Straipsniai » Apžvalgos » Lenkijos akcijų rinkos apžvalga


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2022-12-25 01:34.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=35473


Nors šiais metais nuvertėjo absoliučios daugumos WIG20 atstovių akcijos, tačiau pats indeksas auga nuo pat spalio mėnesio bei yra pakilęs virš kritimo tendencijos linijos.  


WIG20

Apžvelgdami ir analizuodami praėjusio ketvirčio Varšuvos biržoje kotiruojamų didžiausių bendrovių ir bankų veiklos rezultatus mes įprastai orientuosimės į WIG20 indekso atstoves. WIG20 - tai dvidešimties didžiųjų kompanijų ir bankų, kurių akcijomis prekiaujama Varšuvos biržoje ir kurios yra likvidžiausios, indeksas.

Pabrėžiame, kad tiek pajamų (lentelėje trumpinys Paj) pokyčiai, tiek EBITDA pelnų (lentelėje trumpinys EBD) pokyčiai yra apskaičiuoti remiantis Lenkijos kompanijų ir bankų pateiktomis oficialiomis finansinėmis ataskaitomis. Kaip įprasta pateikiame EBITDA maržas (lentelėje EM%) bei turto grąžos (ROA%) ir naujausius santykinius finansinius rinkos vertės rodiklius. 

WIG20 indekso sudėtyje vėl įvyko pokyčiai, t.y. vietoj dujų tiekėjos PGNiG, kuri susijungs su PKN Orlen, atsirado skolų valdymu užsiimantis Kruk.



Pažvelgus į apskaičiuotas praėjusio ketvirčio veiklos rezultatų pokyčių medianas matome, jog pajamų procentinis rodiklis nepakito, o štai EBITDA pelnų tapo neigiamas, kas yra nenuostabu, nes palyginus su 2021 metų trečiuoju ketvirčiu, tarp WIG20 indekso atstovių EBITDA pelnų kritimą fiksavusių padaugėjo net vienuoliką kartų. Paslaugų šakoje, o ypač finansų sektoriuje, EBITDA pelnų pokyčių medianos irgi tapo neigiamos, nors pajamų pokyčiai procentine išraiška ūgtelėjo. Prekyboje paaugo tik pajamų pokyčių mediana, o štai Lenkijos pramonėje, palyginus su praėjusių metų trečiu ketvirčiu, veiklos rezultatų pokyčių medianos pasistiebė, tiesa, EBITDA pelnų vis gi išliko mažesnė už pajamų.
 
Per praėjusį ketvirtį, palyginus su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, tarp stambiųjų Lenkijos bankų ir bendrovių labiausiai savo pajamas bei EBITDA pelnus padidino kompiuterinių žaidimų kūrėjas CD Projekt, anglių kasėjas JSW (veiklos rezultatai pastebimai šoktelėjo šeštą ketvirtį iš eilės) ir naftos perdirbėjas, kuris veiklą vykdo ir mūsų šalyje, PKN Orlen. Tuo tarpu tik vienintelis Bank Pekao fiksavo tiek savo pajamų, tiek pelnų kritimą.

Pažvelgus į apskaičiuotas WIG20 indekso narių EBITDA maržas matome, kad bendra šio rodiklio mediana per praėjusį ketvirtį, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, susitraukė beveik perpus. Šis medianinis pelningumo rodiklis krito ir visais kitais apskaičiuotais atvejais, ypač finansų sektoriuje, tiesa, prekyboje kiek ūgtelėjo. Savo EBITDA pelningumus šįkart kilstelėjo vos keturios kaimyninės Lenkijos atstovės, o kritimą fiksavo net keturis kartus daugiau. Stambiausiomis EBITDA maržomis gali pasigirti kompiuterinių žaidimų kūrėjas CD Projekt, anglių kasybos bendrovė JSW bei analizuojamo indekso naujokas Kruk, kuris užsiima skolų valdymu.



Kalbant apie kitą pelningumo rodiklį, t.y. ROA arba turto grąžą, jo bendra mediana šįkart siekė 1,2 procento ir buvo pastebimai mažesnė nei prieš metus per tą patį laikotarpį, kai sudarė 1,8 procento. Kritimas taip pat fiksuotas ir paslaugų šakoje bei finansų sektoriuje (čia ROA mediana netgi tapo neigiama), o štai tarp prekybos įmonių šis rodiklis nepakito, o Lenkijos pramonėje netgi šoktelėjo daugiau nei dvigubai. Tarp dvidešimties analizuojamų minimos šalies atstovių per praėjusį ketvirtį, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, savo ROA kilstelėjo tik šešios. Didžiausias turto grąžas tarp Lenkijos atstovių šįkart sugeneravo anglių kasėjas JSW bei naftos perdirbimo bendrovė PKN Orlen. Tuo tarpu penkių WIG20 indekso atstovių (Allegro, CCC, mBank, Bank Pekao bei PKO BP) minimas pelningumo rodiklis per praėjusį ketvirtį buvo neigiamas.

Kaip įprasta pateikiame naujausius stambiųjų Lenkijos bankų ir įmonių, kurie analizuojamuojami šioje apžvalgoje, finansinius santykinius rinkos vertės rodiklius. Bendri medianiniai P/E, P/BV, P/S, EV/EBITDA ir dividendinio pajamingumo duomenys iš tiesų yra labai žemi, ypač lyginant su Vakarų ar Skandinavijos šalių akcijų rinkomis. Tad galime kalbėti apie nepakankamą Lenkijos akcijų rinkos įvertinimą, kas susiję su didesne rizika. 

