Straipsniai » Apžvalgos » Vokietijos akcijų rinkos apžvalga


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2022-12-04 00:27.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=35387


Šiais metais atpigo absoliučios daugumos DAX narių akcijos, tačiau pats indeksas augo du mėnesius iš eilės bei įspūdingai atšokęs nuo dugno pakilo virš nuosmukio tendencijos linijos, kas yra pozityvus reiškinys.


DAX

Pagrindinis Vokietijos akcijų rinkos indeksas yra DAX, kurį sudaro keturiasdešimt pačių didžiausių šios šalies bendrovių ir bankas. Būtent į jį kaip įprasta šioje apžvalgoje ir orientuosimės.

Pabrėžiame, kad tiek pajamų (lentelėje trumpinys Paj) pokyčiai, tiek EBITDA pelnų (lentelėje trumpinys EBD) pokyčiai yra apskaičiuoti remiantis Vokietijos kompanijų ir banko pateiktomis oficialiomis finansinėmis ataskaitomis. Kaip įprasta pateikiame EBITDA maržas (lentelėje EM%) bei turto grąžos (ROA%) ir naujausius santykinius finansinius rinkos vertės rodiklius. 

Per praėjusį ketvirtį DAX indekso sudėtyje sulaukėme pokyčių, t.y. vietoj HelloFresh į jį sugrįžo Siemens Energy. Atkreipiame dėmesį, jog Henkel, Delivery Hero bei Symrise bendrovės skelbia tik savo pusmečio ir metines finansines ataskaitas.



Pažvelgus į apskaičiuotas DAX indekso atstovių veiklos rezultatų pokyčių medianas matome, kad lyginant su 2021 metų trečiu ketvirčiu, bendros pajamų pokyčių medianos atveju fiksuotas prieaugis, be to, ji tapo didesnė už EBITDA pelnų medianą, kuri smuktelėjo. Toks pats reiškinys fiksuotas ir pramonėje bei tarp chemijos įmonių. Kitą vertus, tiek paslaugų šakoje, tarp finansų įstaigų ir automobilių gamintojų veiklos rezultatų pokyčių medianos ne tik kad nekrito, o netgi paaugo, be to, verta pažymėti, jog visais minimais atvejais EBITDA pelnų pokyčių medianos procentine išraiška yra didesnės už pajamų pokyčių rodiklius. 

Per trečiąjį šių metų ketvirtį, palyginus su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, tarp Vokietijos banko ir stambiųjų įmonių labiausiai savo veiklos rezultatus pagerino autobusų, sunkvežimių ir kitų automobilių gamintoja Daimler Truck Holding, didžiausias Vokietijos bankas Deutsche Bank, energetikos milžinės RWE bei E. ON, pramonės gigantė Siemens, Siemens Energy, informacinių technologijų bendrovė Infineon Technologies ir nekilnojamo turto projektų plėtotoja Vonovia. Vienintelė biotechnologijų bendrovė Qiagen šįkart fiksavo tiek savo pajamų, tiek EBITDA pelnų kritimą, be to, didesnį pelno nuosmukį, kuris siekė net šešiasdešimt penkis procentus, užfiksavo ir chemijos srityje dirbanti Covestro.

Kaip įprasta pateikiame apskaičiuotas EBITDA maržas. Bendra šio rodiklio mediana, palyginus su 2021 metų trečiuoju ketvirčiu, smuktelėjo nuo 17,4 iki 16,4 procento. Kritimas fiksuotas ir visais kitais apskaičiuotais pelningumo rodiklio medianų atvejais, o didžiausias nuosmukis buvo chemijos sektoriuje. Per praėjusį ketvirtį, palyginus su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, savo minimą rodiklį kilstelėjo vos vienuoliką Vokietijos atstovių, o štai kritimą fiksavo net dvidešimt penkios. Didžiausiomis EBITDA maržomis tarp DAX narių gali pasigirti Vokietijos nekilnojamo turto milžinė Vonovia bei biržos operatorė Deutsche Boerse. O štai draudimo sektoriaus atstovės Munich Re minimas pelningumo rodiklis per trečiąjį šių metų ketvirtį buvo neigiamas.



