Verslo ir rinkų naujienos » Europoje ketvirtą dieną iš eilės brango dujos


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2022-11-23 20:32.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=35344


Trečiadienį mūsų Senajame žemyne vėl fiksuotas gamtinių dujų kainos augimas, kas nutiko jau ketvirtą prekybos sesiją iš eilės.

Nyderlandų biržoje gamtinių dujų ateities sandoriai trečiadienį pabrango virš aštuonių procentų iki 129,62 eurų už megavatvalandę, o tai yra aukščiausias lygis per mėnesį, nes vėl kilo susirūpinimas dėl tiekimo.

Antradienį Gazprom perspėjo, kad nuo lapkričio 28 dienos apribos dujų tiekimą per Ukrainą – tai paskutinis likęs dujotiekis, kuriuo Rusijos dujos tebegabenamos į Vakarų Europą. Tranzitas bus sumažintas tuo metu, kai temperatūra nukris žemiau vidutinės.

Kita vertus, šiemet aukštesnė nei įprasta temperatūra leido dujų saugykloms išlikti beveik visiškai užpildytoms, sukuriant buferį žiemai. Lapkričio 20 dieną ES dujų saugyklos buvo užpildytos 95 procentais, o Vokietijoje – 100 procentų.

Tuo tarpu ES energetikos ministrai aptarinėja minimo energijos ištekliaus kainų viršutinės ribos pasiūlymą. Dabartinis Europos Komisijos pasiūlymas dėl 275 eurų už megavatvalandę TTF dujų kainų viršutinės ribos yra per didelis daugeliui šalių priimti ir neturi daug esminės reikšmės.

Per mėnesį gamtinės dujos Europoje pabrango beveik trisdešimt vienu procentu, o per metus - trisdešimt aštuoniais procentais.