Tarp dvidešimties analizuojamo indekso atstovių, kurių akcijomis prekiaujama Varšuvos biržoje, šiais metais atpigo absoliučios daugumos, t.y.  net septyniolikos akcijos, tad akivaizdu, jog bendra akcijų akcijų kainų pokyčių mediana yra neigiama, kai per 2021 metus padėtis buvo kardinaliai priešinga. Labiausiai nuvertėjo Lenkijos prekybos įmonių nuosavybės vertybiniai popieriai, o štai mažiausiai atpigo pramonės bendrovių akcijos. 

Nuo šių metų pradžios tarp WIG20 narių labiausiai susitraukė CCC rinkos vertė, t.y. net šešiasdešimt dviem procentais. Taip pat pastebimiau atpigo Cyfrowy Polsat, drabužių kūrimu, siuvimu ir pardavimu užsiimančio LPP, prekybos internetu tinklapio valdytojo Allegro bei kompiuterinių žaidimų kūrėjo CD Projekt akcijos. Tuo tarpu šiais metais pabrango vos trijų apžvelgiamų įmonių vertybiniai popieriai, o labiausiai šoktelėjo anglių kasėjo JSW kapitalizacija, t.y. net 62,4 procento.


WIG20 indeksas kritimo trendo metu iš esmės patestavo prieš tai buvusį suformuotą dugną ir nuo jo atšoko bei tuo pačiu pakilo virš nuosmukio tendencijos linijos, kas yra pozityvus reiškinys, tad atšokimas tęsiasi.




CCC akcijų kaina po kritimo periodo, kurio metu pasiekė anksčiau suformuotą dugną, šiuo metu konsoliduojasi, po ko paaiškės tolimesnė jos kryptis. 




JSW akcijų kaina praėjusį mėnesį pakilo virš kritimo tendencijos linijos, na o artimiausiu metu paaiškės, ar tai iš tiesų yra tvarus reiškinys.




Cyfrowy Polsat akcijų kaina po kritimo periodo, kurio metu buvo pasiektas anksčiau ne kartą testuotas dugnas, ištrūko pro viršutinę dalį iš nuosmukio kanalo, tačiau dabar vėl sulaukėme minėto dugno patestavimo.




PZU akcijų kaina po korekcijos periodo auga jau trečią mėnesį iš eilės bei artėja prie prieš korekciją buvusio pasiekto piko, po kurio patestavimo paaiškės tolimesnė jos kryptis.




Po korekcijos ir konsolidacinio periodo LPP akcijų kaina bando pradėti naują augimo etapą. Artimiausiais mėnesiais paaiškės, ar tai yra tvarus reiškinys.




Dino Polska  akcijų kaina išlieka horizontaliame - konsolidaciniame kanale, tiesa, šiuo metu testuoja jo viršutinę dalį, po ko paaiškės tolimesnė jos kryptis. Jei pavyks tvariai pakilti virš šio lygio, tuomet sulauksime naujos augimo bangos, tad būtina stebėti padėtį. 




Allegro akcijų kaina išlieka horizontaliame - konsolidaciniame kanale, po kurio pabaigos (po ištrūkimo iš jo) paaiškės tolimesnė jos kryptis.




Po CD Projekt  akcijų kainų kritimo sulaukėme atšokimo ir ankstesnio kritimo dugno testavimo, jei pavyks tvariai pakilti virš šio lygio, tuomet augimas prasitęs. 




Asseco Poland akcijų kaina nuo šių metų vasario mėnesio išlieka horizontalioje - konsolidacinėje fazėje, po kurios pabaigos paaiškės tolimesnė jos kyrptis.




KGHM Polska Miedz akcijų kaina po kritimo periodo auga jau trečią mėnesį iš eilės bei pakilo virš nuosmukio trendo linijos.




Kruk akcijų kaina nuo pat praėjusių metų rudens išlieka horizontalioje - konsolidacinėje fazėje, po kurios pabaigos paaiškės tolimesnė jos kryptis.




Kety akcijų kaina nuo praėjusių metų pabaigos išlieka horizontalioje - konsolidacinėje fazėje, tiesa, šiuo metu yra testuojama apatinė šio konsolidacinio kanalo dalis, po ko paaiškės tolimesnė akcijų kainos kryptis.




Po kritimo periodo mBank akcijų kaina augo du mėnesius iš eilės, na o dabar sulaukėme korekcijos.




Orange Polska akcijų kaina po kritimo etapo augo du mėnesius iš eilės ir pakilo virš nuosmukio tendencijos linijos.




Pepco akcijų kaina po atšokimo nuo dugno ir ištrūkimo iš kritimo kanalo šiuo metu yra korekcinėje - konsolidacinėje fazėje.




Po kritimo periodo Bank Pekao  akcijų kaina pakilo virš nuosmukio trendo linijos ir augo du mėnesius iš eilės, na o dabar sulaukėme savotiškos korekcijos.




Po nuosmukio etapo PGE akcijų kaina šiuo metu yra savotiškoje konsolidacinėje fazėje, po kurios pabaigos paaiškės tolimesnė jos kryptis.




PKN Orlen akcijų kaina po kritimo periodo augo du mėnesius iš eilės, na o dabar sulaukėme korekcijos. 




Po kritimo etapo PKO BP akcijų kaina auga trečią mėnesį iš eilės bei pakilo virš nuosmukio tendencijos linijos.




Santander Bank akcijų kaina po pakilimo virš nuosmukio trendo linijos augo du mėnesius iš eilės, tačiau šiuo metu atsidūrėme korekcijos fazėje.