Iš trisdešimt šešių DAX indekso narių, kurių duomenys žinomi, per praėjusį ketvirtį, palyginus su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, savo turto grąžas arba ROA rodiklius kilstelėjo tik penkiolika, tad nieko stebėtino, jog bendra mediana smuktelėjo nuo 1,1 iki 0,9 procento. Kritimas fiksuotas ir paslaugų šakoje bei tarp chemijos bendrovių, o štai pramonėje, finansuose ir tarp automobilių gamintojų ROA medianos ūgtelėjo. Iš stambiųjų Vokietijos įmonių šįkart didžiausiomis sugeneruotomis turto grąžomis gali pasigirti biotechnologijų srityje veikiantis Sartorius bei informacinių technologijų sektoriaus narys Infineon Technologies. Tuo tarpu dviejų bendrovių (Continental bei Zalando) šis pelningumo rodiklis per praėjusį ketvirtį buvo neigiamas, t.y. jos patyrė grynąjį nuostolį.

Pažvelgus į pateiktus naujausius rinkos vertės rodiklius matome, kad bendros medianos šiuo metu tikrai nėra aukštos ir žemesnės už Amerikos Dow Jones Industrial Average indekso atstovių, tad akivaizdu, jog bent dabar Vokietijos įmonių akcijos vertinamos žemiau. Kaip įprasta Vokietijos automobilių gamintojų P/E, P/BV, P/S, EV/EBITDA medianiniai rinkos vertės rodikliai yra kukliausi, tuo tarpu dividendinio pajamingumo priešingai - pats didžiausias. 

2022 metais tarp keturiasdešimties DAX narių atpigo net trisdešimt vieno nuosavybės vertybiniai popieriai, tad visiškai logiška kodėl bendra akcijų kainų pokyčių mediana yra neigiama ir sudaro minus 15,7 procento. Per ankstesnius metus ji buvo teigiama, nes tuomet krito tik keturiolikos rinkos vertė. Mažiausiai šiais metais nuvertėjo finansų institucijų ir automobilių gamintojų akcijos. Tuo tarpu labiausiai susitraukė pramonės šakos atstovių ir chemijos bendrovių rinkos vertės. 

Daugiausiai šiais metais smuko prekybos internetu tinklapio Zalando kapitalizacija, t.y. net 55,6 procento. Taip pat virš penkiasdešimt procentų atpigo dar trijų analizuojamo indekso atstovių akcijos, t.y. Puma, Adidas bei Vonovia. Tarp nedidelės grupės brangusių lyderiauja Vokietijos biržos operatorės Deutsche Boerse nuosavybės vertybiniai popieriai, kurių kaina nuo šių metų pradžios pakilo virš dvidešimt vieno procento. Be to, daugiau nei penktadaliu ūgtelėjo telekomunikacijų milžinės Deutsche Telekom rinkos vertė.


DAX indeksas pradėjo augti dar spalio mėnesį, na o po to pakilo ir virš nuosmukio tendencijos, kuri prasidėjo metų pradžioje, linijos. Šis indeksas išlieka virš dabartinės augimo tendencijos linijos, tačiau tuo pačiu po tokio įspūdingo atšokimo padidėjo korekcijos rizika.




Zalando akcijų kaina po prieš tai suformuoto dugno patestavimo atšoko ir pakilo virš  nuosmukio trendo linijos bei prasitęsė jos augimas. Labai tikėtina, jog galėjo būti suformuotas taip vadinamas dvigubas dugnas. 




Puma akcijų kaina šiuo metu testuoja nuosmukio tendencijos liniją. Jei pavyks tvariai virš jos pakilti, tuomet atšokimas nuo dugno prasitęs. 




Adidas akcijų kaina išlieka žemiau kritimo tendencijos, kuri prasidėjo dar praėjusių metų vasarą po dvigubos viršūnės suformavimo, linijos. Tiesa, praėjusį mėnesį sulaukėme atšokimo, ir artimiausiais mėnesiais paaiškės, ar tai yra tvarus reiškinys. 




