Verslo ir rinkų naujienos » Kinija pasirašė didžiulę sutartį dėl SGD iš Kataro


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2022-11-21 12:45.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=35329


Kinija pasirašė milžinišką sutartį dėl suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) tiekimo iš Kataro. Jos vertė buvo įvertinta 60 milijardų dolerių, praneša Bloomberg.

Iš Kinijos pusės sutartyje dalyvaujantis subjektas yra Sinopec, o žaliavą turi tiekti Qatar Energy. Kasmet, pradedant 2026 metais, planuojama tiekti 4 mln. tonų SGD. Agentūros šaltiniai teigia, kad sutarties terminas – 27 metai.

Taigi, tai turi būti ne tik viena didžiausių pagal vertę, bet ir ilgiausia tokia suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) tiekimo Kinijai sutartis.

Dujos Sinopec bus gaunamos iš North Field East lauko išplėtimo, o tai Katarui ir investuotojams, įskaitant Shell ir Exxon Mobil, kainuos beveik 30 milijardų dolerių. Tai pirmoji tiekimo sutartis dėl projekto, kuriuo siekiama padidinti Kataro metinius SGD gamybos pajėgumus nuo 77 mln. tonų iki 110 mln. tonų per trejus metus.

Ekspertai tikisi, kad šiemet sumažėjus SGD paklausai Kinijoje, tuo pačiu ir dėl koronaviruso apribojimų, privertusių daugelį įmonių apriboti ar net sustabdyti savo veiklą, paklausa gerokai atsigaus 2023 metais, o kitą dešimtmetį toliau augs.