+2,28 proc.) ir „Grigeo“ (+4,38 procento).