Vonovia akcijų kaina šiuo metu testuoja nuosmukio trendo liniją. Jei pavyks tvariai virš jos pakilti, tuomet atšokimas ir augimas prasitęs.




Deutsche Boerse akcijų kaina išlieka itin ilgalaikiame augimo kanale bei po konsolidacinio - korekcinio periodo bando pradėti naują augimo etapą. Artimiausiais mėnesiais paaiškės, ar tai yra tvarus reiškinys. 




Deutsche Telekom akcijų kaina išlieka dabartiniame augimo kanale, kuris prasidėjo dar 2020 metų kovo mėnesį, bei po jo apatinės dalies sėkmingo patestavimo bando pradėti naują augimo etapą ir naujų rekordinių lygių šturmavimą.




Bayer akcijų kaina po atšokimo ir ištrūkimo iš ilgalaikio nuosmukio kanalo pro jo viršutinę dalį kiek pasikoregavo ir patestavo šio judesio tvarumą, kuris buvo sėkmingas, tad gali laukti nauja augimo banga.




RWE akcijų kaina išlieka dabartiniame augimo kanale ir po jo apatinės dalies patestavimo bando pradeda naują augimo etapą.




Beiersdorf akcijų kaina po anksčiau suformuoto dugno patestavimo juda link prieš korekciją buvusio pasiekto piko, po kurio patestavimo paaiškės jos tolimesnė kryptis.




Fresenius Medical Care akcijų kaina praėjusį mėnesį pakilo virš nuosmukio trendo linijos, na o šį mėnesį augimas prasitęsė, tad galime sulaukti dar didesnio atšokimo.




Continental akcijų kaina patestavo prieš tai suformuotą dugną bei nuo jo atšoko. Jei pavyks tvariai pakilti virš nuosmukio tendencijos linijos, tuomet galime turėti taip vadinamą dvigubą dugną, kuris pranašautų dar didesnį atšokimą.




Sartorius akcijų kaina rugsėjį ištrūko iš ilgalaikio augimo kanalo pro jo apatinę dalį. Dabar ji testuoja nuosmukio tendencijos liniją. Jei pavyks tvariai virš jos pakilti, tuomet galime sulaukti naujos augimo bangos.




Deutsche Post akcijų kaina praėjusį mėnesį pakilo virš nuosmukio trendo linijos. Jei paaiškės, jog tai tvarus reiškinys, tuomet augimas prasitęs.




Po anksčiau suformuoto dugno patestavimo, Covestro akcijų kaina atšoko ir pakilo virš nuosmukio trendo linijos. Tad tai gali būti taip vadinamas dvigubo dugno susiformavimas, kuris pranašautų dar didesnį atšokimą.




Porsche Automobil Holding akcijų kaina šiuo metu bando formuoti tvirtą dugną bei artėja prie nuosmukio tendencijos linijos, po kurios testavimo paaiškės tolimesnė jos kryptis.




Munich Re akcijų kaina išlieka ilgalaikiame augimo kanale bei po jo apatinės dalies patestavimo atšoko ir pajudėjo link naujų rekordinių lygių.




MTU Aero Engines akcijų kaina po korekcijos pakilo virš nuosmukio tendencijos linijos, tad galime sulaukti dar didesnio atšokimo.




Praėjusį mėnesį Mercedes Benz Group akcijų kaina pakilo virš nuosmukio tendencijos linijos, na o dabar sulaukėme šio judesio tvarumo testavimo.




Volkswagen akcijų kaina pakilo praėjusį mėnesį virš kritimo trendo linijos. Jei paaiškės, jog tai tvarus reiškinys, tuomet lauktų dar didesnis atšokimas.




BMW akcijų kaina praėjusį mėnesį pakilo virš nuosmukio tendencijos linijos bei pajudėjo į viršų. Su laiku galime sulaukti prieš korekciją buvusio pasiekto rekordinio lygio testavimo.