Verslo ir rinkų naujienos » Amerikos ekonomika augo sparčiau


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2022-11-30 16:10.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=35374


Patikslinus pirminius preliminarius duomenis paaiškėjo, jog per praėjusį ketvirtį didžiausia pasaulyje Amerikos ekonomika augo dar sparčiau nei prieš tai manyta.

Šios šalies bendrojo vidaus produkto sumetintas prieaugis per trečiąjį šių metų ketvirtį siekė 2.9 procento, kai anksčiau skelbta, jog sudarė 2.6 procento. Ekonomistai laukė, jog po perskaičiavimo prieaugis bus padidintas iki vidutiniškai 2.7 procento.

Prieš tai didžiausia pasaulio ekonomika du ketvirčius iš eilės smuko, t.y. per pirmą šių metų ketvirtį bendrasis vidaus produktas susitraukė 1.6 procento, o per antrąjį - 0.6 procento.

Spartesnį ekonomikos augimą lėmė vartotojų išlaidų (augo ne 1.4 procento, o 1.7 procento) ir ilgalaikių investicijų į gyvenamąsias patalpas (augo 5.1 procento, o ne 3.7 procento) peržiūra, t.y. čia fiksuotas didesnis prieaugis nei prieš tai manyta, tačiau kitą vertus privačių atsargų investicijų augimas buvo kuklesnis nei prieš tai skelbta. Importas sumažėjo daugiau nei buvo prognozuota anksčiau.

Neigiamas verslo atsargų pokyčio poveikis JAV bendrojo vidaus produkto prieaugiui buvo kilsteltas nuo 0.7 iki 0.97 procentinio punkto, o štai investicijos į gyvenamuosius namus krito labiau, t.y. ne 26.4 procento, o 26.8 procento.

Galutinio ir šiame etape paskutinio praėjusio ketvirčio Amerikos bendrojo vidaus produkto vertinimo rezultatus sužinosime gruodžio mėnesio pabaigoje.